Ekşi Mayalı Simit Nasıl Yapılır?

Ekşi Mayalı Simit Nasıl Yapılır?
09.10.2021 20:00
Un, su ve tuz dışında en önemli yapım maddesi mayadır. Ekşi mayalı simit nasıl yapılır, ekşi mayalı simit kaç kalori, ekşi mayalı simit? Tüm soruları sizin için yanıtladık.

Un, su ve tuz dışında en önemli yapım maddesi mayadır. Ekşi maya doğal bir şekilde üretildiği için en sağlıklı mayadır. Ekşi maya ile ekmek, poğaça, kek ve simit gibi pek çok hamur ürünü yapılabilir. Sadece un ve su kullanılarak ekşi maya yapılabilmektedir. Kaliteli ve uzun ömürlü ekşi maya yapmak için üzüm veya nohut kullanılabilir. Ekşi maya yaparken cam kavanoz, kaliteli un ve su gerekir. Öncesinde kabuklu üzüm küçük küçük doğranır ve cam kavanoza koyulur. Üzerine buğday, çavdar ya da normal beyaz un eklenir. Bu noktada unun kalitesi çok önemlidir. Un ne kadar kaliteli ise ekşi maya da o kadar iyi ve verimli olur. Un da eklendikten sonra üzerine su eklenir. Kavanozun kapağı sıkıca kapatılır ve üzeri temiz bir bezle örtülür. Sıcak bir ortamda 1 gün bekletilir. Ekşi mayanın fermantasyon işlemi için bazen 3-4 gün beklemek gerekebilir. Kavanozun üzerinde minik minik kabarcıklar varsa fermantasyon işlemi tamamlanmış demektir. Kavanozun içindeki doğranmış üzümleri tahta kaşık yardımıyla çıkarmalı ve ekşi mayayı kullanmak için yarısı boş bir tabağa alınmalıdır. Daha sonra kalan ekşi mayaya azar azar su ve un ekleyerek beslenmelidir. Su yerine üzüm suyu, pekmez ya da kızılcık şerbeti de eklenebilir. Ekşi maya hamurlu yiyeceklerin daha kabarık ve dışının çıtır çıtır olmasını sağlar. Ekşi maya ile nasıl simit yapıldığını öğrenmek için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

Ekşi Mayalı Simit Nasıl Yapılır?

Ekşi mayalı simit yapmak için gerekli malzemeler:

·        1 su bardağı ılık, klorsuz su

·        1 yemek kaşığı üzüm pekmezi

·        3.5 su bardağı un

·        Çeyrek çay kaşığı tuz

Simidin üzeri için:

·        Yarım su bardağı kaynar su

·        2 yemek kaşığı üzüm pekmezi

·        6 yemek kaşığı kavrulmuş susam

Öncelikle ekşi maya geniş bir karıştırma kabına konur ve üzerine su, pekmez dökülür. Daha sonra tel çırpıcı ile suyun içinde çözünene kadar karıştırılır. Daha sonra azar azar un eklenir ve karışım pürüzsüzleşene kadar karıştırılmaya devam edilir. Karışımın üzeri streç filmle kapatılır ve yarım saat dinlendirilir. Yarım saat sonra hamur ceviz büyüklüğünde koparılır ve el ile inceltilir. Ardından iki ucu birbirine birleştirilir ve su ile pekmez karışımına batırılır. Ardından kavrulmuş susama bulanır ve 250 derece fırında 20- 25 dakika boyunca pişirilir.

Ekşi Mayalı Simit Kaç Kalori?

200 gram ekşi mayalı simit 470 kaloridir. İçerisinde yüzde 64 demir, yüzde 34 protein ve yüzde 29 lif bulunur. Ekşi maya ile yapılan simit çok daha doyurucudur ve açlık hissini önler. Ayrıca probiyotik olması nedeniyle bağırsaklara çok iyi gelir ve glütene alerjisi olan kişiler tarafından da tüketilebilir.

Ekşi Mayalı Simit

Ekşi maya normal hazır yaş veya kuru mayadan çok daha sağlıklıdır ve işe yarar. İçinde yararlı bakteriler ve mantarlar bulunur. Bu nedenle probiyotiktir ve bağırsakların florasını güçlendirir. Düşük seviyede kan şekeri yükseltme hızına sahiptir ve bu nedenle açlık hissini önler. İnsülin direncini ve şeker hastalığını önler. Ayrıca bol miktarda B12 içerir ve hafızayı güçlendirmeye yardımcı olur. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir