ATV Araç Vergileri Hangisi?
ATV araçlarının üretimi 1960 yıllarından başlayan üretimleri, Suziki, Yamaha ve Kawasaki ve Honda gibi otomotiv devlerinin geliştirmesi ile günümüzdeki halini almıştır. İlk üretim zamanlarında 3 ve 6 tekerlekli olan araçlar, daha sonra 1980 yıllarında 4 tekerlekli modelleri çıkıp, yoğun bir ilgiye neden oldu. Bu ilgiden sonra birçok taraftan güçlendirilen bu araçlar, önceleri basit arazi işlerinde kullanıldı. Özellikleri geliştikten sonra ise inşaat, tarım, eğlence ve askeriye alanlarında da sahada kullanılmaya başlandı. Hatta Sportif ATV müsabakaları da 1980 yıllarında başladı. Bu kullanışlı araçların ülkemizdeki serüveni ise 2000’li yılların başında başlamakla beraber, birçok alanda kullanımı iyice görülmeye başlandı. Ülkemizi ilk gelen araçlar bireysel kullanımın yanı sıra, turistlik doğa gezilerinde kullanıldı. Ama gelişen modelleri çıkıp, ithalatı artıkça hemen hemen her yerde farklı kullanım şekillerine rastlamaktayız.
ATV Araç Açılımı Nedir?
Tatil yerlerinde sık karşılaştığımız ATV araçları, doğa gezilerinde keyifli anlar yaşamamızı sağlarken, arazi koşullarını uygun olduğu için bu tür gezilerde kullanılır. ATV İngilizce bir kısaltma olup, açılımı ise All Terrain Vehicle kelimesidir. Bu sözcük dilimize arazi vasıtası olarak bilinmekte olup, ülkemizde genelde ATV kısaltmasını kullanmaktayız.
ATV Araçlarda ÖTV Var Mı?
Ülkemizde 0-99 silindir motorlu araçlar dışında alınan ÖTV yani Özel Tüketim Vergisi, birçok motorlu taşıtı olan vatandaştan alınmaktadır. ATV araçlarda motor güçleri olarak 0-99 silindirin üstünde olduğu için bu motorlu taşıtlar da ÖTV kapsamına girer. Satılırken ÖTV vergisi ile satılan bu araçlar, pek çok alanda kullanılmaya müsait olarak üretilir.
ATV Araç Ehliyeti Hangisi?
Bazı motorlu araçları kullanabilmek için ehliyet almak gerekliyken, ATV araçları içinde ehliyet söz konusudur. İlk çıktığı zaman A2 motor ehliyeti ile kullanılan bu araçlar, yeni düzenleme ile bu ehliyet kapsamından çıktı. Günümüzde ATV araçlarını kullanmak için B1 ehliyetinin olması gerekirken, bu ehliyeti alabilmek için, 16 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor.
ATV Araç Cinsi Nedir?
ATV araçları güçlü silindir motorları ile motorlu araç statüsün de yer alır. 2 tür cinsi bulunan bu araçlar, Off Road ve On Road modeller olarak iki türü ayrılmış durumda. On Road modeller trafiği uygun olurken, Of Road arazi aracı olup trafiğe çıkamazlar. Ama belli özellikler eklenerek, Of Road modeller de trafiğe uygun hale gelebilirler.
ATV Aracı Hangi Ehliyetle Kullanılır?
ATV araçlarının kullanımı dünya ve ülkemizde son yıllarda oldukça yaygınlaşmakla beraber, zaman zaman kazalara da sebebiyet vermekte. Bu kazaların çoğu genelde ehliyeti olmayan insanlar tarafından gerçekleşmektedir. ATV araçlar için gereken ehliyet ise B1 ehliyeti olup, 16 yaşını doldurmuş kişiler alabilmektedir.
ATV Araç KDV İndirimi Var Mı?
Özellikle sıfır binek taşıt alan vatandaşların %18 KDV vergisi ödemesi gerekirken, ikinci el bine ATV aracı alanlar ise %1 kadar KDV vermesi gerekiyor. Bu iki türde de KDV indirimi yapılmazken, firmalar, sürücü kursları, araç kiralama ve galeri gibi gruplara KDV indirimi uygulanabilmektedir. Yani ticari amaçla kullanılacak ATV araçlarına KDV indirimi uygulanabilir.
ATV Araç Özellikleri Nelerdir?
ATV araçlarının birçok marka tarafından pek çok modelle piyasa da bulunmaktadır. Bu yüzden markadan markaya bazı özellikleri değişebilmekte. En büyük özellikleri arazi ve birçok coğrafik yapıda yol alabilmelidir. 3 motor gücünde sınıfa ayrılmış bu araçlar 100 cc ve 200 cc arası gençlik modelleri, 200 cc ve 300 cc orta modeller, 400 cc ve 450 cc arası ağır arazi motorları özelliklerine de sahiptir. Hatta bazı modellerde 1000 cc motor gücüne ulaşabilen ATV araçlarını görmek mümkündür. Şekil olarak ikiye ayrılan bu araçlar, spor ve arazi motorları olarak bilinir. Spor araçlar yaklaşık 10 beygir gücündeyken, arazi araçları 70 beygir gücüne kadar çıkabilmektedir.
ATV Araç Vergileri Hangisi?
ATV araçlar alınırken diğer tüm motorlu araçlar gibi ÖTV ve KDV hesaplanarak alınır. Ödenen bu vergilerden sonra yıllık tüketim vergisi alınmakla beraber, bu verginin adı ise Motorlu Taşıtlar Vergisi olarak karşımıza çıkmaktadır. ATV araçları ülkemizde traktör sınıfında yer alıyor.
ATV Motorlar Vitesli Mi?
ATV motorları güçlü yapısı ile her yol şeklinde zorlanmadan gidebilen araçlardır. O yüzden engebeli arazi ve toprak yollarda çok tercih edilir. Vitesli olan bu araçlar 4×4 çeker olarak bilinmektedir. Modeline göre değişen vites sayısı barındırmakla beraber, çok çabuk hızlanma özelliklerine sahiptirler.