Eğrelti Otu Nasıl Ürer?
Geleneksel tıpta da sıklıkla kullanılan ve doğada bol miktarda bulunan eğrelti otu, oldukça zehirli bir bitki türüdür. Çiçeksiz olarak yetişen eğrelti otu, ülkemizde ve neredeyse tüm dünyada yetişmektedir. Kumlu ve ıslak bölgelerde yetiştirilen bu bitki oldukça uzun boylara kadar erişebilmektedir. Sporla çoğalan eğrelti otu, 120 santimetre boy uzunluğuna ulaşabilir. Kalın bir kök oranına sahip olan eğrelti otu, yıllık ve otsu bir bitki olarak da tanımlanmaktadır. Pek çok çeşidi bulunan bu bitkinin insan sağlığına olan faydaları ise saymakla bitmez. Fakat belli bir faydadan bahsediliyorsa mutlak suretle bu durum kullanım dozu ile ilgilidir. Kalp hastalıklarından kemik sağlığına, astımdan öksürük krizlerine, şişkinlikten diş plağına kadar pek çok hastalığa iyi geldiği bilinen bir bitki çeşididir.
Eğrelti Otu Nasıl Ürer?
Eğrelti otunun nasıl ürediğine ilişkin akıllarda oldukça fazla soru işareti bulunmaktadır. Fakat bilindiği üzere bu bitkini üreme şekli sporla üremedir. Bazı durumlarda eğrelti otunun kuluçka tomurcukları ile de kendiliğinden üreyebileceği bilinmektedir.
Eğrelti Otu Çiçekli Bitki Midir?
Hayır. Doğada yer alan ve kendiliğinden yetişen pek çok bitkinin yeteri kadar olgunluğa erişmesinin ardından yabani bir şekilde çiçeklendiği bilinmektedir. Hatta doğada diken olarak da bilinen pek çok bitkinin de çok yaşlandığında ve kartlaşmaya başladığında çiçek açtığı bilinir. Buna rağmen kesinlikle çiçek açmayan bitkiler arasında eğrelti otu gösterilebilir. Kısacası eğrelti otu çiçeksiz bir bitkidir.
Eğrelti Otu Özellikleri Nelerdir?
Eğrelti otunun insan sağlığı açısından bilinen pek çok faydası bulunmaktadır. Doğru doz oranı ve düzenli kullanımı ile görülebilecek nu faydalar ise şu şekilde sırlanabilmektedir;
-Bağırsaklarda yer alan tenyaların dökülmesine yardımcıdır.
-Yaşa bağlı olarak gelişebilecek sarı nokta gibi göz hastalıklarının gerilemesini sağlar ve hastalığı önleyici bir yapıya sahiptir.
-A vitamini ve C vitamini açısından çok zengin bir bitki türüdür.
-Potasyum ve demir için iyi bir kaynaktır.
-Şeker yaraları ve düşme yaralarının iyileşmesi için etkili bir şifa kaynağıdır.
-Kalp hastalıklarına bağlı gelişebilecek komplikasyonların önlenmesinde etkili bir üründür.
-Serbest radikallerle savaştığı bilindiğinden kanserle savaşabilme yetisi bulunmaktadır.
-Felce neden olan risk faktörlerini elimine edeceği bilinir.
-Dişlerde oluşabilecek tartar ve plakların önlenmesinde katkı sağlar.
-Fazla yeme alışkanlığı ya da yemek bozukluklarına bağlı olarak gelişen hazımsızlık ve şişkinlikleri giderici bir etkisi vardır.
Eğrelti Otu Eşeyli Mi Ürer?
Eğrelti otunun üreme şekli sporla üremedir. Bazen eğrelti otunun tomurcuklanma yöntemi ile ürediği bilinir. Eşeyli üreme ve eşeysiz üremenin eğrelti otu ile bir ilişkilendirilmesi yapılamamaktadır.
Eğrelti Otu Fotosentez Yapar Mı?
Evet. Eğrelti otunun fotosentezle beslendikleri bilinmektedir. Yeşil renkte yaprak yapısına sahip olan bu otun, klorofil maddesine de sahip olduğu bilindiğinden beslenme şeklinin fotosentez ile olabildiği belirlenmiştir.
Eğreltiotu Açık Tohumlu Mu?
Hayır. Eğrelti otu tohumlu bitkiler arasında yer almaz. Buna ek olarak tıpkı kibrit otu ile benzer nitelikler taşıdığı belirtilir.
Eğrelti Otu Besin Üretebiliyor Mu?
Evet. Eğrelti otu yapısı itibari ile yeşil yapraklara sahiptir. Yeşil yapraklara sahip olmasının bir sonucu olarak ise klorofil maddesi taşıdığı gösterilir. Bu nedenle bakıldığında klorofil maddesi taşıyan her türlü bitki çeşidi fotosentez yapar ve kendi besinini üretir.
Eğrelti Otu Cilde Faydaları Nelerdir?
-A vitamini, C vitamini ve demir bakımından zengin olan eğrelti otunun cildi güçlendirici ve sıkılaştırıcı bir etkisinin olduğu bilinir.
-Ayrıca darp, ezik ve şeker hastalığı gibi yaralarda iyileştirici bir gücü bulunmaktadır.
-Bazı kozmetik ürünlerde kullanılır ve eğrelti otunun cildin parlaklık kazandırılmasına yardımcı olduğu bilinir.
-Hemoroid lezyonlarının ve memelerini giderilmesinde katkısı bulunur.
Eğrelti Otu Damarlı Mı?
Hayır. Eğrelti otunun damarlı olmayan ve tohumlu olmayan bitkiler kategorisinde incelendiği bilinmektedir.