Kanser Işın Tedavisi Yan Etkileri Nedir?

Kanser Işın Tedavisi Yan Etkileri Nedir?

Kanser Işın Tedavisi Yan Etkileri Nedir?

Kanser tedavisi esnasında hastalığın kendisi gibi uygulanan tedaviler de yakınmalara sebep olmaktadır. Radyoterapi yan etkileri erken ve geç olmak üstüne ikiye bölünür. Erken yan etkiler tedavi esnasında, geç etkiler ise tedavi bitiminden 3-6 ay sonra ortaya çıkar. Tedavi esnasında oluşan şikayetler radyoterapi uygulanan kısma göre değişim gösterir. Cilt değişiklikleri, saç dökülmesi, halsizlik, yutma zorluğu, idrar yapmada yanma gibi etkiler vardır. Bu şikayetler radyoterapi uygulanan organlarda ortaya çıkmakta, uzak organları etki göstermez.

Bugün için kanser tedavisinde etkili olan ana yöntem; cerrahi, kemoterapi ve radyasyon tedavisi. Radyasyon tedavisi kanserli rahatsız kişilere, Wilhelm Conrad Röntgen'in 1895’de X ışınını keşfinden hemen ardından uygulanmaya başladı. Çağımızda fizik ve bilgisayar teknolojisindeki gelişiminde paralel şekilde gelişmiş ve son dönemlerde modern radyasyon tedavi yöntemleri gelişti. Türkiye’de radyasyon tedavi birimleri de bu teknolojik gelişmelere paralel şekilde kendilerini ve tedavi ünitelerini geliştirdi ve geliştirmektedir. Radyasyon tedavisi, Radyasyon Onkolojisi Kliniklerinde kanserli kişiler tek yöntem olarak uygulanması, cerrahi ve kemoterapi ile birlikte aynı vakitte ya da ardışık olarak uygulanır. Bütün kanserli hastaların %52’sine tedavinin bir bölümünde radyasyon tedavisi uygulanmaktadır. Radyasyon tedavisi veya daha bilinen ismiyle radyoterapi, kanser hastasının Radyasyon Onkolojisi uzmanı aracılığıyla değerlendirilmesi ve uygulanmasına karar vermeyle başlar. Simulasyon işlemi ardından radyasyon açısından yetişmiş Fizik mühendislerinin de katılımıyla planlama ve fizik hesapları yapılmaktadır. Uygulama uzman hekim ve fizik mühendislerinin kontrol ve gözetiminde radyasyon teknikerleri aracılığıyla yapılır.  Radyoterapide iyonizan radyasyon tercih edilir. Amacı kanserli hücreleri yok edip tümörü küçültmek olarak söylenebilir. Radyasyondan etkilenebilecek normal dokuların minimum seviyede olmasını sağlamak, planlamanın temel niyetlerden biridir. Radyoterapi sıkça eksternal (harici) ve internal (dahili) şeklinde uygulanabilmektedir. Bazı rahatsızların nadir şekilde sistemik radyasyon da tercih edilir. Harici radyoterapi en fazla kullanılan radyoterapi şekli olup, rahatsız bölgeye radyasyon ışın kaynağı bir makine yardımıyla dışarıdan verilir. İnternal radyoterapide radyoaktif madde vücuda belli bir zaman için yerleştirilerek uygulanır. Sistemik radyasyon tedavisinde de radyoaktif madde rahatsız kisiye damardan ya da ağızdan hap biçiminde verilmektedir. İnternal tedavi ve sistemik radyasyon tedavisi için belli bir zaman hastanede yatmak gerekir.

Kanser Işın Tedavisi Yan Etkileri Nedir?

Kanser tedavisi esnasında hastalığın kendisi gibi uygulanan tedaviler de yakınmalara sebep olmaktadır. Radyoterapi yan etkileri erken ve geç olmak üstüne ikiye bölünür. Erken yan etkiler tedavi esnasında, geç etkiler ise tedavi bitiminden 3-6 ay sonra ortaya çıkar. Tedavi esnasında oluşan şikayetler radyoterapi uygulanan kısma göre değişim gösterir. Cilt değişiklikleri, saç dökülmesi, halsizlik, yutma zorluğu, idrar yapmada yanma gibi etkiler vardır.  Bu şikayetler radyoterapi uygulanan organlarda ortaya çıkmakta, uzak organları etki göstermez.

Kanserde Radyasyon Tedavisi

Işın diğer bir ismiyle radyasyon tedavisi, kanser hücrelerini öldürmek adına yoğun enerji ışınları tercih edilen bir kanser tedavisi çeşitlidir. Radyasyon tedavisinde genelikle X-ışınları kullanılır fakat protonlar ya da diğer enerji çeşitleri de tercih duyulur.

Işın Tedavisinden Sonra Ne Olur?

Radyoterapi tedavisinin uygulandığı kısma cilt dokusunda bazı yan etkiler gözlemlenir. Bu yan etkiler üstüne basmakla solan hafif kızarıklıklarla başlamaktadır (güneş yanığı gibi) ve sulu, açık yaralara kadar gider. Kimi olaylarda diş çürümelerine sebep olabilir. Ağız içinde yaralara sebep olabilir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir