Otomobiller geçmişten günümüze kadar pek açıdan değişim göstermekle beraber, performansları konusunda da daha verimli hale gelmektedir. Birçok sistemin değişti taşıtlar daha hızlı ve daha teknolojik bir hal almış durumda. Otomobillerde birçok parça varken, bu parçaların görevleri bir birinden ayrı olmakla beraber, hepsi farklı işlere yaramaktadır. Enjeksiyon sistemi de araçlarda bulunmakla beraber, aracın önemli sitemlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde elektronik sistemle çalışan araçların, hareket etmesi için ne kadar yakıt kullanılmasına karar veren enjeksiyon sistemleridir. Bu enjeksiyon sistemleri çeşitli şekillerde bulunurken, piyasa da gaz kelebeği gövdeli yakıt enjeksiyonu, çok noktalı enjeksiyon, direkt enjeksiyon ve sıralı enjeksiyon olarak karşımıza çıkmaktadır. Enjeksiyon sistemi arızalarına dikkat etmek gerekirken, bu sorunlarda bakımları yapılmalıdır. Bu sistemler zamanla yakıt kaçaklarına, kirlenmeye bağlı sorunlar ya da tıkanma sonrası arızalar çıkarabilmektedir.
Enjeksiyon Sistemi Nedir?
Motorun ihtiyacı olan hava ve yakıt karışımını belirleyen enjeksiyon sistemi, eski araçlarda gaz pedalına basarak yapılan bu işlem karbüratörler sayesinde yapılmaktaydı. Yeni nesil araçlarda ise elektronik sistem dahilinde gerçekleşen bu olay, verimliliği yüksek enjeksiyonlar tarafından üstlenmektedir. Yani enjeksiyon sistemi motora gönderilen yakıt miktarını, bazı sensörlerden aldığı verilere göre belirleyip, ihtiyaç olan yakıt miktarını motora gönderir.
Yakıt Enjeksiyon Görevi Nedir?
Yeni nesil araçlarda kullanılan enjeksiyon sistemi, özellikle motora hareket etmek için ihtiyaç duyduğu yakıtı belirleyip, göndermekle bir görev üstlenmiştir. Hava ve yakıt karışımını kontrol eden enjeksiyonlar, ihtiyaç halinde ki yakıtı da motora göndererek, aracın çalışması ve sorunsuz ilerlemesi için önemlidir. Yakıt enjeksiyonu araçlar için çok önemliyken, çeşitli şekillerde bulanabilmektedir. Enjeksiyonların temizlenmesi ve bakımına dikkat etmek, aracın performansının yükseklerde olmasını sağlar.
Enjeksiyon Sistemi Nasıl Çalışır?
Araçta ki enjeksiyon sisteminin çalışma prensibi yakıt deposunda başlamakla beraber, yüksek basınçlı bir pompa ile yakıt motora doğru gönderilir. Bu yakıtın ne kadar gönderileceğini, sensörler tarafından algılanıp, motora gönderme işi ise yakıt enjeksiyon sistemi tarafından gerçekleştirilir. Bu yakıtın belirlenmesinden sonra motora giren enerji ile araba hareket eder. Bu sistem günümüzde elektronik bir mekaniği bağlı ve yüksek verimlilik ile çalışır.
Enjeksiyon Sistemi Arızası Neden Olur?
Araçlarımızın hangi parçası arızalanırsa belirli belirtiler ile bunu anlamak mümkünken, enjeksiyon sistemlerinde de arızalanma olunca, bazı belirtiler verir. Bu arızalar birçok sebepten olurken, en bilinen arızalar, enjektörlerin tıkanması arızası, kirli yakıt enjektörü arızası ve yakıt enjeksiyonu kaçağı gibi şekillerde karşımıza çıkar. Bu arızaların sebepleri ise aracın bakımının uzun süre yapılmaması, enjeksiyonun sızıntı yapmasından ya da bu sistemin kirlenmesinden olabilmektedir.
Enjeksiyon Sistemi Arızası Motora Zarar Verir Mi?
Araçlardaki sorunlar zamanla bir birini etkiler ve bu daha büyük sorunlara neden olur. Enjeksiyon sistemi bakımları yapılmazsa, bu sistemde aksamalar meydana gelir. Enjeksiyon sistemi motora yakıtın ne kadar gideceğini belirlerken, bozulması durumunda, motorun performansı düşer. Uzun süreli bu kullanımlarda motor yıpranır ve motor değişmek zorunda kalabilir. Zaman zaman bu arızalarda araç çalışmayabilir. Motorunuzun yıpranmaması ve daha kötü sonuçlarla karşı karşıya kalmamak için enjeksiyon bakımları göz ardı edilmemelidir.
Enjeksiyon Sistemi Arızası Nasıl Giderilir?
Enjeksiyon arızalarında genelde bu parçanın sökülüp temizlenmesi gerekirken, kaçaklarda daha detaylı bir tamir gerektirebilir. Enjeksiyon arızalarının daha kötü sonuçlar doğurmaması için bunların bakımları yapılmalıdır. Bu parçanın arızasında aracınızı yetkili servislere ya da tamirhanelere götürebilir. Burada söküle enjeksiyon parçası temizlenip takılırken, bu arızaya çözüm olur. Daha sorunlu durumlarda bu sistem sökülüp, yenisi takılmalıdır.