Filler, uzun hortumları ve iri cüsseleri ile daima insanlık tarihi boyunca dikkat çeken hayvanlar arasında yer alır. Memeliler sınıfında yer alan filler, yedi ton kadar bir ağılığa ulaşabilirler. Neredeyse günün uyku dışında kalan her saatinde beslenme ihtiyacı duyan filler, vücut ısılarını kontrol altına alabilmek adına kulaklarını kullanabilmektedirler. Bu özellikleri onları daha da ilgi çekici yaparken son derece yavaş olan metabolizmaları da onların gün içinde aşırı derecede ısınmalarına neden olan diğer bir faktördür. Sürüler halinde dolaşmaları, ayakta uyumaları ve daha birçok farklı özellikleri ile dikkatleri üzerlerine toplayan filler çamurda oynamaya, bol bol bol yemek yemeye ve kendilerini kaşımaya bayılan hayvanlardır. Ömür uzunlukları yaklaşık yetmiş yıla kadar çıkabilen filler neredeyse iki seneye yakın gebelik süreci geçirmeleri ile de bilinirler. Hayvanlar aleminin en farklı, en merak edilen üyelerinden olan filler hakkında tüm merak edilen sorular ve bu soruların ayrıntılı yanıtları sizler için derlendi…
Filler Ne Yer?
Fillerin günde neredeyse on altı ya da on yedi saat gibi bir süreyi yemek yemekle geçirdikleri biliniyor. İri cüsselerinden de anlaşılacağı üzere yaşamlarının ayrılmaz bir parçası haline gelen yemek yeme aktiviteleri ise biz insanları hayrete düşürüyor. Bakıldığında ne yedikleri ve ne kadar yemek yedikleri hep bir merak konusu olsa da cevap oldukça basittir. Filler gün içerisinde ot olan her şeyi doğada ki hemen hemen her yeşilliği bayıla bayıla yerler. Bulabildiklerinde meyve ve sebze ilke de beslenen diller çok kalın olmayan ağaç dallarından da kendilerine sıklıkla öğün yaparlar.
Filler Nerede Yaşar?
Dünyanın en enteresan hayvanları arasında yerini alan fillerin nerede yaşadıkları da hayvan severler tarafından oldukça merak edilen konulardan biridir. Genelde ülkemizde yalnızca hayvanat bahçelerinde rastlayabildiğimiz filler genelde kurak iklimlerde hayat sürdürürler. Doğal ortamları ise genelde Afrika gibi ülkelerdir. Bakıldığında Güney Doğu Asya’da da yer alan fillerin bu bölgede daha çok konumlandığı görülüyor.
Filler Kaç Yıl Yaşar?
Filler neredeyse en uzun süre yaşayan hayvanlar arasında yerini alıyor. Fillerin ırkına göre değişmekle birlikte en fazla yetmiş yıla kadar yaşayabilen bu hayvanlar en az ise kırk sekiz yıl kadar hayatta kalabiliyorlar. Uzunca bir süre hayatta kalan filler yaşamlarını ise daha çok Afrika gibi bölgelerde geçiriyorlar.
Fillerin Özellikleri Nelerdir?
Fillerin özellikleri her zaman en fazla merak duyulan konulardan olmuştur. Özellikle hepimizin bildiği gibi asla iyi ya da kötü hiçbir şeyi unutmamaları da bilinen en önemli özellikleri arasında yerini alıyor. Fillerin özelliklerini ise sizler için şu şekilde sıralayabiliriz;
· İnanılmaz seviyede iyi yüzücüdürler.
· İyi ya da kötü hiçbir şeyi unutmazlar, hafızaları çok güçlüdür.
· İşitme kabiliyetlerinin son derece güçlü olduğu bilinir.
· Ayakta uyuyabilirler.
· Yavru filler doğduklarında hemen ayağa kalkıp yürümeye başlarlar.
· Günde neredeyse 250 kilo yemek tüketirler.
· Kulakları ile ısı dengesi yapabilirler.
· Otçul ve memeli hayvan sınıfında yer alırlar.
· Bataklık ve kurak ortamlarda yaşarlar.
· Arılardan korkmaları da bilinen en önemli özelliklerindendir.
· Erkek filler yalnız, dişi filler sürü ile gezerler.
· Soyu tükenmemiş memeli ve hortumlu hayvanlar arasında tektirler.
· Ölüm olduğunda uzunca bir sürfe yas tutarlar.
· Yavru filler doğduklarında en az yüz kilo ağırlığındadır.
Filler Ayakta Mı Uyur?
Evet. Genelde yetişkin filler için geçerli olan bu bilgiye göre bunu yapmalarının da gayet geçerli bir nedeni var. Fillerin ayakta uyumalarının sebebi genelde yırtıcı hayvanlara karşı dikkatli olmak ve onlardan korunmak için geçerli bir içgüdüdür.
Filler Arılardan Neden Korkar?
Fillerin arılardan korkmalarının en önemli nedeni genelde arıların göz içerisine hücum etmesinden kaynaklanıyor. Gözlerine giren arılardan arınmak gibi bir şansları olmadığı için korku duyuyorlar. Ayrıca bazı saldırılar ölümcül olabildiği için bu durum bir nevi içgüdü olarak görülüyor.
Filler Doğduğunda Kaç Kilodur?
Fillerin iki yıl boyunca gebelik süreci yaşadıkları biliniyor. Bu süreçte hayata karşı tüm adaptasyonunu sağlayabilen filler doğduklarında en az yüz kilo ya da yüz yirmi kilo gibi bir ağırlığa sahip oluyorlar. Hal böyle olunca kalıp yürümeleri de kaşınılmaz bir durum oluyor. Çünkü yeteri kadar gelişmiş oluyorlar.
Filler Etçil Mi Otçul Mu?
Filler hem hortumlu olup hem de otçul olan son hayvanlardandır. Doğada buldukları her türlü meyve, sebze, çiçek ağaç gibi besinlerle beslenirler ve asla etçil değillerdir. Bu özelliklerine rağmen oldukça yüksek kiloya sahiptirler.