Ezan Okunurken Başka Vaktin Namazı Kılınır Mı?
İslam dininde Müslümanlara namaz vaktini haber eden, namaz çağrısı ezan olarak adlandırılır. Ezan-ı Muhammed olarak da bilinir. Arapça’ da “ilan, çağrı, duyuru” anlamlarına gelen “adhan” kelimesinden Türkçe diline geçer. Ezan okuyan kişi müezzin olarak adlandırılır. Eskiden Müslümanları namaza davet etmek için başka yöntemler kullanılırdı. Fakat daha sonra Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in katıldığı bir toplantıda sahabelerle beraber ezan okunmasına karar verilmiştir. İslam dininde ilk ezan 622 yılında Hz. Muhammed’ in emriyle Bilal-i Habeşi tarafından okunmuştur. Ezan, Allah en büyüktür, Allah’ tan başka ilah olmadığına şahitlik ederim, Muhammed’ in Allah’ın elçisi olduğuna şahitlik ederim, Haydi namaza, haydi kurtuluşa, namaz uykudan hayırlıdır, Allah en büyüktür, Allah’ tan başka ilah yoktur anlamına gelir. İslam aleminde ezanın yeri çok büyüktür. Müezzin ezan okurken kıbleye yönelir. “ Hayya- ales- salah” yani “ Haydi namaza” derken sağa, “Hayya ales-felah” yani “ Haydi kurtuluşa” derken ise sola döner. Ezan okunurken sesin yüksek çıkması gereken yerlerde iki parmak ucu ile kulaklarını tıkar. Ayrıca her bir cümle arasında durur ve tekrar başlarken sesini yükseltir. Ezanla ilgili merak edilen tüm soru ve yanıtları için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.
Ezanın Başka Dilde Okunması Caiz Midir?
Hanefi ve Hanbeli mezheplerine göre ezanın başka dilde okunması caiz değildir. Şafii fakihlerinde ezanı okuyacak Arapça dili bilen bir kişi bulunamazsa kendi dillerinde ezan okunabilir. Ancak yine de çoğu mezhep ezanın başka dillerde okunamayacağı kanaatindedir. Bu nedenle ezan asırlardır hiçbir dile çevrilmemiş ve başka dille okunmamıştır.
Ezan Okunurken Başka Vaktin Namazı Kılınır Mı?
Ezan okunurken geçmiş vaktin namazı kılınmaz. En güzeli ve islama uygun olanı ezan okunurken ezanı dinlemek ve daha sonra vakti geçirmeden namazı kılmaktır. Fakat ezan okunurken de namaz kılınabilir. Çünkü ezan okunurken namaz vakti girmiş olur ve kılınan namaz kabul olmuş olur.
Ezan Ne Zamandan Beri Okunuyor?
Eski zamanlarda Müslümanlara namaz çağrısı yapmak için başka yöntemler kullanılırdı. Ancak daha sonra Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed sahabelerle beraber yaptığı istişare toplantısında Müslümanlara namaz çağrısı yapılmasını kararlaştırmış ve Bilal-i Habeşi’ ye ezan okumasını emretmiştir. İlk ezan 622 yılında okunmuştur.
Ezan Okundu Diye Oruç Açmak Doğru Mudur?
Ezan Müslümanlara namaza davet etmek için bir çağrıdır. Aynı zamanda ramazan ayında oruç açmak için de ezan bir işarettir. Oruç tutmak Müslümanların şükür etmek için sabah ezanı ve akşam ezanı saatleri arasında kendilerini yiyecek, içecek ve diğer tüm dünya zevklerinden uzak tutmasıdır. Sabah ezanında yeme-içme kesilir ve akşam ezanı okunduktan sonra yenilir, içilir. Allah akşam ezanı okunurken Müslümanların oruçlarını hemen açmalarını buyurmuştur.
Ezan Okunduğu Gibi Namaz Kılınır Mı?
Müslümanların merak ettiği konulardan birisi de ezan okunduğu anda namazın kılınmasının doğru olup olmadığıdır. İslam dinine göre ezan okunurken namaz kılınmasında bir sakınca yoktur. Çünkü ezan okunduğu an namaz vakti girmiş olur. Ancak islama göre ezan okunurken ezanın dinlenmesi daha sonra namazın kılınması daha iyi ve daha güzeldir.
Ezan Vakitlerine Göre Makamları Nelerdir?
Türklere göre ezan sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı vakitleri olmak üzere her vakit farklı makamlarda okunur. Sabah ezanında Saba makamında, öğle ezanında Rast makamında, ikindi ezanında Hicaz makamında, akşam ezanında Segah makamında ve yatsı ezanında da Uşşak makamında okunur. Cuma ezanında da Hüseyni makamında okunur.
Ezan Saatleri Neye Göre Belirlenir?
Namaz evrensel bir ibadettir. Dünyanın ve güneşin hareketlerine, dönmelerine göre namaz saatleri ayarlanır. Fecrin doğuşu tan vakti demektir ve tan vaktinde hava aydınlanmaya başlar. Bu da sabah vaktini belli eder. Öğle ezanı güneşin gökyüzünün tam tepesinden geçtiği anda okunur. İkindi ezanı, öğle ile akşam ezanı arasındaki vakitte okunur. Akşam ezanı havanın kararmaya başladığı anda okunur. Yatsı ezanı ise akşam vakti çıktıktan sonra sabah ezanı arasında okunur.
Ezan Bitene Kadar Sahur Yapılır Mı?
Oruç tutulurken sabah ezanı okunana kadar yiyip içme serbesttir. Ancak ezan okunduktan sonra akşam ezanına kadar yeme içme yasaktır. Sahur yapılırken ezan okunduğunda yeme içme bırakılmalıdır. Ancak eğer sahur yapacak vakit azsa ezan bitene kadar yiyip içilebilir.
Ezan Nasıl Oldu?
Eski zamanlarda namaz çağrısı için başka yöntemler kullanılırdı. Ancak 622 yılında Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed sahabelerle beraber yaptığı istişare toplantısında ezan okunmasına karar verdi. Daha sonra ise Bilal-i Habeşi ‘ ye ezan okumasını emretmiştir. Asırlardan beridir ezan hiçbir dile çevrilmeden okunmaktadır.
Ezan Okunmadan Namaz Olur Mu?
Ezan okunduktan sonra namaz vakti girmiş olur. Böylece namaz kılınır. Ezandan önce namaz kılınması doğru olmaz. Bu nedenle namaz kılmadan önce vaktin girmesini yani ezanın okunmasını beklemek gerekir. Ayrıca ezan vakti yaklaştığında önceki vaktin namazı kılınmaz. Eğer önceki vaktin namazı kaçırıldıysa ve diğer ezan okunmasına az kalmışsa namaz kaza edilir.