Kaligrafi İle Hat Sanatı Arasındaki Fark Nedir?

Kaligrafi İle Hat Sanatı Arasındaki Fark Nedir?

Kaligrafi İle Hat Sanatı Arasındaki Fark Nedir?

İslami kaligrafi aslında hat ya da hüsn-i hat olarak da adlandırılmaktadır. Kaligrafi sanatı ve hat sanatı arasında bazı farklılıklar vardır. Kaligrafi sanatı genellikle latin harflerinin kullanılması ile yapılır. Hat sanatı ise Arapça harfler kullanılarak yapılır. Kaligrafi sanatı soldan sağa doğru yapılmaktayken, hat sanatı sağdan sola doğru yapılır. Ayrıca hat sanatında daha çok dini temsil eden motifler ve desenler yapılır.

Kaligrafi sanat dallarından birisidir. Hepimiz zaman zaman çok güzel yazılmış yazılara denk gelmişizdir Yazı yazarken harfleri güzel şekillerde yazmak ve yazıya estetik görüntü katmak kaligrafi sanatı olarak adlandırılıyor. Kaligrafi sanatı yazılara bir ruh vermek ve anlam yüklemek gibi bir sanat aslında. Harfleri normalden farklı yazmak, güzellik ve heyecan katmak, sanat eserine dönüşmesine neden oluyor. Kaligrafi çağın estetik yazısı olarak bilinmektedir. Kaligrafinin bazı özellikleri vardır. Öncelikle kaligrafi sanatı yapılırken arada doğru boşluk bırakmak ve bu simetriyi iyi ayarlayabilmek gerekir. Yazıya görsel estetik katmak için yazının tipi ile çok fazla oynanmamalıdır. Kaligrafi sanatı 4 çeşittir. Bunlar İslami kaligrafi, Batı kaligrafisi, Doğu Asya kaligrafisi ve Güney Asya kaligrafisidir.

Batı Kaligrafisi: Batı kaligrafisi 10. Yüzyılda ortaya çıkmıştır ve günümüzde de halen devam eden bir sanattır. Latin harflerinin sık kullanıldığı bir kaligrafi çeşididir. Çok daha zor kuralları vardır ve geometrik şekiller kullanılır. Batı kaligrafisi yaparken genellikle ucu küt veya yuvarlak uçlu kalemler, parşömen kağıdı, su bazlı mürekkep ve fırça kullanılır.

Güney Asya Kaligrafisi: Japonya, Kore ve Çin’ e özgü olduğu bilinmektedir. Güney Asya kaligrafisinde prespapye adlı bir araç kullanılmaktadır.

Doğu Asya Kaligrafisi: Bu kaligrafi çeşidi Hindistan, Nepal ve Tibet’ te ortaya çıkmıştır. Genellikle Buda’nın mektuplarında kullanılmaktadır. Dini metinler ve politik yazılar yazılmaktadır.

Kaligrafi İle Hat Sanatı Arasındaki Fark Nedir?

İslami kaligrafi aslında hat ya da hüsn-i hat olarak da adlandırılmaktadır.  Kaligrafi sanatı ve hat sanatı arasında bazı farklılıklar vardır. Kaligrafi sanatı genellikle latin harflerinin kullanılması ile yapılır. Hat sanatı ise Arapça harfler kullanılarak yapılır. Kaligrafi sanatı soldan sağa doğru yapılmaktayken, hat sanatı sağdan sola doğru yapılır. Ayrıca hat sanatında daha çok dini temsil eden motifler ve desenler yapılır.

Kaligrafi İle Para Kazanılır Mı?

Kaligrafi sanatı ile para kazanılıp, kazanılamayacağı merak edilmektedir. Kaligrafi sanatı çok güzel bir iştir. Yazıların estetik bir şekilde yazılması anlamına gelen kaligrafi sanatı para kazanılabilecek bir iş kapısı haline getirilebilir. Kaligrafi sanatı ile beğenilen metinleri ya da yazıları güzel bir şekilde yazabilir ve bunları meraklısı olan kişilere satabilirsiniz. Ancak bunun için çok iyi bir şekilde kaligrafi sanatını öğrenmeniz gerekiyor. Öncelikle kaligrafi için gereken malzemeleri toparlamalı ve bir eğitimciden ders alarak kaligrafi işine girişmelisiniz. Daha sonra hemen her gün bu işi yapmalı ve el becerinizi geliştirmelisiniz.

Kaligrafi Kuralları Nelerdir?

Kaligrafi sanatı, harflere güzel biçimler verilerek yapılan sanattır. Kaligrafi sanatı Güney Asya kaligrafisi, Doğu Asya kaligrafisi, batı kaligrafisi ve İslami kaligrafi olmak üzere 4 çeşittir. Kaligrafi sanatı porselen ürünlerde, levhalarda, afiş tasarımlarında, kapak tasarımlarında, kartvizitlerde ve davetiyelerde kullanılır. Kaligrafi yapmanın belli bazı kuralları vardır. Kaligrafi sanatı ile uğraşırken uyulması gereken kurallar şunlardır:

·        Kaligrafide harflerin arasında çok büyük boşluklar bırakmamalı, tam ayarında boşluk bırakılmalıdır.

·        Kaligrafide harflerin birbirine simetrik olması sağlanmalıdır.

·        Kaligrafide harflerin asıl biçimleri ile aşırı oynamamak gerekir. harflerin okunamayacak kadar değiştirilmemesi lazımdır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir