Hararet Neden Olur?
Araçlar birçok nedenden dolayı arızalar çıkarabilmekte olup, bu arızalar giderilmedikçe daha büyük sorunlar ile karşımıza çıkmaktadır. Araç sahiplerinin en korktuğu şey araçlarının bozulması iken, bu arızalardan dolayı yaşanan kazalarda mevcuttur. Bu gibi durumlara düşmemek adına, sürücülerin araç bakımlarını düzenli şekilde yaptırması ve araçlarını güzel kullanması gerekir. Araçlar bir sistem ile çalışırken, bu sistemlerde ki aksamaların bakımı yapılmazsa, diğer sistemlerde bozulabilir. Daha çok sıcak havalarda görülen arızalardan biri olan hararet sorunu, sıcaklığın olması gerektiğinden fazla olması durumunda oluşur. Bu ısınma mevsimsel olabilirken, pek çok sorundan da kaynaklanabilmektedir. Bu sıcaklık aracın suyunu buharlaştırırken aracın motor tarafından dumanlar da yükselebilmektedir. Böyle durumlarda eğer seyir halindeyseniz, aracı hemen müsait bir yere çekmek gerekirken, kaputu açın ve kontrollerinizi yapın. Aracın soğumasını bekleyip suyunu kontrol edin ve su takviyesi yapın.
Hararet Nedir?
Araçlarda çeşitli arızalar oluşurken, bu arızalardan biride hararet sorunu olarak karşımıza çıkabilmektedir. Hararet motorun olmasından gereken sıcaklığının üzerine çıkmasından dolayı, su kaynatmasına verilen isimdir. Bu durumdaki aracın fazla su kaynatması ile aracın kaputunda buhar şeklinde duman görülebilmektedir. Birçok nedenden olabilen bu arıza, mevsimin sıcaklığına bağlıda gelişebilir.
Hararet Neden Olur?
Hararet birçok sebepten olabilirken, havanın çok ısınması da motorun su kaynatmasını neden olabilmektedir. Bunun dışında soğutma fanının bozulması, devridaim pompasının contalarında yanma olması, radyatör kapağının hasar görmesi gibi birçok sistem aksaklığından olabilmektedir. Bu durumlar ortaya çıktığı zaman gerekli kontroller yapılmalı ve aracın bakımı için tamirciye gidilmelidir.
Hararet İçin Ne Yapmalı?
Bu arızalar olmadan önce alacağınız bazı önlemler, aracın soğutma sistemlerinde ki bakımlar eksiltilmemeli. Motorun suyu sürekli kontrol edilip, azalırsa takviye yapılmalı. Aracı sıcak havalarda fazla yormamak gerekirken, güneşte çok bırakılıp ısıtılmamalıdır. Seyir halinde motorun hararet yapması halinde, araç gölge bir yere çekilmelidir. Bundan sonra kontak ve açıksa klima kapatılmalıdır. Kaputu açın ve biraz soğumaya bırakın. Bunun dışında radyatör kapağı açılmalı, suya bakılmalı eğer azalma varsa ekleme yapılmalıdır. Su yüzünden değilse tamirci çağrılmalı ya da araç bir tamirciye götürülmelidir.
Hararet Ne Kadar Sürede Düşer?
Aracınız hararet yaptığı zamanlarda hemen müsait bir yere çekip, kontağı kapattın. Eğer açıksa klimayı kapatmayı da unutmayın. Aracın radyatör kapağını dikkatli açın, buradaki su kaynamış olabilir. Bundan sonra su takviyesi yapıp, biraz bekleyin. Eğer sorun daha kompleks ise tamirciye başvurun. Hararet arabanın durumuna göre 15 dakika ya da 30 dakika içinde normal sevilere dönebilmektedir.
Hararet Yapan Bir Aracın Kontak Kapatılırsa Ne Olur?
Hararet yapan bir araçta motor aşırı bir ısınma gösterir ve bu büyük sorunlar çıkarabilir. Bu gibi durumlarda kontak kapatılıp, motorun çalışmasını engellemek gerekir. Motorun soğuması için yapılan kontak kapatma, durum kontrol altına alınana kadar kapalı kalmalıdır. Bundan sonra gerekli işlemler yapılıp, eğer sorun sadece su eksilmesinden kaynaklanıyorsa, su ilavesi yapılmalıdır.
Hararet Suyu Ne Kadar Olmalı?
Çoğu araç 2 galon soğutma suyu alabilirken, bu suyun ne kadar olacağı konusunda, radyatörünüzün nasıl olduğu belirler. Buraya koyulacak sular musluk suyu olmamakla beraber, yarısı anfriz ve yarısı sudan oluşması gerekmektedir. Bu su sürekli takip edilmeli ve eksildikçe üstüne su eklenmelidir. Yoksa aracınızın motoru hararet yapması mümkünken, düzenli takip edildiğinde bu durum çok sorun olmamatadır.