Fren Balatası İşareti Neden Yanar?

Fren Balatası İşareti Neden Yanar?
02.11.2022 10:14
Fren balatası bir disk fren bileşesi olarak bilinmektedir. Fren balatası işareti neden yanar, kaç km gider, kaç binde değişir? Fren balatası koparsa ne olur, muayenenden geçer mi? Fren balatası nasıl değiştirilir, neden kokar? İşte tüm detaylar...

Artık birçok modern araca standart olarak takılmış olan ve fren balatası aşınma göstergeleri olarak da bilinen fren balatası aşınma sensörleri, fren onarımlarının giderek daha popüler bir parçası haline gelmesi söz konusudur. Dolayısıyla hem nasıl çalıştığını hem de ne zaman değiştireceğinizi bilmeniz çok önemli bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır.

Fren balataları zamanla aşınabilmektedir. Ancak bunun gerçekleştiği süre büyük ölçüde farklılık gösterebildiği bilinmektedir. Yol koşulları, sürüş tarzı, hız, yük ve balatalar ile disklerin tipi, yıpranmanın gerçekleşme hızını etkileyebildiği bilinmektedir. Bu da sürücüler ve teknisyenler için ne zaman yeni bir takımın gerekebileceğini belirlemeyi zorlaştırabildiği bilinmektedir.

Fren Balatası Kaç Km Gider?

Fren balatasının ömrü sürüş tarzına ve balatanın malzemesine bağlı olarak farklılık gösterse de genellikle 40-50 bin km civarlarında değiştirilmesi gerektiği bilinmektedir. Balata aşındıkça halka açığa çıkar ve rotor veya disk ile temas ederek bir açık devre oluşturmaktadır. Bu, kontrol panelindeki uyarı lambasını yakarak fren balatalarını değiştirme zamanının geldiğini göstermektedir.

Fren Balatası Kaç Binde Değişir?

Balata kalınlığı minimum 2,0 mm'ye düştüğünde değişmesi gerektiği bilinmektedir. (Sürüş stili ile bağlantılı yaklaşık 30.000 km) Kötü durumdaki fren balataları disklerin aşınmasına ve ani frenlemede araç kontrolünü kaybedilmesine sebep olmaktadır.

Fren balatası aşınma sensörleri kırılmak üzere tasarlandıkları için her yeni fren balatası montajında kesinlikle değiştirilmeleri gerekmektedir. Ayrıca balata değişimleri arasında sensörlerin düzenli olarak kontrol edilmesi ve gerektiğinde değiştirilmesi de önerildiği bilinir. Frenlerden gelen ısı, zamanla hem kablo tesisatına hem de klipslere zarar verebilmektedir. Ayrıca yeni fren disklerinin takılması gibi araç üzerinde yapılan diğer işler sırasında da hasar görmeye meyilli olabilmektedirler.

Fren Balatası Koparsa Ne Olur?

Fren balatanız bittiğinde geriye sadece balatanın perçinlenmiş olduğu metal yüzey kalmaktadır. Yaptığınız her frenlemede metal yüzey disk üzerinde sürtünmeye başlayacaktır. Bu sürtünme diske büyük zarar verir ve diski kullanılmaz hale getirmektedir.

Eskisi kadar frenlerin iyi tutmaması, fren balatasının bittiğini gösteren bir durum olarak bilinir. Frenler her geçen gün zayıflıyorsa, baskı balatasının değişme zamanı gelmiş olduğu anlaşılmaktadır. Fren pedallarında bazı durumlarda boşluk oluşabilmektedir. Pedalda oluşan boşluklar aslında fren balatasının bittiğini işaret etmektedir.

Fren Balatası Muayeneden Geçer Mi?

Balatalar bitik ve fren tam tutmuyorsa araç asla muayeneden geçmeyecektir. Tescil edilen bilgilerde araçla uyuşuyorsa araç muayeneden geçebilmektedir. Bir aracın kusurlu olabilmesi için, kaportasının düzgün olmasına veya aracın çizik olup olmamasına bakılmamaktadır. Bu gibi durumlar araçta bir kusur olarak kabul edilmemektedir.

Fren Balatası Nasıl Değiştirilir?

·        Lastikler söküldükten sonra kampanayı tutan vidayı sökülmesi gerekmektedir.

·        Bundan sonra kampana çıkar ve sıra balatalara gelecektir.

·        Balatalara ulaşmak için de bir dizi yay gibi parça da sökülmesi gerekmektedir.

·        Ardından yeni balatalar takılır ve aynı sıralama geriye doğru takip edilmesi gerekir.

Fren Balatası Neden Kokar?

Debriyajın balatası kaçırırken, yanacaktır. Bu durum duman ve kötü koku oluşmasına sebep olmaktadır. Böyle bir durumla karşılaşıldığında araç durdurulur ve soğuması beklenmelidir. Soğuduktan sonra kısa bir mesafe ise yola devam edilebilmesinde bir sakınca yoktur.

Bir dahaki balata değişiminde disk değişimi de istenebilir. Aynı zamanda çok fren kullanımına bağlı olarak ısınıp koku yapmaktadır, sert kullanımda da yapabilir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir