Akşemseddin Bilime Yaptığı Katkılar Nelerdir?
Akşemseddin, yani Mehmed Şemseddin çok yönlü Türk alim, tıp adamı ve Şemsiyye-i Bayramiyye’nin kurucusudur. Şemsiyye- Bayrammiye bir Türk tarikatıdır. Akşemseddin, ismini sakallarının beyaz olması dolayısıyla almıştır. Fatih Sultan’ın hocası olarak tanınan Akşemseddin, Suriye Şam’da hayata gözlerini açmıştır. Ailesi ile beraber Amasya’ya yerleşmiş ve eğitim hayatına çok önem verilmiştir. İyi yetişmiş olan Akşemseddin’in soyu bir rivayete göre, Ebu Bekir’e dayanmaktadır. İlk eğitimini yani tahsilini babasından alan Akşemseddin, 7 yaşındayken bir hafızdı. Ailesi ile beraber daha sonrasında, Çorum’a yerleşerek, babasının vefatından sonra, Osmancık Medreselerinde eğitimini tamamlamıştır.
Eğitimi sonrasında, müderrislik payesi alan Akşemseddin, eğitim aldığı medresede, müderris olarak yaşamına devam etti. Ayrıca, tıp ve eczacılığa merak salarak, tıp ilmini öğrenmiş olan bu zat, ilim tahsili ile yetinmeyip, irfan tahsili için müderrisliği ve medreseyi bırakmıştır ve tasavvuf ilgisinden dolayı Akşemseddin, İran’ı ve Anadolu’yu dolaşmıştır.
Akşemseddin asıl ününü, 2. Murat’ın emiriyle, 2. Mehmed’in hocalığını yapmaya başlamasıyla başlamıştır. Akşemseddin, 2. Mehmed’e danışmanlık yapıp İstanbul’un fethine kadar olan sürece yaşamına katkıda bulunmuştur. İstanbul’un Fethinde de katkısı büyüktür. İstanbul’un Fethinin en kritik günlerinde, Akşemseddin Fatih Sultan Mehmed’e bir mektup yazmıştır ve çocukları ve öğrencileri ile fetih ordusuna katılmışlardır.
Akşemsemddin Türbesi Nerededir?
Akşemseddin, İstanbul’un Fethinden sonra, Fatih Sultan Mehmed’in İstanbul’da kalması yönünde ısrarları olmasına rağmen, Bolu’ya taşınmıştır ve orada hayatını kaybetmiştir. Akşemseddin Türbesi, Bolu şehrinin Göynük Köyündedir.
Akşemseddin Yaşadığı Yıllar
Akşemseddin, 1389 ve 1459 yılları arasında yaşamını sürdürmüş ve yaşamında birçok olaya katkı sağlamıştır. İlim ve bilim alanlarında ki bilgisi sayesinde çok saygı gören bir zat olan Akşemseddin, Fatih Sultan Mehmed’in öğretmenliğini ve danışmanlığını yapmıştır. Birçok hastalığın ve birçok bilinmez sorularında cevabını bulmuş ve çare olmuştur.
Akşemseddin Bilime Yaptığı Katkılar Nelerdir?
Akşemseddin’in en önemli buluşu mikroptur. Mikrobu tanımlayan ilk bilim insanı Akşemseddin’dir. Dünya genelinde, mikrobu keşfetmiş ve kitabını yazmış bir alimdir. Bu sebeple, birçok ilacın ve hastalığın keşfine kapı açmıştır.
Akşemseddin Doğum ve Ölüm Tarihi Nedir?
Akşemseddin, 1389 yılında Suriye Şam’da doğmuştur. 16 Şubat 1459’da ise Göynük’te vefat etmiştir.
Akşemseddin’i Kim Yetiştirdi?
Akşemseddin, ilk olarak babası tarafından eğitime alınmış ve daha sonrasında medreselere gitmiştir. Hacı Bayram Veli’nin yanında ilgi ve sıkı bir eğitimden geçmiştir.
Akşemseddin İcatları Nelerdir?
Akşemsettin, tıp alanında kendini çok geliştirmiş birisiydi. Eğitimini nasıl ve kimden aldığını bilinmese de tıp alanında, mikrobu ilk bulan kişidir. Kitaplarında, hastalığın kalıtsal yolla bulaştığını da ilk olarak keşfeden kişidir. Birden fazla kitap yazmış ve sonraki nesillere, buluşlarını aktarmıştır.
Akşemseddin’in Babası Kimdir?
Akşamseddin’in babası, Şeyh Hamza’dır.