Kurban Keserken Okunacak Dua?

Kurban Keserken Okunacak Dua?

Kurban Keserken Okunacak Dua?

Kurban kesmeye besmele ile başlanır ve abdestli olmak gerekir. Besmele kasten yerine getirilmezse o hayvanın eti yenmez, ancak bu Hanefi mezhebine göre geçerlidir. Kurban keserken besmelenin ardından;
''Allahümme minke ve mahyaye ve memati lillahi Rabbil-Alemine la şerike lehu ve bizalike Umirteve ene mine'l-müslimin'' şeklinde dua edilir. Bu ayetten sonra ''Allahu ekber Allahu ekber. La ilahe illallahü vallahü ekber. Allahü ekber ve lillahil hamd'' şeklinde tekbir getirilmesi şarttır. Ayrıca kurban keserken üç defa ''Bismillahi Allahü Ekber'' denir.

Kurban kesmek özel bir titizlik ve önem gerektirir. Usulüne uygun bir kurban kesmek için öncelikle kanın yere akmaması için kurban kesilecek yerde bir kuyunun açılması gerekir. İki atardamardan en az birinin kesilmesi ve omuriliğinin kesilmemesi gerekir. Hayvanın canının yanmaması ve zarar görmemesi gerekir. Kurban tek bir bıçak hamlesi ile kesilmesi gerekir bu nedenle bıçağın daha önceden bilenmesi gerekir. Kurban kesilecek hayvanın gözleri ve ayakları kesinlikle bağlanmalıdır ayrıca başka kurban edilecek hayvanlar daha önce kesilenleri görmemesine dikkat edilmelidir. Kurban kesecek olan kişi kesinlikle bu alanda tecrübeli biri olmalıdır ve boğazlama hızlı bir şekilde yapılmalıdır. Çevrenin kirletilmemesi gerekir ve hayvan derileri kesimin ardından ilgili yerlere verilmelidir.

Kurban Keserken Okunacak Dua?

Kurban kesmeye besmele ile başlanır ve abdestli olmak gerekir. Besmele kasten yerine getirilmezse o hayvanın eti yenmez, ancak bu Hanefi mezhebine göre geçerlidir. Kurban keserken besmelenin ardından;

''Allahümme minke ve mahyaye ve memati lillahi Rabbil-Alemine la şerike lehu ve bizalike Umirteve ene mine'l-müslimin'' şeklinde dua edilir. Bu ayetten sonra ''Allahu ekber Allahu ekber. La ilahe illallahü vallahü ekber. Allahü ekber ve lillahil hamd'' şeklinde tekbir getirilmesi şarttır. Ayrıca kurban keserken üç defa ''Bismillahi Allahü Ekber'' denir. 

Kurban Keserken Ne Diye Niyet Edilir?

İslam'da pek çok ibadetin yerine getirilmesi için niyet etmek şarttır. Kurban keserken de niyet edilmesi gerekir. Öncelikle besmele çekilmeli ve üç defa ''Bismillahi Allahü Ekber'' denilmesi gerekir bu kurban kesmek için niyeti belirler. Niyetin ardından çeşitli ayetler okunabilir. Ayrıca kurban kesildikten sonra iki rekat şükür namazı kılınması gerekir. Şükür namazına ''niyet ettim şükür namazı kılmaya '' şeklide niyet edilebilir ve sabah namazının iki rekat sünneti ya da farzı gibi kılınır.

Kurban Keserken İlik Kesilir Mi?

Kurban keserken bıçak kesinlikle keskin olmalıdır bu nedenle daha önceden bilenmesi gerekir. Ayakları ve gözleri bağlanan kurban tekbirin ardından kesilir. Nefes ve yemek boruları ile birlikte şahdamarı adı verilen iki damarı kesilir, bıçak kurbanlık hayvanın boyun kısmına vurulur. Hayvanın omurilik kısmının kesilmesi mekruhtur ve iki atar damardan en az birinin kesilmesi gerekir. Kesilen hayvanın canı çıkmadan baş kısmı gövdesinden ayrılmamalıdır ve hayvanın acı çekmemesine önem verilmelidir.

Kurban Keserken Kıble Şart Mı?

Kurban kesilecek hayvanın kıbleye doğru çevrilmesi ve yatırılması gerekir. Bu davranış edep olarak kurbanın bir müstehabı hoş bir hareket olarak sergilenmiştir ve uygun olan tutum da budur. Kurban kesilecek hayvan kıbleye çevrilmek suretiyle kesilmelidir ve buna dikkat edilmelidir. Ayrıca kıbleye çevrilen kurban sol yanının üzerine çevrilmelidir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir