Faktoring Nedir?

Faktoring Nedir?

Faktoring Nedir?

Firmalar hizmet ya da mal satışlarından sonra vadeli alacaklarını temlik yolu ile faktoring kuruluşlarına devredilmesi ve bunların yönetilmesi ile alakalı konuya faktoring denilmektedir. Bu hizmet 3 ayrı hizmetin bir arada sunulduğu yöntem olarak karşımıza çıkarken, finansal bir yöntem olarak pek çok firma tarafından başvurulmaktadır.

Dünya ve ülkemizde birçok firma varken, buralarda birçok insan çalışmakta olup, ticari hayata yön verilmektedir. Firmanlar hizmet ya da mal satarken, bu satışlarla çeşitli şekilde sağlanır. Satış işlemlerinde firmalar faturalandırma yaparken, bazen de bu faturalar yerine geçen, çek senet gibi belgelerle alacaklarını tahsil etmektedirler. İş hayatında ki kavramlardan bir de faktoring olarak karşımıza çıkmakta olup, bu yoldan yararlanmak adına faktoring şirketleri mevcuttur. Faktoring şirketlerinin kapsamı yurtiçi ve yurtdışı olarak ikiye ayrılırken, değişik şekillerde ödeme çeşitleri sağlanır. Bu ülkemizde de belirli kanunlar çerçevesinde faktöring işlemleri yapılmakta olup, bazı modeller şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Faktoring meselesini yazımızda detaylıca öğrenebilirken, önemli bilgiler edinebilmeniz mümkündür.

Faktoring Nedir?

Firmalar hizmet ya da mal satışlarından sonra vadeli alacaklarını temlik yolu ile faktoring kuruluşlarına devredilmesi ve bunların yönetilmesi ile alakalı konuya faktoring denilmektedir. Bu hizmet 3 ayrı hizmetin bir arada sunulduğu yöntem olarak karşımıza çıkarken, finansal bir yöntem olarak pek çok firma tarafından başvurulmaktadır.

Faktoring İşlemleri Nasıl Yapılır?

Küçük ya da orta büyüklükteki işletmeler zaman zaman yaptıkları işlerde çek kabul ederken, bu durum nakit sıkışıklığına neden olabilmektedir. İşte tam burada faktoring hizmetleri devreye girer ve bu nakit ihtiyaçları giderilir. Faktoring işlemleri için işletme başvuru yapar ve elindeki çeklere fiyat ister. Bundan sonra faktoring şirketleri bunları inceler ve teklifini sunarken, olumlu sonuçlanırsa fatura ve sözleşmeler yapılır. Bundan sonra firmaya ödeme yapılırken, çek zamanı gelince faktoring şirketi tahsilatını yapmaktadır.

Faktoring Dezavantajları Nelerdir?

Nakit alanında sıkışan firmalar için faktoring hizmeti iyiyken, dezavantajları da bulunan bir sistem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sistemde özellikle faktoring şirketleri, müşterilerini uzun sözleşmelerle bağlamakta olup, bu sözleşmeler maliyetli olabilmektedir. Başta uygun gibi görünen fiyatlar varken, bunlara aylık ekstreler uygulanırken maliyetli olabilmektedir.

Faktoring İle Forfaiting Arasındaki Farklar Nelerdir?

Faktorin ile forfaiting birbirinden farklı işlemler olup, faktoring kısa vadeli alacakları içermekte olup, forfaiting ise orta ya da uzun vadeli alacakları kapsamaktadır. Bu iki sistemin bir diğer farkı ise mal olarak karşımıza çıkmaktadır. Faktoring adi mallardan ticari alacaklar ile ilgiliyken, diğeri ise sermaye malları ticari alacaklarla ilgili bir kapsamdadır. Faktoring % 80 – 90 kadar finanse edilirken, forfaiting de %100’e kadar finanse edilebilmektedir.

Faktoring İle Senet İskontosu Arasındaki Fark Nedir?

Faktoring işletmelere çekleri karşılığında nakit para sağlayan bir sistemken, bankalarda bu işlemi gerçekleştirmekte olup, finansal açıdan daha güçlü olabilmektedir. Senet iskontosu da bankaların müşterilerine sunduğu bir ayrıcalık olup, faktoring şirketlerinde uygulanmayan bir sistem olarak kaşımıza çıkmaktadır.

Faktoring İçin Gerekli Evraklar Hangileri?

Faktoring sistemini yapmak adına bazı evraklar gerekli olup, sözleşme kitapçığı, sözleş ek belgesi, müşteri bilgi formu, müşteri kabul beyan formu, gerçek nihai faydalandırıcı beyan formu, fatura defteri bilgileri, faks sözleşmesi ve müşteri telefon, faks bilgileri teyit formu gibi evraklar lazımdır. İşlem için gereken evraklar ise havale EFT formu, alacak bildirimi formu, bono ya da çek teslim bordrosu ve TEB teslim gibi evraklar gerekmektedir.

Faktoring Maaşları Ne Kadar?

Faktoring şirketlerinde çalışan bireyler pozisyon ve durumlarına göre maaşlar alırken, bu fiyatlar değişiklik gösterebilmektedir. Buna göre değişen fiyatlar ortalama 3 bin Türk Lirası’ndan başlayan maaşlar ile başlarken, bunlar kıdeme göre çok yüksek maaşlara kadar yükselebilmektedir. 10 bin Türk Lirası’na kadar çıkan maaşlara bile rastlanabilmektedir.

Faktoring Caiz Mi?

Faktoring sistemi günümüzde başvurulan bir yöntem olarak bilinirken, pek çok işletme işlerini bu yolla yürütmektedir. Birçok alanda incelenen faktoring sistemi dinende incelenirken, dinde faizin her türlüsü haram kılınmıştır. Bu yüzden işletmeler ellerinde ki çek ve senetleri vadesinden önce daha düşük fiyatlarla üçüncü bir ele verirse bu caiz sayılmamaktadır. Bu yüzden dinde faktoring olayı caiz sayılmamakla beraber, dinen yasaktır.

Faktoring Güvenilir Mi?

Faktoring sistemi birçok avantajı olmakla beraber, dezavantajları ile de bilinmektedir. Bu durumda güvenli olup, olmadığı hakkında soru işaretleri oluşturmaktadır. Bunun için güvenilir ve sağlam faktoring şirketleri ile çalışmak güven için önemliyken, dikkat edilmesi gereklidir. Birçok kişinin şikayet ettiği bir konu olsa da dikkatli davranılmalıdır.

Faktoring Nasıl Yapılır?

Faktoring için bazı adımları izlemek mümkünken, ilk başta bu işletmeler ellerinde ki çekler için, faktoring şirketine başvurmak gerekir. Daha sonra bu şirket çek karşılığında teklif verirken, olumlu olursa fatura ve sözleşme yapılır. Daha sonra ödeme işlemi yapılırken, müşterinin hesabına nakit para yatırılır. Bu süreçten sonra çek ödemesi geldiği zaman, faktoring şirketi alacağını tahsis eder.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir