Keto Diyeti Nasıl Olur?
Aşırı kilo ve obezite günümüz insanını çok yorarken, bu bireyler birçok hastalığa yatkın hale gelebilmektedir. Bu yüzden kişiler kilo kontrolünü iyi sağlanmalı ve vücut eşiği ideal ölçülerde olmalıdır. Yağlanma birçok sebepten olurken özellikle hastalıklar, yeme alışkanlıklar ve kullanılan bir takım ilaçlardan gerçekleşebilmektedir. Bunun yanında hareketsiz bir yaşamda ne yazık ki bu tip yağlanmalara neden olabilmektedir. Uzmanlar kilo problemleri için kişilere egzersiz tavsiye ederken, iyi dinlenme ve güzel beslenme alışkanlığına dikkat edilmesi içinde uyarılarda bulunmaktadır. Günümüzde özellikle sağlık açısında birçok diyet türü uygulanırken, bunlar bazen olumlu sonuçlar verirken, hastalıkları iyileştirme potansiyeline de sahip olabilmektedir. Son zamanlarda insanlar tarafından birçok diyet türü uygulanırken, bu diyetlerin diyetisyenler tarafından takip edilmesi gerekir. Kişiye uygun diyetler hazırlanmalı olup, buna göre düzenlemeler yapılmalıdır. Bu diyet türlerinden biri olarak karşımıza ketojenik diyet çıkarken, karbonhidrat kullanımını azaltmaya yöneliktir. Son zamanların favori diyetlerinden olan ketojenik, hakkında her şeyi yazımızda bulmanız mümkündür.
Ketojenik Diyet Nedir?
Son zamanlarda birçok kişi tarafından denen ketojenik diyet, daha çok yüksek yağlı ve yeteri ölçüde proteinli besinlerin tüketildiği bir diyet türüdür. Bunun yanında bu diyette karbonhidrat tüketimi oldukça az olup, keto ismi ile de bilinmektedir. Hakkında çok fazla bilimsel çalışması bulunmayan bu diyet türünün bir uzman tarafından takip edilmesi ve önermesi gerekmektedir. Bu bağlamda dengeli hazırlanan diyetler faydalı olabilmekte olup, bu şekilde hazırlanmayalar sağlıktan edebilmektedir.
Ketojenik Diyet Kuralları Nelerdir?
Birçok diyet gibi bu diyeti uygulamadan bir diyetisyene başvurmanız önemliyken, bu diyet bazı temellere dayanmaktadır. İlk kural olarak daha fazla yağlı besinler tüketme gerekirken, bunun ölçüsünde yeteri kadar proteinli besinler yemek gerekir. En önemli kural ise çok düşük seviyelerde karbonhidrat tüketimi olarak karşımıza çıkarken, bu yöntem ile vücuda ana kaynak olarak yağ tüketimini kullanması öğretilir.
Ketojenik Diyeti Örnekleri Nelerdir?
Bu diyette daha çok yağ kaynakları kullanılırken, karbonhidrat tüketimi minimum seviyeye çekilmesi gerekiyor. Bu yüzden bir uzmanla çalışılıp dengeli ve kişiye özgü bir diyet listesi oluşturulması gerekmektedir. Kişinin alerjisinin olduğu şeyler bu listeden çıkarılması ve başka kaynakların eklenmesi gerekir. Diyet menüsü kişiden kişiye değişiklik gösterirken örnek bir menü olarak:
1. Kahvaltı için 2 ya da 3 yumurta, avokado, yağlı peynirler, salatalık terci edilebilir
2. İlk ara öğün için, ceviz, fındık, badem ve yer fıstığı tüketilebilir.
3. Öğle yemeğinde ise etli sebze yemekleri ve bir kâse yoğurt iyi olmaktadır.
4. İkinci ara öğünde ise tercihinize göre yumurta, kuru yemiş gibi besinler tercih edilebilir.
5. Son öğün, yani akşam yemeği olarak tavuk ya da hindi etleri ve güzel bir avokado salatası yapılabilir.
Ketojenik Diyette Neler Yenir?
Ketojenik diyette özellikle karbonhidratlı besinlere çok az yer verilirken, bunun kullanımı 20 gram bir seviyededir. Bunun dışında iyi yağ kaynakları ve protein kullanımına yüklenilmekte olup, proteinde yeterli düzeyde alınmalıdır. Avokado, yumurta, kırmızı et, tavuk eti, tüm deniz ürünleri, yağlı peynirler, kefir, yoğurt, bitter çikolata, kakao, tereyağı, zeytinyağı, zeytin, salatalık, kuruyemişler, kırmızı meyveler ve Hindistan cevizi yağı gibi besinler ile bir menü hazırlanabilmektedir.
Keto Diyeti Nasıl Olur?
Ketonojik diyet halk arasında keto diyeti olarak bilinip, kısaltılmış hali ile kullanılır. Bu diyeti uygulamak adına önce bir diyetisyene gitmenizde fayda vardır. Yapılan testlerden sonra uygun olursa bu diyet sizin için hazırlanıp, bu diyeti uygulamanız istenir. Bu diyette özellikle sağlıklı yağ kaynaklarının tüketimi artarken, karbonhidrat tüketimi ise çok azaltılıp, hatta hiç alınmaz. Proteinli besinlerde yeteri kadar alınıp, ilk enerji kaynağı yağlar olarak karşımıza çıkar. Yani vücudun yağları ilk enerji kaynağı olarak tanıması için çalışmalara yapılır.
Keto Diyeti İle Kaç Kilo Verilir?
Güzel bir diyet ile hazırlanmış egzersiz ve dinlenme programı ile insanlar sağlıklı kilo verirken, yanlış yapılan programlar ile kilo verilse bile, bu sağlıksız olabilmektedir. Bu yüzden tüm diyetler için önce bir uzmana başvurmak, daha iyi sonuçlar verir. Ketojenik diyet listesi iyi hazırlanıp, kişiye göre düzenlenmelidir. İyi hazırlanmış bir programla kilo verme kişiden kişiye göre değişmekte olup, farklı sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. Ama bu diyette ortalama 1 hafta da 2 ya da 5 kilo kadar verebilmektedir.
Keto Diyeti Sağlıklı Mı?
Sağlıklarında herhangi bir problem olmayan bireyler bu diyete başvurabilirken, bunun yine de bir uzman eşliğinde olması daha iyidir. Bunun yanında çok fazla bilimsel araştırma ile desteklenmese de keto diyetinin birçok faydası söz konusudur. Bu yüzden her hangi bir aksi durum yoksa sağlıklı bir diyet olmakla beraber, bazen sorun yaratabilmektedir. Bu yüzden bu diyeti diyetisyenler ile birlikte yürütmek daha sağlıklıdır.
Keto Diyeti Zararlı Mı?
Tabi ki bazı durumlarda bilinçsiz bir şekilde bu diyeti uygulamak, zararlı olabilmekte ve sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Özellikle bazı sistemlerde ciddi hasarlara neden olabileceği için mutlaka diyet yapılmadan önce bir diyetisyen ile konuşulmalıdır. Buna göre diyetisyen uygun gördükten sonra bu diyete başlamak, birçok zararına karşı önlem almaktadır.