Babalık İzni Nasıl Alınır?
Babalık izni, hem devlet memurlarına, hem özel çalışanlar hem de askeriye personellerine tanınan bir haktır. Eşlerin doğum yapması ile birlikte babalık izninden ücretli olarak yararlanmak mümkündür. Verilen bu izin İş Yasası kapsamında ve 657 sayılı Devlet Memurları Kapsamında yasallaştırılmış olup, devlet memurları ve askeri personeller için bu izin süresi 10 gün, özel sektör çalışanları için beş gündür. Babalık izninin verilmesinin amacı yeni baba olan çalışanın hem eşi hem de bebeği ile ilgilenmesi ve onlara yardımcı olmasıdır.
Babalık izni, ülkemizde baba adayı olan ve aktif bir şekilde çalışan kişiler tarafından oldukça merak uyandırmaktadır. Babalık izni, Türk Kanunu’nda yer almış olup, daha çok doğum izni olarak da bilinmektedir. Hem özel sektöründe çalışan erkek çalışanlara hem de erkek devlet memurlarına tanınan bu hak, İş Kanunu ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında ele alınarak şekillendirilmiştir. Bir kanuni hak ve ücretli izin olarak bilinen babalık izninin verilmesini amacı, çalışanın yeni doğmuş yapmış eşine yardım edebilmesi ve bebeği ile ilgilenmesi için verilmiştir. Devlet memurları için ayrı işçiler için ayrı düzenlenen babalık izninin askerlik, devlet memurluğu ve özel istihdam sağlayan işçi olarak hükümleri farklı farklıdır. Devlet memuru olarak ve askeri personel olarak verilen babalık izinlerini süresi 10 gün iken, işçilerin ücretli babalık izinlerini süresi gün olarak belirlenmiştir.
İster devlet memuru, ister askeri personel isterse de özel çalışan olsun, babalık iznin başlayabilmesi için erkek adayların eşlerinin doğum yapmaları gereklidir. Eşler hangi gün doğum yaparlarsa babalar da aynı gün bu ücretli izni kullanma hakkına sahip olurlar. Bayram tatilleri, özel günler ve hafta sonlarına bu doğum denk gelmiş ise kişilerin hakkı olan izin günleri bu toplam sürenin içinden düşülmez ve babalar bu süreyi total olarak kullanabilirler. Babalık izni hakkında tüm merak edilen sorular ve bu soruların yanıtları sizler için derlendi…
Babalık İzni Nasıl Alınır?
Babalık izninin nasıl alınabileceğine ilişkin sorular neredeyse baba adayı olan her bir çalışan için merak konusu olmaktadır. Hiç komplike olmayan bir sistem ile babalık izninden fayda almak mümkündür. Bunun için gerek devlet dairesi gerekse de özel şirket olsun kişilerin çalıştıkları kuruma babalık izni dilekçesi vermesi gereklidir. Bu dilekçeye ek olarak doğum belgesinin de ibraz edilmesi şarttır.
Babalık İzni İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Babalık izninin yasal olarak ve ücretli bir şekilde kullanılabilmesi için gereken evraklar bulunur. Fakat evraklardan önce bir babalık dilekçesi yazılması gerekliliği de unutulmamalıdır. Bahsi geçen evraklar;
· Baba adayının kimlik bilgilerini yer aldığı bir belge ya da kimlik kartı fotokopisi
· Baba adayının imzalı beyanı
· Baba adayının ikamet adresi
· Babalık izni için kaç gün izin kullanılacağına ilişkin bildiri
· Doğum belgesi
· Telefon numarası ve gmail adresi
Babalık İzni Ne Kadar Süre İçinde Kullanılır?
Babalık izninin yasal olarak başlayabilmesi için doğumun gerçekleşmesi şartı aranmaktadır. Bu nedenle afaki bir zaman diliminde kullanılmaz. Dolayısı ile doğum hangi gün gerçekleşmiş ise bu gün iznin ilk günü olarak baz alınır. Kişi eğer devlet memuru ise on gün boyunca izinden yararlanır. Fakat özel sektör çalışanı ise bu sefer beş gün boyunca izin kullanılır.
Babalık İzni Ertelenebilir Mi?
Babalık izni, ertelenebilen bir izin değildir. İş Kanunu ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre bu iznin verilmesinin temel nedeni baba adaylarının anne ve bebekle vakit geçirmesi, onların ihtiyaçlarını temin etmesidir. Bunlar ileriki zamanlarda yapılamayacağından dolayı yani kısacası amaca hizmet olmadığından dolayı ertelemek mümkün görünmez.
Babalık İzni Ücretli Mi?
Babalık izni ücretli bir izindir. Yani o ay içinde gerçekleşen doğuma göre babalık izninin ücret kesintisi yapılmaz. O ay kişiler beş ya da on gün izin kullanırken maaşları eksiksiz bir şekilde yatmalıdır. Bunun temel nedeni ise kesinlikle bir sosyal devlet olma anlayışıdır.
Babalık İzni Şafaktan Düşer Mi?
Eğer baba adayı bebeğin dünyaya geldiği esnada askerlik görevini yapıyorsa bu kişilere beş gün süren bir mazeret izni hakkı tanınmaktadır. Babalık izninin şafaktan düşüp düşmediğine ilişkin net bir bilgiye rastlanılmamıştır.