Köpeklerde Bordetella Tedavisi Nasıldır?
Bordetella, köpeklerde oluşan öksürüğün bir bileşeni olan bakteriyel enfeksiyon olarak bilinmektedir. Bordetella klasik öksürük ve burun akıntısı şeklinde kendini gösterirken çok şiddetli olmadığı müddetçe tedavi edilebilmektedir. Bordetella grup şeklinde takılan köpeklerde daha sık meydana geldiği için halk arasında barınak hastalığı şeklinde ifade edilir ve barınakta yaşayan köpekler incelendiğinde de bu rahatsızlığın ortaya çıkma olasılığının yüksek olduğu görülür. Evcil köpeklerin aşıları yaptırıldığında bordetella bakterisinin oluşma ihtimali ortana kaldırılır. Bordetella kaynaklı oluşan öksürük yaklaşık 3 hafta kadar sürebilir ve köpekler arasında bulaşıcı bir özelliğe sahiptir. Enfekte olan köpeklerden hava damlacıkları şeklinde diğer köpeklere bulaşabilen bir özelliktedir. Köpeklerde oluşan anoreksiya, kalıcı öksürük Letarji, ateş ve açık renkten yeşile değişen burun akıntısı Bordetella belirtisidir.
Köpeklerde Bordetella Tedavisi Nasıldır?
Bordetella herhangi bir müdahale olmadan tedavi dilebilen ve kendiliğinden geçen bir rahatsızlıktır. Veterinere götürülen bir köpekte teşhis edilen Bordetella için doksisiklin olan bir antibiyotik reçetesi yazılır. Öksürüğü azaltacak ilaçlar ve köpeğin rahatını artıracak antibiyotikler veteriner tarafından köpeğe verilir. Dehidrasyonu dengelemek için köpeğin deri altına sıvı verilebilir. Koku sorunu alma sorunu yaşayan köpeklere verilen konserve yiyeceklerinin içine ılık su katılması önerilir.
Köpeklerde Parvovirüs Tedavisi Nasıldır?
Parvovirüs köpeklerde oluşan enfeksiyonel bir rahatsızlıktır ve ateş, kusma ishal ile birlikte gelen halsizlik şeklinde kendini gösterir. Köpek yaşamını olumsuz etkilemektedir ve ciddi bir şekilde bulaşıcı özelliğe sahiptir. Parvovirüs tedavisi için ise tam bir yöntem uygulanmamaktadır. Köpeğin yaşadığı ortam dezenfekte edilmeli ve genel bir temizlik yapılmalıdır. Parvovirüs tedavisi amacıyla köpekler bakteriyel yöntemler uygulanabilir. Tüm bunlara ek olarak bu virüsün insanlara bulaştığını bilmelisiniz ve köpeğinize bu dönemlerde dikkatli yaklaşmalısınız.
Köpeklerde Kellik Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Köpeklerde ortaya çıkan mantar, uyuz, saçkıran gibi rahatsızlıklar kel noktaların oluşmasına neden olur. Kulak, ağız, göz ve diğer bölgelerde yer alan tüylerde dökülme meydana gelir buna akarlar da yol açabilmektedir. Köpeğinizde oluşan kelliğin önüne geçmek için antibiyotikler, ilaçlı şampuanlar ve saçkıran ilaçları kullanılabilir. Mantar enfeksiyonuna bağlı bir kelliğe karşı veterinerden yardım alınması gerekir.
Köpeklerde Bordetella Aşısı Nedir?
Köpeklerde oluşan Bordetella önlenebilir bir rahatsızlıktır ve bunu önlemek için de köpeklerin aşıları düzenli yapılmalıdır. Aşıları yaptırılan evcil köpeklerin Bordetella virüsünü kapma olasılığı oldukça düşüktür. Özellikle yavru köpeklerin aşıları rutin olarak yapılmalıdır. En yaygın aşı Bordetella Bronchiseptica'ya karşı koruma sağlar ve Bordetella ile parainfluenza aşısının birleşimi daha etkili olarak ifade edilmektedir.
Köpeklerde Distemper Hastalığı Nedir?
Halk arasında köpeklerde gençlik hastalığı olarak bilinen distemper köpeklerde bulaşıcı bir özelliğe sahiptir ve ölüme yol açabilmektedir. Distemper hastalığı genel olarak 3-6 aylık yavru köpeklerde oluşur ve aşıları yaptırılmamış köpekleri risk altına sokar. Distemper hastalığı diğer adıyla gençlik rahatsızlığı aşı ile kontrol altına alınabilmektedir. Antibiyotik tedavisi bu hastalık için uygun değildir. Enfekte olmuş köpeklerden diğer dostlarına hapşırma, öksürme, salya yoluyla bulaşan distemper hastalığı hasta anneden yavruya da geçebilmektedir.