Anonim Şirket Nedir?
Genel olarak borçlarından dolayı yalnız malvarlığıyla sorumlu bulunan sermayesi belirlenmiş ve paylara bölünmüş şirketlere anonim şirketler denmektedir. Esas sözleşmede taahhüt edilmiş bulunan sermayeyi ifade eden miktar 50.000 TL’dir. Yönetim kuruluna yetki tanınmış ve sermayenin arttırılmasında kayıtlı sermaye sistemini kabul etmiş ve halka açık olmayan anonim şirketlerin başlangıç sermayeleri 100.000 TL olarak belirlenmiş ve daha aşağıda olan miktarlarda kabul edilmemektedir. Bu miktarın arttırılması veya değiştirilmesi Bakanlar Kurulunca yapılabilmektedir. Anonim şirketlerin ortaya çıkabilmesi için pay sahibi olan bir veya daha fazla kurucunun olması gereklidir.
Anonim Şirket Nedir?
Kanuni olarak ilgili özelliklere sahip olup sermaye şirketi olma noktasında bulunan, limited şirketlere kıyas daha büyük işlemleri yapmak üzere kurulan şirketledir. Genel olarak her türlü ekonomik faaliyete girme imkanı olan ve halka açılma izni bulunan şirket türlerine anonim şirket denir ve yaygın olarak kısaltılmış hali olan A.Ş. olarak adlandırılmaktadır.
Anonim Şirket Nasıl Kurulur?
· Şirketin kurulabilmesi için pay sahibi olan bir veya daha fazla kurucu ortak gereklidir.
· Gerçek kişilerin yanında tüzel kişilerde pay sahibi olabilir.
· Tüzel kişilerin yönetim kuruluna üye olarak seçilememeleri 6762 sayılı Kanunla değiştirilmiştir. Değişen bu kanun birlikte tüzel kişiler yönetim kurulu üyesi olarak seçilebileceklerdir.
· Anonim şirketlerin sermayesinin minimum 50.000 TL olması gereklidir. Asgari 1 ortak ile kurulabilir. Halka açık olmayan şirketlerde başlangıç sermayesi 100.000 TL olmak zorundadır.
· Tamamının yerli sermayeden oluştuğu en az 1 milyon TL’lik bir değere sahip olmalı ve aynı zamanda yatırım hacmi tutarı 5 milyon TL olmalıdır.
· Sermayenin bir bölümü veya tamamı yabancı bir ortağa ait ise başka ülkelerde o ülkenin ismiyle alınan şirketlerin bulunması ve Türkiye’ye bilgi getirmesi şartı aranmaktadır.
· Genel kurul tarafından seçilmiş ve esas sözleşmeyle atanmış bir veya daha fazla kişiden oluşan yönetim kurulu bulunmalıdır.
· Faaliyet dönemlerinin son bulmasından itibaren üç ay içerisinde genel kurul toplantısı yapılır.
· Pay senetleri nama veya hamiline yazılı olarak çıkartılabilir.
Anonim Şirketin Başka Bir Şirkete Ortak Olması
Anonim şirkette başka tüzel kişinin yönetim kurulu üyesi olabilmesi mümkündür. Yönetim kurulu üyesi olarak şirkette görev yapabilmesi için mutlak olarak yasal temsilci atamaları zorunludur. Tüzel kişi yönetim kurulu üyesi olarak seçildikten sonra kendisini yönetim kurulunda temsil edecek olan gerçek kişiyi tespit ve ilan etmek zorundadır. Yönetim kurulu toplantılarında tüzel kişilerin tescil ve ilan ettiği gerçek kişiler diğer şirketlerin yönetim kurumlarına iştirak edebilecek ve oy kullanabileceklerdir.
Anonim Şirket ile Limited Şirket Arasındaki Fark Nedir?
Anonim şirketlerde hisse devri daha kolay olmakla birlikte prosedürleri hızlıca gerçekleştirilebilmektedir. Limited şirketlerinde hisse devri uzun sürmektedir. Anonim şirketler menkul kıymet çıkarabilir ve halka açılabilirken, limited şirketler ise menkul kıymet çıkaramamaktadır. Bazı faaliyetlerde yer alabilmek için anonim şirket zorunluluğu getirilmiştir. Limited şirkette böyle bir kısıtlama bulunmamaktadır. Anonim şirketler bir veya daha fazla ortak ile kurulmalı ve şirket kurulurken sermaya olarak taahhütü yapılan rakamın %25’i tescil öncesi yatırılmalıdır.
Anonim Şirket İçin Kaç Ortak Gerekir?
Anonim şirketler gerçek ve tüzel kişilerden oluşan ortaklıklarla kurulabilen şirketlerdir. Fakat bu şirketlerin kurulabilmesi için ortak sayılarında bir takım kısıtlamalar bulunmaktadır. Ortak sayılarında alt limit olarak en az 1 kişi olma zorunluluğu varken üst limit olarak maksimum bir sayı bulunmamaktadır. Ortak sayısı 500 kişiyi geçtiği zaman şirket Sermaye Piyasası Kurulunun düzenlemelerine tabi tutulmaktadır.
Anonim Şirket Mi Yoksa Limited Şirket Mi Avantajlı?
Anonim ve Limited olan şirketlerin birçok avantajı bulunmaktadır. Belirli sermaye ve ciro beklentisi altında olan şirketlerin maliyetlerini minimize etmeleri açısından limited şirket olması uzmanlar tarafından önerilmektedir. Anonim şirketlerin genel kurul süreçleri uzun sürmekte ve maliyetli olmasının yanı sıra zaman kaybı oluşturmaktadır. Kısa süre içerisinde bağımsız denetimlere tabi olabilen anonim şirketler ikincil mevzuatlara tabi olduğunda maliyetleri ve prosedürleri artmaktadır. Bunun yanında anonim şirketlerin özellikle hisse devirlerinin yapılışında daha pratik ve masrafsız olması, kamusal borçlar yönünden limited şirketlerin sorumluluklarına oranla daha hafif olması dolayısıyla görev dağılımıyla birlikte kamusal sorumluluklardan bir bakıma kurtulma olanağı avantajına sahiptir.
Anonim Şirket Caiz Mi?
Anonim şirketlerde idare meclisleri şirketlerin yönetim organları arasında yer almaktadır. Bazı İslam hukukçusu ve uzmanlarına göre anonim şirketler şartlı olarak caiz görülebilmektedir. Bunlar arasında faiz, aldatma, garer, domuz ve alkol alış satışı gibi islamın yasakladığı işlemlerin olmaması veya bulunmaması şartıyla anonim şirketler caiz olarak kabul edilmektedirler.
Anonim Şirket Batarsa Ne Olur?
Anonim şirketlerin batması veya iflas durumunun oluşması sonucunda alacaklar hakkında kanun marifetleriyle tahsil edilmektedir. Vergilerden doğan alacaklıların tahsili 6183 sayılı Amme alacakları ile İcra İflas Kanunu 206. maddeye göre adi ve rehinli alacakların sıralamasında özel kanunla birlikte imtiyazlı olduğu belirtilen alacaklarla üçüncü sırada tahsil edilecektir.
Anonim Şirket Feshi Nasıl Olur?
Anonim şirketlerin feshi genel kurul kararlarıyla gerçekleşmektedir. Sermayenin en az %75’ini oluşturan sahip ve temsilcilerin oylarıyla şirket feshedilebilir. Feshine oylamayla karar verilen şirket bu şekilde sona erer. Kanunlarda belirtilen diğer sona erme hallerinin oluşmasıyla da anonim şirketler iflas edebilir veya sona erebilirler.
Anonim Şirket Devrinden Sonra Sorumluluk
Şirkette bulunan ortağın sermayesini devretmesi halinde hisseyi devreden ve devralan şahıslar bu işlemden sorumlu tutulmaktadırlar. Devir öncesine ait ve vadesi devir tarihi ile geçmiş olan alacakların ödenmesinin ardından sorumluluk devredilmektedir. Şirketlerin ödenmemiş amme borçlarından sorumlu tutulacağına ilişkin kanuni düzenleme bulunmaması sebebiyle anonim şirketlerinin ortaklarının amme borçlarında sorumluluğu bulunmamaktadır.
Anonim Şirket Tek Kişi ile Kurulur Mu?
Yeni Ticaret Kanunu’yla gelen değişiklikler arasında tek kişinin anonim şirket kurulabilmesi imkanı da bulunmaktadır. Eski kanunda bilindiği üzere en az 1 ortak ile kurulabilen anonim şirketler, düzenlenen Yeni Ticaret Kanunu sayesinde 1 kişi ile de kurulabilecektir. Yeni Ticaret Kanunu’nda belirtildiği üzere tek kişi ile anonim şirket kurulması ihtiyaçtan doğmuştur.