Kelat Sarayı Ne Zaman Yapıldı?

Kelat Sarayı Ne Zaman Yapıldı?

Kelat Sarayı Ne Zaman Yapıldı?

Kelat Sarayı’nın yapıldığı tarihe dair bir bilgi bulunmamaktadır.

Şahsi aracınız ile yaptığınız ziyaretlerde Kelat Sarayı’na Şemdinli ilçesi içerisinde bulunan tabelaları takip ederek ulaşabilirsiniz.

Kelat Sarayı Nerede?

Kelat Sarayı, Hakkari’nin Şemdinli ilçesine bağlı ve önceden ilçe merkezi olan Bağlar’da bulunmaktadır. Bağlar, Şemdinli ilçesine 17 kilometre uzaklıktadır.

Kelat Sarayı Nereye Bağlı?

Kelat Sarayı, Şemdinli’ye bağlı olan Bağlar’da yer almaktadır.

Kelat Sarayı Özellikleri Nelerdir?

Şemdinli’ye 17 Kilometre uzaklıktaki eski ilçe merkezinin güneybatısında dere kenarında bulunan Kelat Saray, büyük ölçüde yıkılmış olmasına rağmen hala ayakta kalan iki kemer ve bir duvardan oluşmaktadır. Kuzey-güney planlı olan bu saray, üç katlı ve dikdörtgen planlıdır.

Yapı için kesin bir tarih veren kitabe ya da herhangi bir yazılı belge bulunmamaktadır. Belirli kaynaklara göre Seyit Ahmet Sıddık tarafından yaptırıldığı belirtilen sarayın günümüze kadar gelen güney duvarındaki kalıntılar, cephenin orta tarafındaki kapı ile yanındaki pencerelerle hareketlendirildiği düşünülmektedir.

Kelat Sarayı Ne Zaman Yapıldı?

Kelat Sarayı’nın yapıldığı tarihe dair bir bilgi bulunmamaktadır.

Kelat Sarayı MüzeKart Geçerli Mi?

Kelat Srayı için müzekart geçerli değildir.

Kelat Sarayı Açık Olduğu Saatler Nelerdir?

Kelat Sarayı, 09.00 ile 18.00 saatleri arası açıktır.

Kelat Sarayı’nı Kim Yaptırdı?

Kelat Sarayı’nın yapım tarihini kesin bir şekilde veren herhangi bir yazılı belge ya da kitabe bulunmamaktadır. Mahalli kaynaklara göre Seyid Muhaammed Sıddık yapıldığı belirtilen bu saray, günümüze kadar ayakta kalmıştır.

Kelat Sarayı ve Diğer Hakkari Tarihi Eserleri

Hakkari’de Kelat Sarayı’nın yanı sıra birçok tarihi eser bulunmaktadır. Bu tarihi eserlerden ilki kaya resimleridir. Hakkari’nin batısında yer alan Gevaruk ve Tirşin yaylalarında bulunan kayalar üzerinde kazılarak çizilmiş binlerce kaya resmi bulunmuştur. Adeta açık hava müzesi olan be oldukça geniş bir alana yayılan bu resimlerin benzerlerine, Azerbaycan’da da rastlanmıştır.

Diğer önemli tarihi eserlerden biride Urartu Mezarlarıdır. Hakkari merkezde Anadolu Lisesinin inşaatı sırasında çıkarılan ve M.Ö 1. bin başlarına denk gelen bu mezar odası, Erken Demir Çağı ve Urartu dönemindeki mezarlar ile benzerlik göstermektedir.

Bir diğer önemli eserde Kırmızı Kümbet Mezarlığı’dır. Bu mezarlar Hakkari’nin Gülereş Baba Mahallesi’nde kuzeyden güneye doğru eğilimli olan bir sırtta yer almaktadır. Kalıntını kuzey tarafındaki düzlük kesimde, Osmanlı döneminden kalma, üzerinde kitabe olan, zengin bitkisel ve geometrik desenli mezar taşları bulunmaktadır.

Diğer önemli tarihi eserlerden biride Kale Altı Mezarlığı’dır. Hakkari’nin Biçer Mahallesi’ndeki kalenin doğusunda kalan bu mezarlar, oldukça büyüktür. Bu büyük mezarlığın çoğu yerinde sökülmüş sanatsal özelliğe sahip mezar taşları bulunmuştur. Bu mezar taşlarının birçoğu taşınarak koruma altına alınmıştır. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir