Hamur Kızartması Neden Sert Olur?

Hamur Kızartması Neden Sert Olur?

Hamur Kızartması Neden Sert Olur?

Hamur kızartmasının ideal olması için malzemelerinin miktarına dikkat etmek gerekmektedir. Eğer hamurunuzun çıtır çıtır olmasını istiyorsanız ununu fazla koymayın. Hamur kızartacağınız yağın yeni ve iyice kızmış olmasına da dikkat etmelisiniz. Ayrıca mayanın aktif hale gelmesini beklemelisiniz ve vaktinden önce yoğurup kızartmamalısınız. Hamurun içerisine bir miktar yoğur ve sirke eklerseniz hamurunuz yumuşak olur.

Hamurunu yaptıktan sonra oldukça kolay bir şekilde hazırlanan hamur kızartması, 7den 77’ye herkesin bayıla bayıla yediği hamurun en güzel hallerinden biridir. Mayalı hamuru biraz zahmet çektirse de Türk mutfaklarının en gözde lezzetlerindendir. İster sade şekilde, ister arasına peynir, domates konularak ya ada çikolata, reçel gibi farklı versiyonlarda ki tatlarla tatlandırarak zenginleştirilip tüketilebilir. Sıra geldi sizlere mayalı bir hamur tarifi vermeye öncelikle,

Öncelikle geniş elinizi kolay hareket ettirebileceğiniz bir kap gerekecektir. Daha sonrasında içerisine maya, şeker ve ılık su ekleyin. Maya çözününceye kadar iyice karışsınlar.

Bu cıvık karışımın üzerine streç film örtün ve 5 dk kadar bekleyin.

Maya aktifleştikten sonra içine un ve tuz ilave ederek karıştırın. Hafif ele yapışacak bir kıvam elde etmelisiniz.

Elde ettiğimiz hamuru streçleyerek tezgahın üzerine alalım ve üzerine temiz bir bez sererek 1 saat daha bekleyelim.

1 saat sonra hamurumuzu biraz daha yoğuralım ki içindeki hava dışarı çıkabilsin.

Hamurdan göz kararı kopardığınız beze denilen parçaları, merdane yardımıyla avuç içi büyüklüğünde açalım.

Ortalarında delikler açalım. Yağ tenceresinde kızdırdığımız yağın içerisine hamurları atalım. Arkalı önlü pişirelim.

Hamur Kızartması Neden Sert Olur?

Hamur kızartmasının ideal olması için malzemelerinin miktarına dikkat etmek gerekmektedir. Eğer hamurunuzun çıtır çıtır olmasını istiyorsanız ununu fazla koymayın. Hamur kızartacağınız yağın yeni ve iyice kızmış olmasına da dikkat etmelisiniz.  Ayrıca mayanın aktif hale gelmesini beklemelisiniz ve vaktinden önce yoğurup kızartmamalısınız. Hamurun içerisine bir miktar yoğur ve sirke eklerseniz hamurunuz yumuşak olur.

Hamur Kızartması Neden Kabarmaz?

Kahvaltılarda, günlerde, çay saatlerinde en çok sevdiğimiz ve tükettiğimiz hamur kızartması püf noktalarına dikkat edilmezse tadı bozulabilir. Kızartma hamurunun kabarmamasının en yaygın ve bilinen nedeni sıcaklıktır. Aşırı soğuk ya da aşırı sıcak malzemelerin bir araya gelmesiyle elde edilen hamur kabarmayacaktır.

Hamurun kabartmasını sağlayacak olan mayanın içerisine şeker ve tuz aynı anda girerse mayanın yapısı bozulur ve hamurunuz yine kabarmaz. Bunun için öncelikle şeker ardından da tuzu eklemelisiniz.

Hamur Kızartması Sütle Olur Mu?

Hamur kızartmalarını dilerseniz süt ekleyerek de hazırlayabilirsiniz. Süt sayesinde hamur kolayca açılır ve hamurun fazla yağ çekmesine engel olur. Tarife ek olarak 1 bardak süt ekleyerek hamur kızartması yapabilirsiniz.

Fırında Hamur Kızartması Yapılır Mı?

Hamur kızartmasının kabarık ve puf puf bir şekilde olmasının sebebi mayalanmış hamurun kızgın yağa atılıp pişirilmesinden kaynaklıdır. Fırında yapılan hamur kızartması bu kadar kabarık bir görüntü de olmasa da daha sağlıklı bir versiyon olarak fırında da yapılabilir. Bunun için hamurunuzu oklava ile 1 cm kalınlığında açarak fırın tepsisine dizebilirsiniz. Ayrıca maya yerine kabartma tozu ekleyebilirsiniz.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir