Dizi Senaryosu Kaç Sayfadır?
Senaryo piyes, dizi, film ve tiyatro gibi oyunlarda sahnelerin ve akışlarını gösteren yazılı metinleri ifade etmektedir. Tiyatro ile dizi ve film senaryoları ayrı özellikleri olan metinlerdir. Bu ayrımın oluşmasındaki en büyük unsur sinema ile tiyatronun oluşum şekilleridir. Dizilerde ,filmlerde veya sinemalarda olay örgüsü seyirci ve oyuncu arasına konulan kamera ile yapılmaktadır. Tiyatroda olay örgüsü seyirci önünde sahneden gerçekleştirir. Tiyatroda öne çıkan özellik senaryo iken dizilerde bu duruma karar veren kişi yönetmendir. Çünkü dizilerde olay örgüsünün anlamını görüntüyü düzenleyen kişi vermektedir. Yönetmen kişi dizi senaryosunda veya diğer senaryo türlerinde istediği gibi oynama yapabilmektedir.
Dizi Senaryosu Kaç Sayfadır?
Televizyonda yayınlanan diziler genellikle her hafta tekrarlandıkları için daha net sınır ve kalıplar içinde üretilmektedir. Bu sebeple senaryo sayfaları ile bölüm uzunluğu çok değişken değildir ve aralarında yakın bir ilişki bulunmaktadır. Yapılan bir araştırmaya göre yabancı dizilerde dizi sektörünün standartları bir saatlik dramalar 45-63 sayfa, yarım saatlik komediler ise 22-23 sayfa aralığındadır. Yerli dizilerde ise standart bir yapı bulunmamakla birlikte dizilerin süreleri de fazladır. Prime-time olarak tabir edilen 20.00-23.00 saatleri arasında diziler özetleriyle beraber gece yarısına kadar uzanabilmektedir. Bu dizilerde oluşturulan senaryo sayfa sayıları ise 90-120 sayfa arasında değişkenlik göstermektedir.
Dizi Senaryosu Nasıl Yazılır?
Dizi senaryoları hemen yazılan yazımlar değillerdir. Sinemada yan kahraman veya yan olaylara gerek duyulmamaktadır. Çünkü sinemada anlatılan hikaye yaklaşık 90-120 dakika arasındadır. Diğer tarafta ise diziler her bölümde aynı hikaye yaklaşık 60-120 dakika arasında işlenmektedir. Özellikle dizi süreleri göz önüne alındığında dizi senaryolarını oluşturma uzun uzadıya ve detaylı bir çalışma gerektirmektedir. Senaryo yaşamdan bir kesit ele alınabilir veya senaryo gerçek yaşama göre uyarlanabilmektedir. Bu senaryonun içinde yönetmen, oyuncu, izleyici ve teknik ekipte vardır. Dizi senaryosunu oluşturabilmek için olay, kişi, durum, yer, zaman, izleyici ve oyuncular gibi senaryonun öğelerini bilmek gereklidir. Bu öğeler arasında biçimsel olarak adlandırılan; görsel anlatım, ayraç, kişi adı, sahne başlığı, konuşma örgüsü, ikili diyalog, genişleme, çekim ve geçişler vardır.
Dizi Senaryoları Nasıl Ezberlenir?
Dizi, film veya tiyatro gibi herhangi bir yapımda eğer elinizde senaryo var ise ilk olarak kendi senaryonuzu ezberlemeniz gerekmektedir. Aynı zamanda diğer oyuncuların diyalogları nasıl başlayıp nasıl bitireceklerini de ezberlemek durumundasınız. Bunu yapma sebebi ise sıranızın ya da kendi repliklerinizin geldiğini anlamak içindir. Ezber yapmak için dikkat edilmesi gereken bazı adımlar vardır. Bu adımlar şu şekilde özetlenebilir;
· Sadece ezber yeteneği ilerletilmek isteniyorsa herhangi bir kitaptan yararlanılabilir. Bir kitaptan bir paragrafı normal bir şekilde okuyun ve ezberlemeye çalışmayın.
· Paragraf bitiminde ikinci kez okumadan önce kitabı kapatın ve aklınızda kalan kelimeleri tekrar edin.
· Güncel yaşama dönün ve 10-15 dakika ezber yapmayın. Daha sonra elinize kalem kağıt alarak paragraftan aklınızda kalanları yazıya dökün.
· Yazım işi bittikten sonra kağıdınızla kelimelerle paragraf arasında karşılaştırma yapın ve rakamsal olarak bunları kaydedin. Her paragraf ezberleme işinizde bu adımları uygulayın kısa bir süre sonra kalem kağıda gerek kalmadan bu adımları beyninizde yaparak ezberleme pratiği kazanacaksınız.
· Ezber sırasında sesli olarak okuma yapabilirsiniz. Bazı kişilerde sesli okuma ezberlemeyi kolaylaştırmaktadır.
· Hafızayı güçlendirmeye yarayan besinler tüketmeyi unutmayın. Bu besinlere süt ürünler, yumurta, soğan, havuç, brokoli ve ceviz örnek verilebilir.
Dizi Senaryosu Fiyatları Nedir?
Dizi senaryoları fiyatları yapılan projeye göre, yayınlandığı mecraya göre, uzunluğa ve senaryoya bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Eğer dizi senaryosu yazıp satmak istiyorsanız, bu satın alma işlemini gerçekleştiren yapım şirketleri ile aranızda yapılacak anlaşmaya göre dizinizi satabilirsiniz.