Akü Arızası Nedir?

Akü Arızası Nedir?

Akü Arızası Nedir?

Araçların çalışmaları için gereken ilk enerji akü tarafından sağlanmaktadır. Bu yüzden aküler araçların önemli parçalarından biridir. Aküde oluşabilecek arıza sonucunda araçların çalışması mümkün olmamaktadır. Sıkça arızalanan akülere baktığımızda farklı sebeplerden dolayı bozulmalar görülmektedir. Akü arızaları ise en çok şu sebeplerden dolayı olmaktadır:
• Aracın şarj sisteminde bozulmalar
• Kontağı çok sık açıp kapatmak
• Aracı kısa süreli kullanmak
• Akünün araç ile uyumsuzluğu
• Kutup başlarında oksitlenme
• Marş motorunda bozulma
• Akü suyunun eksilmesi
• Araçta elektrik üreten sistemlerin uzun süre açık kalması

Araçların çalışmaları için gereken ilk enerji akü tarafından sağlanmaktadır. Bu yüzden aküler araçların önemli parçalarından biridir. Aküde oluşabilecek arıza sonucunda araçların çalışması mümkün olmamaktadır. Sıkça arızalanan akülere baktığımızda farklı sebeplerden dolayı bozulmalar görülmektedir. Akü arızaları ise en çok şu sebeplerden dolayı olmaktadır:

·        Aracın şarj sisteminde bozulmalar

·        Kontağı çok sık açıp kapatmak

·        Aracı kısa süreli kullanmak

·        Akünün araç ile uyumsuzluğu

·        Kutup başlarında oksitlenme

·        Marş motorunda bozulma

·        Akü suyunun eksilmesi

·        Araçta elektrik üreten sistemlerin uzun süre açık kalması

Elektriği kimyasal enerji olarak depolayan aküler araçların enerji kaynağı olarak kullanılmaktadır. Aracın hareketi için önemli parçalardan birisi olan akü arızalanırsa araç çalışmayacaktır. Sıkça arızalanan akülere baktığımızda farklı sebeplerden dolayı işlevini yitirebilmektedir. Akü arızalarının sebepleri ise genellikle şu şekilde olmaktadır:

·        Elektrik tüketen far, radyo gibi özelliklerin açık unutulması

·        Voltaj değerinin düşük veya yüksek aktarılması

·        Aracın sık bir şekilde açılıp kapatılması

·        Araçta elektrik kaçağı bulunması

·        Uzun süre aracın çalıştırılmaması

·        Araca ekstra elektrik tüketecek tesisat eklenmesi

·        Akünün fazla şarj olması

·        Akü suyunun azalması

Akü Arızası Belirtileri Nelerdir?

Periyodik bakım gerektiren akülere baktığımızda düzenli bakım yapılmadığında arızalar gözlenmektedir. Bozulduğunda yolda kalınmaması için akü ile ilgilenmek gerekiyor. Aniden bozulabileceği gibi düzgün çalışmayan aküler arıza belirtileri göstermektedir. Bu belirtiler ise:

·        Elektrolit yoğunluğunun yüksek olması

·        Aşırı ısınma

·        Isınma kaynaklı su seviyesinde azalma

·        Plakaların dökülmesi

·        Asitli suyun renginin koyu olması

·        Asitli suyun üzerinde kristalleşme görülmesi

·        Akü kapağının altında bulunan buşonlarda siyahlaşma

·        Gaza basıldığında araç farlarında kırpma olması

Akü Arızası Nasıl Anlaşılır?

Araç çalışmadığında bile çalışmaya devam eden aküler, enerjiyi depolayarak ihtiyaç halinde kullanmaktadırlar. Özellikle motorun çalışması için gerekli olan ilk enerji aküden gelmektedir. Bu yüzden arıza verdiğinde araç çalışmayacaktır. Akünün arıza verdiğini anlamak için ise farklı yollar bulunmaktadır. En belirgin bozulma belirtisi ise elektrikle çalışan sistemlerde aksama olmaktadır. Özellikle farların gücünde azalma veya kırpma olması akünün bozulduğuna işarettir. İlk marşa basışta çalışma olmuyor veya geç oluyorsa akü arızalanmış olabilir. Bunun dışında direkt akü üzerinden de arıza tespiti yapılabilir. Akü üzerinden arızayı tespit etmek için ise:

·        Akü kapağının altındaki buşonlar kontrol edilmelidir. Eğer siyahlaşma varsa akü arızalanmıştır.

·        Asitli suyun rengi koyulaştıysa ya da asitli su kristalleştiyse arıza vardır.

·        Akünün sıcaklığı kontrol edilmelidir. Aşırı ısınma yapıyorsa arızalıdır.

·        Akü su seviyesi kontrol edilmelidir. Seviyesi azaldıysa arızalıdır.

·        Voltaj ölçümü yapılmalıdır.

·        Elektrolit yoğunluğunun ölçülmelidir.

Akü Arızası Yolda Bırakır mı?

Yapılan bir araştırmaya göre yolda kalanlardan gelen çağrıların %45’i akü arızası sebebiyle olmaktadır. Aracın sistemlerin aktif olması için gerekli olan elektrik enerjisi akü tarafından karşılanıyor. Bu yüzden akü bozulduğunda araç hareket etmeyecektir. Aküler araç hareket ettikçe bir dinamo vasıtası ile kendilerini şarj etmektedirler. Akü arızasının sebebi içerisinde bulunan enerjinin bitmesi kaynaklı ise araç vurdurularak sürüşe devam edilebilmektedir. Genellikle hareket halindeyken yolda kalma görülmemektedir. Daha çok kontak kapatılıp açılmaya çalışıldığında akünün bozulduğu fark edilir.

Akü Arızası Çekişi Etkiler mi?

Akü zayıflaması sonucunda aracın çekişinde düşmeler görülmektedir. Bunun sebebi aküyü şarj etmeye yarayan şarj dinamosunu çevirmek için ekstra enerji harcanmasıdır. V kayışına bağlı olan şarj dinamosu daha fazla aktif olmaya çalışacağından aracın çekişini etkileyecektir.       Genellikle düz yolda fark edilmese de yokuş çıkarken belirgin bir düşüş gözlemlenebilir. Ayrıca çekişteki azalmanın akü kaynaklı olup olmadığını anlamak için mutlaka akünüzü kontrol edin. Akü ölçümü yaptırarak çekişteki azalmanın akü kaynaklı olup olmadığı fark edilebilir.

Akü Arızası Muayeneden Geçer mi?

Aracın elektrik ile çalışan tüm sistemler, gerekli enerjiyi aküden almaktadır. Örneğin far, korna ve radyo bu sistemlerden bazılarıdır. Araç muayenelerinde ise far ve korna kontrol edilmektedir. Akü arızası sebebiyle bu sistemlerde bozulma olacağından araç muayeneden geçmeyecektir. Ayrıca akü arızası kaynaklı araçlar genellikle çalışmamaktadır. Böyle bir durumda da aynı şekilde muayeneden geçmeyecektir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir