Çocuğa Psikolog Nasıl Anlatılır?

Çocuğa Psikolog Nasıl Anlatılır?

Çocuğa Psikolog Nasıl Anlatılır?

Türk toplumunda çocukları doktora götürmekle korkutulan yaygın bir söylem vardır. Çocuklar doktordan korkar ve gerçekten ihtiyacı olduğu zaman ailesine söyleyemez.
Bu nedenle çocuklarınıza psikoloğu bir doktor olarak değil, oyun oynayabileceği bir arkadaş olarak anlatabilirsiniz. Bu arkadaşın sır tutmakta çok iyi olduğunu, anne ve babaya söylenmeye korkulan ya da çekinilen her şeyin bu arkadaşa anlatılabileceğinden bahsedebilirsiniz.

Öncelikle çocukların dünyayı taklit ederek öğrendiğini unutmayalım. Ebeveyn davranışlarını bire bir kopyalan çocuklar, anne ve babasından gördüklerini direkt olarak uygulama eğilimindedir.

Çocuklar yetişkin insanlarda var olan tüm duyguları taşırlar. Fakat bu duyguları yönetmeyi bilmezler.  Çocuklarınıza bir davranışı öğretmek için öncelikle o davranışta tutarlı olmanız gerekmektedir. Ne kadar çok tekrar, o kadar çok öğrenmek demektir.

Günlük hayatın akışını merhamet için kullanabilirsiniz. Arkadaşlarıyla oyun oynadığı bir sırada, eğer arkadaşlarına karşı haksız bir tutumu olduysa hemen kızarak tepki vermeyin. Karşılıklı olarak birbirlerinin duygularını anlamalarına yardımcı olun. Ona yapmış olduğu haksızlığın, arkadaşında nasıl hisler barındırabileceğini anlayın. Çocuklar her şeyin farkına varacaktır.

Çocuğunuzun merhametli bir insan olarak yetişmesini istiyorsanız, öncelikli olarak sizden görmesini sağlamanız gerekmektedir. Sizin insanlarla olan ilişkiniz, iletişiminiz ve davranışlarınız çocuklarınız için bir örnek oluşturacaktır.

Ama asla merhametli olduğu için çocuğunuzu ödüllendirmeyin. Zaten yapması gereken bir şeyi yaptığı için ödül verirseniz hayatı boyunca bu ödülün peşinde olacaktır. Merhamet duygusunun kendisine neler hissettirdiği duygusundan uzaklaşacaktır.

Çocuğa Psikolog Nasıl Anlatılır?

Türk toplumunda çocukları doktora götürmekle korkutulan yaygın bir söylem vardır. Çocuklar doktordan korkar ve gerçekten ihtiyacı olduğu zaman ailesine söyleyemez.

Bu nedenle çocuklarınıza psikoloğu bir doktor olarak değil, oyun oynayabileceği bir arkadaş olarak anlatabilirsiniz.  Bu arkadaşın sır tutmakta çok iyi olduğunu, anne ve babaya söylenmeye korkulan ya da çekinilen her şeyin bu arkadaşa anlatılabileceğinden bahsedebilirsiniz.

Çocuğa Sevgi Nasıl Anlatılır?

Çocuklar dünyaya tertemiz bir defter sayfası gibi gelirler. Siz onlara ne verirseniz defterde o yazacaktır. Çocuklar sevgiyi önce ailelerinde görür ve öğrenirler.  Çocuğunuza onu bu dünyaya getirirken çok istediğinizi ve çok beklediğinizi söyleyerek başlayabilirsiniz.

Çocuğunuzla oynayarak, sarılarak, iyi bir iletişim kurarak, birlikte dans edip, eğlenerek, sevginizi çocuğunuza aşılarsanız, çocuğunuzda bu sevgiyi dışa aktarım yoluyla etrafına yayma eğiliminde olacaktır. Sakinliğiniz ve ona duyduğunuz sonsuz sevginin koşulsuz olduğunu her durumda hissettirirseniz çocuğunuz sevginin ne demek olduğunu öğrenecektir.

Çocuğa Saygı Nasıl Anlatılır?

Öncelikle çocuğunuza bir kuraldan bahsederken, nedenlerini bir mantığa dayandırarak sunmalısınız. Çocuk neden-sonuç ilişkisi içinde öğrenmelidir.  Olayları birbiri ile bağlamalı bu şekilde mantığın ilk tohumlarını atmış olacaksınız.

Bir toplumu ayakta tutabilen en önemli unsurlardan biri saygıdır. Saygı karşılıklı olmak zorunda olan en önemli etiktir. Çocuklarımızın sorumlu birer birey olmalarını istiyorsak saygı, sevgiden bile önce gelmelidir.

Bunun için çocuğunuza önce kendi haklarını tanımasını ve onları savunmasını öğretmelisiniz. Bir ortamda hakkını savunabilecek bir özgüvene sahip olmasını sağlamalısınız. Sonrasında karşısındaki insanın da tıpkı kendisi gibi aynı hak ve özgürlüklere sahip olduğundan bahsedebilirsiniz.

Buna en iyi örnek verilebilecek konu oyuncakları ya da kişisel alanı olan odalarından örnek verebiliriz. Nasıl ki çocuğunuz oyuncaklarının kendi izni olmadan başkası tarafından kullanılmasını istemiyor veya odasını rızası olmadan paylaşmak istemiyorsa ona saygıyı bu örneklerle anlatabiliriz.

Yine de en yaygın saygı anlatma ve öğretme şekli, anne ve babasında gördüğüdür. Çocuklarınızın dünyada tanıdığı ilk insanlar sizlersiniz. Hayatta yaptıkları ve yapacakları hemen her şeyi sizden görerek modelleyeceklerdir.

Çocuğa Sabır Nasıl Anlatılır?

Çocuğunuza anlatmak istediğiniz her şey için, günlük hayat rutinini kullanabilirsiniz. Sabırlı bir birey olmasını istiyorsanız öncelikle bekletme yöntemini kullanabilirsiniz. Yemeğini hızlıca yiyerek sofradan kalkmak isterse, herkesin yemeği bittikten sonra kalkabileceğini bir kural olarak kendisine sunabilirsiniz.

Çocuklarınızla 3 yaşından sonra yapmış olduğunuz konuşmalarda, doğayı örnek olarak kullanabilirsiniz. Bir tavuğun yumurtalarından civcivlerinin çıkmasını nasıl beklediğini, karıncaların nasıl sabırla evlerine yemek taşıdığını görsel olarak göstererek sabretmenin sonuçlarının ne kadar güzel olabileceğini vurgulayabilirsiniz.

Çocuğa Cinsellik Nasıl Anlatılır?

Toplumdaki tabulardan dolayı çocuklara cinselliğin anlatılması bazen sıkıntılı bir süreç olarak algılanabilir. Aslında bu o kadar da büyütülecek bir konu değil. Çocuklarınız uygun bir şekilde anlatıldığında her şeyi anlayacaktır.

Öncelikle çocuğun cinselliği algılayabilecek bir yaşa gelmesi gerekmektedir. Çocuğun cinsiyet kavramı 2 yaşlarından sonra ortaya çıkar. Ve 4-6 yaşlarında kendi cinsine özel davranışları net olarak sergilemeye başlayacaktır.

Bir çocuğa cinselliği anlatırken, travmatik bir anlatım yerine bilimi araç olarak kullanabilirsiniz. Zaten keşfetmeye açık olan zihinleri bu bilgileri hemen özümseyecektir. Dünyanın bir erkek ve bir dişiden ürediğini, tıpkı diğer canlılarda olduğu gibi yumurtanın döllenmesiyle oluştuğunu anlatabilirsiniz.

Çiçeklerin, hayvanların ve doğada var olan tüm canlıların değişik üreme şekillerinden bahsederken, kendisinin de bir yumurtanın döllenmesinden oluştuğunu, biyolojik şekilde anlatabilirsiniz.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir