Kuyruklu Yıldız Nasıl Olur?
Kuyruklu yıldız gezegende gezintisi sırasında güneşin yanından geçerken maruz kaldığı ısı sebebiyle gaz çıkaran küçük güneş sistemi içerisinde yer alan cisimlerden biridir. Kuyruklu yıldızın gaz çıkarması sırasında kuyruk gibi görünün bir görsel oluşur. Kuyruklu yıldız ismi buradan gelmektedir. Kuyruklu yıldız dış katmanı ve çekirdekten ibaret olduğu bilinmektedir. Kuyruklu yıldızların çekirdek büyüklükleri birkaç yüz metreden onlarca kilometrelere kadar değişiklik gösterebilmektedir. İçeriğinde gevşek buz(su ve donmuş gaz),kozmik toz ve küçük kaya parçalarını bulundurmaktadır. Kuyruklu yıldızın büyüklüğü yeterince fazla ise dünyadan çıplak göz yardımı ile de görülebilmektedir.
Kuyruklu Yıldız Bir Göktaşı Mıdır?
Kuyruklu yıldızlar isminin şöhretinden dolayı uzayda farklı bir cisimmiş gibi görünseler de aslında sıradan göktaşlarından biridirler. Kuyruklu yıldız göktaşlarının aksine parlak renklere ve güneşin yanından geçerken ısınmaları sebebiyle ortaya çıkardıkları gaz sayesinde de bir kuyruğa sahiptirler. Bu görüntüleri onları göktaşlarından farklı bir yapıda olduklarını düşündürmüştür. Kuyruklu yıldızı meydana getiren göktaşı fazla miktarda su, azot, karbondioksit buzu ve metan gazı içermesinden kaynaklanan ve güneşe yakın bir hareket sergiledikçe buzların erimesi ile renkli bir görsel şölene dönüşen dış görüntüsü sayesinde insanlar tarafından ilgi odağı olmuş bir göktaşı çeşididir.
Kuyruklu Yıldız Neye İşarettir?
Kuyruklu yıldızlar bilindiği ilk günden bu yana insanoğlunu muhteşem renkleri ve diğer göktaşlarında bulunmayan kuyruk renkleri ile büyülemekte etkili olmuşlardır. Birçok medeniyet kuyruklu yıldızlara farklı anlamlar yükleyerek her kuyruklu yıldız hareketinde farklı davranışlar ya da gelenekler oluşmasına yer vermişlerdir. Özellikle Yunan ve Roma uygarlıklarında büyük yeri olan kuyruklu yıldızın mucizevi bir varlık olduğuna inanmaktaydılar. Kuyruklu yıldız görüldüğünden normalden farklı olan ya çok iyi ya da çok kötü bir olayın başlarına geleceklerine inanırlardı. Kuyruklu yıldızın görülmesi aynı zamanda önemli bir kişinin, bir devlet adamının ya da dini bir olayın sembolü olacak birinin doğumu olarak da düşünebilirlerdi. İran’da Magilerin İsa aleyhi selam doğduğunda onu görebilmek amacıyla Beytüllahim’e getirdikleri hediye olan göktaşının da kuyruklu yıldız olduğu konusunda iddialar çoktur.
Kuyruklu Yıldız Nasıl Olur?
İnsanoğlu için merak uyandıran kuyruklu yıldızlarla ilgili efsanelerin ardı arkası kesilmeden günümüze kadar gelmişken kuyruklu yıldızların ne şekilde meydana geldiğini inceleyerek merak duygusunu biraz yatıştıralım. İçeriğinde su, toz ve gaz bulundurmaktadır. Bu yapıları sayesinde gezegenlere benzerlik yönünden yakın olsalar dahi boyutları gezegenlere göre çok daha küçüktür. Kuyruklu yıldızların meşhur olan kurklarının çapı 750m ile 20km arasında değişiklik göstermektedir. Kuyruklu yıldızların yörünge şekilleri elipstir ve aynı zamanda güneşe olan yakınlık ve uzaklıklarına göre değişiklik gösterirler. Güneşin etrafında dönerken dönme süreleri birkaç yıldan milyon yıllara kadar farklı sürelerde tamamlanabilir.
Kuyruklu Yıldız Dünyaya Çarparsa Ne Olur?
Kuyruklu yıldızın Dünya'ya çarpma endişesi yıllardır insanoğlunda yer alan endişedir. Dünyaya yakınlaştığı haberleri çıktığında dahi panik oluşmasına sebebiyet vermektedir. Bu panikte haklılık payı yok demek mümkün değildir. Eğer kuyruklu yıldız dünyaya çarparsa büyük bir toz bulutu oluşacağından dünya güneş ışınlarından mahrum kalacaktır. Bu da yer kürenin soğumasına sebebiyet verirken neredeyse birçok canlının ölümüne yol açar ve aynı zamanda buzul bir iklim dünyanın her yerinde hakimiyet kurmaya başlayacaktır.