Dernek Kasasında Ne Kadar Para Bulunabilir?

Dernek Kasasında Ne Kadar Para Bulunabilir?

Dernek Kasasında Ne Kadar Para Bulunabilir?

Özellikle derneklerin banka hesabı açma zorunluluğu bulunmazken, dernek kasalarında bu yüzden para bulundurulabilir. Bu miktar derneğin giderleri ile doğru orantılı olup, limit belirlenir. Yönetim kurulunun toplanıp belirlediği para miktarı, derneğin kasasında tutulan parayı belirler. Her dernek için değişen bu miktar, miktarın üstünde çıkıldığında ise gelirleri tahsil eden kişi, bu parayı bankaya yatırır.

Hemen hemen her yerde karşımıza çıkan ve adını sıkça duyduğumuz dernekler, en az 7 tüzel ya da gerçek kişinin bir araya gelerek, ticari kazanç paylaşma amacı gütmeden, belirli bir amacı hayata geçirmek için kurulan tüzel bir kişiliğe sahip çoklu kişi topluluklarıdır. Kanunda derneklerin ahlaka ve kanuna aykırı amaçlarla kurulması yasaklanmış olup, kuracak kişilerin fiil ehliyetine sahip olması gerekir. Dernek kurulacak yerde ki en büyük mülki amire, dernek tüzüğü ve gerekli belgeler verildiği andan itibaren, derneğe tüzel kişilik kazandırılmış olur. Dernek türleri içerisinde ticari işletme işleten ve işletmeyen dernekler olabilir. Bir başka dernek türü ise alelade dernekler ve kamuya faydalı dernekler olarak karşımıza çıkar. Aynı amaç doğrultusunda 5 derneğin birleşmesi ile federasyonlar oluşurken, en az 3 federasyonun birleşmesi ile de konfederasyon kurulur.

Dernek Bir Kurum Mudur?

Ülkemizde birçok dernek varlığını devam ettirirken, pek çok yeni dernekte açılıyor. Dernekler aynı düşüncede ve ortak bir amacı gerçekleştirmek için, 7 kişinin bir araya gelmesi ile oluşabilir. Yani dernekler gönüllü kişilerin elini taşın sokması ile başlar. Bu yüzden dernekler kurum özelliği taşısa da resmi kurum değildir. Dernekler gönüllü esaslı kurumlar olarak karşımıza çıkar.

Dernek Nasıl Kurulur?

Dernek kurmak için 7 tüzel ya da gerçek kişinin bir araya gelmesi gerekir, bundan sonra derneğin iç tüzüğü belirlenmelidir. Dernekler kanunda yer alan 4 madde de yer alan hususların hepsi gerçekleşmelidir. Derneklerin tüzükleri ahlak ve kanunlara ters yapıda olmaması gerekirken, belli belgeler tamamlanıp, kurulacak yerin en büyük mülki amirine verilerek kurulabilirler.

Dernek İle Sendika Arasındaki Farklar Nedir?

En başta ikisinin amaçları birbirinde farklı olup, sendikalarda toplu iş sözleşmeleri, grev, lokavt gibi haklar varken, derneklerde bu haklar yoktur. Sendikalar daha çok iş kolu esaslı ve ortak ekonomik, sosyal hak, gibi çıkarları gözetmekle yine derneklerden ayrılır. En önemlisi de dernekler ve sendikalar ayrı kanunlara tabi kılınmış olup, kuranları da farklılık göstermektedir.

Dernek İle Vakıf Arasındaki Fark Nedir?

Ülkemizde pek çok dernek ve vakıf bulunurken, bunların arasında bazı farklar mevcuttur. Özellikle kuran kişi sayısı derneklerde en az 7 kişi iken, vakıflarda 1 kişi ile de vakıf kurulabilir. Bu iki yapıyı birbirinden ayıran diğer özellik de kurulurken, başvurulan yerdir. Dernekler kurulurken mülki idare amirliklerine, vakıflar ise yetkili asliye hukuk mahkemesine başvurup, kurulmayı beklerler. Vakıflar vasiyet üzerine kurulabilirken, derneklerde böyle bir şey söz konusu değildir.

Dernek İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Özellikle bir dernek kurulacaksa bazı evrakları temin edip, hazırlamak gerekir. Öncelikle dernek kuruluş bildirim formu kurucular tarafından doldurulup imzalanmalıdır. Derneğin tüzüğü yine kurucular tarafından imzalanmalı ve hazırlanmalıdır. Derneğin yazışma ve tebligat alabilmesi için yetkili birini belirleyip, iletişim bilgileri, ad soyad, adres ve imza bilgilerini bir form halinde edinin. Derneğinizi nerede açacaksanız, buranın tapu fotokopisi ve kira kontratını hazırlayın. Sonra bu belgeleri bir dosya halinde sivil toplumla ilişkiler müdürlüğüne teslim edebilirsiniz.

Dernek İçin Vergi Numarası Nasıl Alınır?

Dernekler normalde vergiye tabi olmayan kurumlardır ama bu derneklerden iktisadi işletmesi olan derneklerin, bu işletmeleri vergiye tabidirler. Dernekler vergiye tabi olmasalar da bazı işlemler yaparken vergi numarası istenmektedir. Bu vergi numarasını almak ise, dernek tüzüğü, dernek yönetim kurulu nüfus ve ikametgah, imza sirküleri ve faaliyet belgeleri toparlanarak, vergi dairesine başvurulup alınabilmektedir.

Dernek İçin Banka Hesabı Nasıl Açılır?

Dernek gibi kuruluşların paralarının toplanması için banka hesabı açılması gerekir. Harcamalar ve dernek giderleri bu hesaptan yapılır ve işler daha kolay yürür. Dernek için banka hesabı açılacaksa belgeler tamamlanmalıdır. Bu belgeler ise şu şekildedir; güncel tarihli imza sirküleri, temsil edenlerin kimlik belgesi fotokopileri, güncel tarihli kayıt belgesi, faaliyet belgesi, hesap açılmasına dair karar defterinde yetkili kişilerin imzaları ile birlikte kararnamenin fotokopisi, derneğin vergi belgesi ile beraber bankaya başvurulmalıdır.

Dernek Ne Kadar Sürede Kurulur?

Dernekler hayatın her yerinde karşımıza çıkan ya da adını sık duyduğumuz kurumlar olarak karşımıza çıkar, bu oluşumları kurmak bir süre içerisinde gerçekleşir. Öncelik dernekler tüm evraklarını hazırladıktan sonra, içeride genel kurulunun yaptığı toplantıdan sonra kuruluş aşamasına geçerler. Genel kurul sonuç bildirimi ve diğer belgeleri, dernek kurulacak yerin mülki idare amirliklerine verilerek, yaklaşık 45 gün içerisinde bu oluşum kurulur.

Dernek Başkanları Ne Kadar Maaş Alır?

Bazı derneklerde maaş alınmazken bazı derneklerde yönetim kurulu kararı ile maaş alınabilir. Hatta bu kişiler huzur hakkı ödemeleri bile alabilir. Ama bazı derneklerde başkanlar ceplerinden bile ödeme yapabilir ve maaş hakkından vazgeçebilir. Bir dernek başkanına maaş ödenecek ise bu ücreti yönetim kurulu kararı belirler.

Dernek Kasasında Ne Kadar Para Bulunabilir?

Özellikle derneklerin banka hesabı açma zorunluluğu bulunmazken, dernek kasalarında bu yüzden para bulundurulabilir. Bu miktar derneğin giderleri ile doğru orantılı olup, limit belirlenir. Yönetim kurulunun toplanıp belirlediği para miktarı, derneğin kasasında tutulan parayı belirler. Her dernek için değişen bu miktar, miktarın üstünde çıkıldığında ise gelirleri tahsil eden kişi, bu parayı bankaya yatırır.

Dernek Kapatma Nasıl Olur?

Kuruluşta olduğu gibi dernekler kapanacaksa yine bir süreç ve prosedür gerekir. Öncelikle genel kurul toplanır ve fesih kararı ile görüşülür, bu görüşmeden sonra tasfiye kurulu oluşur ve rapor hazırlanır. Bu rapordan sonra dernek hesapları sıfırlanıp, tasfiye yazısı alınıp, kapatma işlemi yapılır. Genel kurulda alınan kararı dernekler masasına 7 gün içinde bildirmeniz gerekir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir