Konversiyon Bozukluğu Tedavisi Nedir?
Ülkemizde çok sık görülen ruhsal bir hastalıktır. Üzüntü, korku, utanç, öfke gibi çeşitli ruhsal durumların bayılma, konuşamama, felç ve duyu kaybı gibi bedensel sorunlara dönüşmesine verilen addır. Birey belirtileri farkında olarak bile isteye yapmaz, tamamen bilinç dışı işleyen bir süreçtir. Olumsuz yaşam stresin kaynağı olarak olayı yeni yaşanmış veya yaşanmakta olan bir durum olabileceği gibi uzun zaman önce olmuş ama etkileri halen süren bir olay da olabilmektedir. Bazen belirtilerin ikincil bir kazanç (sorumluluktan kaçma veya dikkat çekme gibi) sonucu ortaya çıkabilmektedir.
Konversiyon Bozukluğu Tedavisi Nedir?
Konversiyon bozukluğu belirtilerin bir ya da bir kaçını yaşayan kişiye bedensel incelemeler yapılır. Eğer başka bir hastalık saptanmıyorsa psikiyatrik muayene ile tanı konulur. Tanı konulduktan sonra ilaç, Emdr veya psikoteknik yöntemlerinden bir ya da birkaçı ile devam etmesi ( psikiyatrik rahatsızlıklarda genel olarak konuşma terapileri uygulanır.) hastanın buna ayıracak vaktinin olması ve kendini buna hazır hissetmesi gerekir. Kişide bedensel bir hastalık olmadığından tedavinin aciliyeti, bedensel hastalıklar kadar yoktur. Hastanın yakın çevresinin (aile ve arkadaşlarının) hastayla genel olarak ilgili olması önemlidir. Hastayla sadece kriz anında özel ilgi görmesi iyileşme sürecinde olumsuz etki yaratabilir.
Konversiyon Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?
Bu rahatsızlık her yaşta insanda görülebilmekle beraber kadınlarda erkeklere oranla daha fazladır. Konversiyon bozukluğunun belirtileri arasında;
· Bayılma
· Sara benzeri nöbet ( çırpınma, kasılma gibi)
· Kol ve bacaklarda uyuşma, his kaybı ve hareketsizlik
· Güç kaybı
· Konuşamama
· Ses kısılması
· Körlük
· Yürüyüş bozukluğu
· Ayakta duramama
· Normal olmayan hareketler
· Ve bedenin genellikle sol kısmında oluşan istemsiz titreme veya sarsılma olarak sayabiliriz.
Konversiyon Bozukluğu Bayılma Sebebi Nedir?
Kökeni bilinmemekle beraber genellikle konversiyon bozukluğu vakalarında görülen bir psikososyal stres faktörüdür bayılma. Hastalık kendini en çok bayılma şeklinde göstermektedir. Bayılma durumu genel olarak kalabalık içinde hastanın kendini yaralamadan yavaşça yere bırakıp, kendinden geçme şeklinde olur. Yalnız kaldıklarında hastalar bayılmazlar. Bayılma esnasında kendini yaralama ve bilinç kaybı olmaz. Baygınlık hali uzun süre devam eder. Hastalar ağlayarak kendine gelirler ve saç yolma, yüz tırmalama gibi saldırgan davranışlar sergiyebilirler.
Konversiyon Bozukluğu Emdr Yöntemi Nedir?
Bu yöntem çoğunlukla travma odaklı çalışır. Geçmişte yaşanan olumsuz deneyimler günlük yaşantıya olumsuz etkiler oluşturmakta kişinin işlevselliğini azaltmasına neden olmaktadır. EMDR, travma zamanı belirli olduğu için diğer psikiyatrik bozukluklardan ayrılır. Bu belli olan zamana yönelir ve zorlu yaşantıyı işler. Ve sonuç olarak travmatik anının kişinin bugün kü yaşantısındaki izleri kaybolmuş olur. Diğer psikoterapiler daha uzun süren terapi seansları gerektirirken, bu yöntem çok kısa sürede merkez aldığı odak noktasını sanki bir kanser hücresini yok ediyor gibi yok eder
Konversiyon Bozukluğu Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Belirtiler kişinin hayatını tehdit etmemektedir. Ama konversiyon bozukluğu sebebiyle görülebilecek olan depresyon, duygu durum bozuklukları, uykusuzluk, kaygı bozukluğu gibi diğer durumlar kişiyi güçten düşürebilir.
Konversiyon Bozukluğu Nasıl Geçer?
Bu rahatsızlığın tek tedavisi psikoterapidir. Sadece konversiyon bozukluğu olan kişi için İlaçların tedavide yeri yoktur, fakat bu duruma ek olarak gelişen depresif bozukluk, kaygı bozukluğu gibi sorunlar varsa ilaç tedavisi kullanılabilir.
Konversiyon Bozukluğu Kullanılan İlaçlar Nelerdir?
Konversiyon bozukluğu tedavisinde başka bir depresif ya da kaygı bozukluğu gibi rahatsızlıklar birlikte görülmediği sürece ilaç tedavisi önerilmemektedir.
Konversiyon Bozukluğu Sonuçları Nelerdir?
Sonuçta hasta çevresi ile sözel iletişim kuramadığı durumda sıkıntısını beden dili ile ifade edebilir. “ben ruhsal olarak çoksıkıntıdayım, çok acı çekiyorum, beni görün ve önemseyin” şeklinde yakınlarına uyarıda bulunuyor olabilir. Bunun yanında yakınlarına istediğini yaptırmak, kontrolü ele geçirmek maksatlı da bu davranışları sergileyebilir.Konversiyon bozukluğu belirtilerinin ortaya çıkması ile hastalar da birincil kazanç ve ikincil kazanç elde edilmesi söz konusu olabilmektedir. Hastanın bunalımından kurtulması birincil kazanç olarak adlandırılır ve ikincil kazanç zor bir durumdan hastalığı sayesinde kurtulma veya hasta olduğu için bazı haklar elde etmesidir. Ortaya çıkan belirtilerin sembolik anlamları da olabilmektedir. Mesela görmemesi gereken bir olaya tanık olan bir çocukta körlük veya işitmemesi gereken şeyleri işiten bir bireyde psikolojik sağırlık gelişebilir. Türk filmlerinde eskiden çokça gördüğümüz ani gelişen ve kendiliğinden iyileşen körlük ve sağırlıklar örnek olarak verebiliriz.