Enkaz Altında Kalırsak Ne Yapmalıyız?

Enkaz Altında Kalırsak Ne Yapmalıyız?
11.02.2023 20:52
Tüm dünyada seferberlik başlamasına neden olan yüzyılın felaketi olarak adlandırılan Kahramanmaraş depreminde yurttaşlarımız hala enkaz altında yaşam mücadelesi veriyor. Peki enkaz altında kalırsak ne yapmalıyız, hangi numara aranır, en fazla kaç saat kalınır? Dünyada en fazla enkaz altında kalan kişi kimdir, nasıl hayatta kalınır, nefes alınır mı, kaç saat aç kalınır? İşte detaylar.

Depremin soğuk yüzünü bir kez daha gösterdiği ve kendini çok acı bir şekilde hatırlattığı 6Şubat 2023 gecesinde meydana gelen Kahramanmaraş depreminde canlarımız hala göçük altında. Şimdi göçük altında kalınca ne yapmalıyız neler yapabiliriz bunları konuşalım.

. Öncelikle kendinizi olabildiğince sakin tutmaya çalışın.  

. Dışarıdan gelen sesleri dinleyin,  bağırmak yerine öncelikli olarak ses çıkartabileceğiz bir şeyle yerini belli etmeye çalışın

. Belli bir nefes ritmi tutturun.

. Etrafında toz, toprak ve kum yığını varsa nefes alınca boğazı doluyorsa kolunu ağzına ve burnunuza doğru siper edin. Eğer bulabiliyorsanız uygun bir boşluğun içerisinde nefes alıp verin

. Eğer sesini alabildiğiniz sizden başka birileri varsa onlarla konuşmaya ve iletişim kurmaya çalışın

. Bağırmayı son çare olarak kullanın. Motivasyonunuzu düşürmeyin, Enerjiniz size lazım olacaktır. Hemen tüketmemeye çalışın.

Enkaz Altında Kalınca Hangi Numara Aranır?

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin ardından sosyal medya aktif bir şekilde kullanılıyor. Paylaşımlar yer tespiti ve organizasyon noktalarının belirlenebilmesi için yaygın şekilde yararlanılan sosyal medyada bazen asılsız numaralarda paylaşılabiliyor. AFAD ekiplerine enkaz altında kalan kişilerin bildirilebilmesi için sabit hat “0536 075 46 29” numarasını arayabilirsiniz. Ayrıca yine WhatsApp mesajı olarak yer bildirimi yapabileceğiniz numara “ 0312 258 21 00“ numarasıdır. Bunun dışında sıklıkla 112 “acil servis“ de aranmaktadır.

Dünyada Enkaz Altında En Uzun Kalan Kişi Kimdir?

Mucizeler dünyanın her yerinde yaşanabilmektedir. Dünya üzerinde kaydedilen en uzun süre enkaz altında kalma rekoru ise 2013 yılında Bangladeş’te kaydedildi. Dakka da meydana gelen ve enkazın altında kalan 24 yaşındaki genç kadın Reşma Begum isimli bir kadındır.  Çöken fabrikanın enkazının arasından 17 gün sonra canlı kurtulan kadın işte mucize bu dedirtti.

Enkaz Altında En Fazla Kaç Saat Kalınır?

Enkaz altında kalındığında ilk 24 saat yaşama şansının en yüksek olduğu saattir. İlk 72 saat göçük altında kalan insanlar için hayati önem taşıyan bir süreçtir. Ancak bu süreçten sonra da sağ kurtarılmayı başaran dünya üzerinde çok fazla kişi kaydedilmiştir. Bu noktada kişinin genel sağlık durumu çok önemlidir. Ezilme, çıkık, kırık, kesik, aktif ve yoğun kanama yoksa dayanma süresi daha da uzamaktadır.

Enkaz Altında Nasıl Hayatta Kalınır?

En fazla sorulan soru enkaz altında nasıl hayatta kalınabileceğidir. Bunun en önemli cevabı sakinlik ve metanettir. Kişinin psikolojik olarak da beden gücünü koruması açısından da sakin kalması hayati önem taşımaktadır.

Bunun dışında kesinlikle hareket etmeyin ve tozun kalkmasına sebep olmayın. Kalkan toz boğazınıza ve burnunuza dolarak solunum yollarınızı tıkayabilir.

Nefes alabilmek için varsa uygun bir boşluk aracılığı ile nefes alıp verin yoksa üzerinizdeki kıyafetin kumaşıyla ağzınızı burnunuzu kapatın. Borulara ve duvarlara ses çıkarabilecek bir şeyle vurup yerinizin tespitini kolaylaştırın.

Enkaz Altında Nefes Alınır Mı?

Enkaz altında oksijeninizi verimli kullanmaya özen göstermelisiniz. Ancak çöken binadan arda kalan toz, toprak ve kumun solunum yollarınıza dolmaması önemlidir. Bunun için kıyafetinizin kumaşıyla ağzınızı ve burnunuzu kapatın. Varsa uygun bir boşluk bulup orada nefes alıp vermeye çalışın.

Enkaz Altında Kaç Saat Aç Kalınabilir?

İnsan vücudu açlığa oldukça direnç gösterebilir. Hiç besin almadan günlerce yaşanabilir. Enkaz altında bir kişi 60 gün boyunca aç kalabilir. Burada önemli olan su ihtiyacını karşılayabilmesi ve genel sağlık durumunun iyi olmasıdır.

 

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir