Alışveriş Bir Hastalık Mıdır?
Bir mal veya hizmeti para karşılığı alma veya satma işlemine alışveriş denmektedir. Genel olarak insanların kendi üretemedikleri mal ve ihtiyaçları bir bedel karşılığında almalarına olarak tanımlanır. İnsanlık tarihinin ilk sosyal eylemlerinden biri olarak kabul gören alışveriş aktivitesi oluşabilmesi için dört unsur gereklidir. Bu dört unsur ise üretim-satış mekanı, işlenmiş ürün, üretici ve tüketicidir. Satıcı, alıcı, mal ve malın değer ölçüsü alışverişin gerçekleştirilmesi için gereklidir. Günümüz toplum yaşantısının vazgeçilmez unsuru haline gelen bu eylem tarihte ilk olarak takas ile başlamıştır. Para kavramının oluşmasına kadar olan süreç içerisinde değiş-tokuş olarak adlandırılmış ve paranın bulunması ve kullanılmasıyla boyut değiştirerek günümüzdeki alışveriş kavramını oluşturmuştur. Takas ile başlayan alışveriş eylemi sonucunda ticaret yolları oluşturulmuş ve bu yollar üzerinde kentlerin kurulmasına ön ayak olmuştur. Zamanla yapılan ticaret artarak kentlerin kendi kimliklerini oluşturmasını sağlamıştır. Toplumun yoğun olarak bulunduğu yerlere pazarların ve çarşıların kurulması ve bu meydanların etrafında insanların toplanması sonucu bu alanlar kentlerin odak noktaları haline gelmiştir. Ticaretin farklı dallarıyla ilgilenen insanlar bu alanlarda bir araya gelerek pek çok alanla alışveriş yaparak meslek örgütlerinin kurulmasında ve gelişmesinde temel etmen olarak ortaya çıkmışlardır. Geçmiş zamanlardan bu yana bu şekilde var olan alışveriş fiziksel olmasının yanı sıra günümüzde e-ticaret yöntemiyle de yapılabilmektedir.
Alışveriş Bir Hastalık Mıdır?
Günümüzde sıklıkla karşılaşılan davranış biçimleri arasında alışveriş bağımlılığı tedavi edilmesi gereken psikolojik rahatsız olarak kabul edilmektedir. Belirtileri arasında alışveriş yaparak mutlu olması, rahatlaması, güçlü ve kendini diğer insanlardan üstün hissetmek yer almaktadır. Bu bağımlılığa sahip kişiler alışveriş yaparak anlık olarak iyi hissetme hali yaşamak istemektedirler. Fakat bu durum geçici olduğu için kişiler tekrardan rahatlamak için alışveriş yapma isteği duymaktadırlar. Alışveriş bağımlılığı, onyomani olarak isimlendirilir ve takıntılı, dürtüsel bir davranış göstermektedir. Kontrol ve ihtiyaç dışı bir şekilde aşırı alışveriş yapma arzusu, para harcama isteğiyle genellikle zihinsel bir meşguliyet olarak kendini gösterir. Kızgın, kaygılı ya da üzgün hisseden kişiler alışveriş yapma gereksinimi hissedeler. Alışveriş esnasında hissettiği keyif, zevk ve çoşku duygularını tekrar yaşamak ister ve bir süre sonra kişinin hayatında problem yaratarak hastalıklı bir kısır döngüye dönüşür.
Bir Alışveriş Sitesinin Güvenli Olduğunu Nasıl Anlarız?
İnternet sitelerinde alışverişin güvenli olup olmadığını anlamak için öncelikle bakılması gereken yer sitenin adresinin yer aldığı tarayıcı çubuğudur. Site adresinin yazılı olduğu yerde yer alan asma kilit simgesi sitenin güvenli olup olmadığıyla ilgili bilgiler vermektedir. Asma kilit simgesi eğer yeşilse site alışveriş için güvenlidir. Site adresindeki https ibaresindeki ‘s’ sitenin güvenli olduğunu gösteren bir başka bilgidir.
Bir Alışveriş Sitesi Nasıl Kurulur?
· Herhangi bir E-Ticaret platformu seçin
· Hedef kitlenizi belirleyin
· İnternet üzerinden ne satacağınızı seçin
· Sipariş karşılama ve dropshipping’e odaklanın
· Sitenize ödeme sağlayıcı bağlayın
· Bir marka adı belirleyin ve domain alın
· Siteyi satış odaklı tasarlayın
· Markanız için güçlü bir strateji oluşturun
· İşletmenizin yapısına karar verin
· Pazar kampanyaları organize edin
Alışveriş Merkezleri Kaça Kadar Açık?
Covid-19 pandemisi nedeniyle uygulanan kurallar normalleşme adımları ile yavaş yavaş kalkmaya başladı. Normalleşme sürecinin başlamasıyla birlikte sona erecek tedbirler açıklanırken bu tedbirlerden bir tanesi olan AVM’lerin açılıp açılamayacağı merak ediliyordu. Son yayınlanan genelgeye göre AVM’ler Pazar günleri haricinde 07.00 ile 21.00 arasında faaliyetlerini sürdürebilece.
Alışveriş Bitişik Mi Yazılır?
Kelimelerin doğru yazılışlarının ne olduğuyla ilgili araştırmalar yapılmaktadır. Sıklıkla araştırılan ve hatalar yapılan kelimelerin başında birleşik kelimeler yer almaktadır. Bu kelimelerden bir tanesi olan alışveriş kelimesi genellikle yanlış kullanılır. Alışveriş kelimesi Türk Dil Kurumu (TDK) sitesine göre birleşik bir kelimedir ve ayrı yazılmamalıdır.
Alışveriş Kartı Zekat Olur Mu?
Fitre ve zekatta esas amacı durumu olmayan ve fakir sayılan kişilerin ihtiyaçlarını gidermektedir. Yani nihai hedef, yoksul kişinin sevindirilmesidir. Fitre ve zekat doğrudan olabileceği gibi bir vasıta yardımıyla da yapılabilmektedir. Herhangi bir sebeple verilmemiş olan zekat ve fitreler daha sonra da verilebilmektedir. Burada dikkat edilecek husus zekat veya fitrenin bulunan yerdeki yoksul kişilere verilmesidir. Bu işlem para ve gıda yardımıyla yapıldığı gibi kişiye alışveriş kartı verilecek ihtiyaçlarını gidermesi için verilmesi uzmanlara göre caiz sayılmaktadır.
Alışveriş Yaptıktan Sonra Neden Fiş veya Fatura Alırız?
Alıcı olan kişinin satıcı kişiden bir ürün veya hizmeti alması sonucu işlemin hizmet kayıtlarına geçmesini sağlayan belgelere fiş veya fatura adı verilmektedir. Alınan ürün üzerinden ödenecek verginin miktarını fiş ve faturalar göstermektedir. Bu belgeler sayesinde devlete vergi ödenmektedir. Alınmayan belgeler vergi kayıp ve kaçaklarına neden olmaktadır. Alışverişlerde belge almanın önemi şu şekilde özetlenebilir;
ü Vatandaşlık görevi yerine getirilir.
ü Ödenilen verginin kamu hazinesine aktarılması sağlanır.
ü Vergi kayıp ve kaçağını önlemeye katkı sağlanır.
ü İşlemlerin kayıt alınmasına ve vergilendirilmesine yardımcı olunur.
ü Tüketici haklarının kullanılması için gerekli belgelerdendir.
ü Belge alınmadığı için cezai işlemle muhatap olunmaz.
Alışveriş Yapmadan Önce Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Ø İhtiyaçlar belirlenmeli
Ø Bütçenin farkında olunmalı
Ø Kalite ve fiyat konusunda karşılaştırma yapılarak mantıklı düşünülmeli
Ø Aşırı ve gereksiniz dışında alışveriş yapılmaktan kaçınılmalı
Ø İstisnai durumlar haricinde nakit kullanılmalı
Ø Kampanya ve indirimler konusunda seçici ve dikkatli davranılmalı
Ø Mutlu olmak için alışveriş yapılmamalı