Ekşi Maya İle İlgili Püf Noktaları

 Ekşi Maya İle İlgili Püf Noktaları
01.10.2021 18:30
Ekmek, poğaça, simit ve çörek gibi unlu yiyeceklerin yapımında maya kullanılmaktadır. Ekşi maya bozulur mu, buzlukta saklanır mı, dolaptan çıkınca nasıl kullanılır? Ekşi maya gluten içerir mi ve küflenirse ne yapılır? Tüm bu soruların cevaplarını sizler için araştırdık.

Ekşi maya fermante bir üründür. Son zamanlarda çok fazla tüketilen ekşi mayanın tarihi Mısırlılara kadar dayanır. Hemen hemen her ülkede ve her mutfakta yer alan ekşi maya ekmeğin yapım aşamasında kullanılan un, tuz ve su gibi en temel malzemedir. Ekşi maya yapmak ve bunu kullanarak ekmek yapmak için temiz bir cam kavanozun içine 1 su bardağı un ve 1 su bardağı ılık su konur. Daha sonra 1 avuç kabuklu üzümü küçük küçük doğradıktan sonra bu kavanozun içine eklenir. Bu üzümler ekşi maya yapımında oldukça önemlidir. kuru ve temiz bir bezle bu cam kavanozun etrafı iyice sarılır. Ekşi maya yapımı 1 gün sürmektedir. Ancak bazı zamanlar fermantasyon işinin başlaması için 4 veya 5 gün gerekebilir. Bir veya birkaç gün içinde kavanozun üstünde küçük baloncuklar oluşuyorsa, ekşi maya oluşuyor demektir. Ekşi maya ile ilgili en önemli püf nokta onu yavaş yavaş beslemektir. Ekşi maya beslemek, ona yavaş yavaş un ve su ilave etmek demektir. Her geçen gün daha fazla un ve su ekleyerek ekşi maya besleme işlemi yapılmalıdır. Ayrıca kullanılan unun kalitesi de ekşi maya yapımındaki en önemli püf noktasıdır.

Ekşi Maya Bozulur Mu?

Ekşi mayanın iyi ve düzgün koşullarda saklanması gerekir. Ekşi maya kolay kolay bozulabilen bir ürün değildir. Ancak çok bekletildiğinde veya uygun olmayan bir yerde bekletildiğinde eski fonksiyonunu kaybeder. Bu nedenle ekşi maya ile yapılan ekmeğin kabarmamasına, sönmesine ve lezzetsiz olmasına yol açar. Eğer ekşi mayanın üzerinde kırmızı ve pembe renklerinde küflenme olursa bu mayanın bayatladığı anlamına gelir.

Ekşi Maya Buzlukta Saklanır Mı?

Ekşi maya hemen bozulabilen bir ürün değildir. Ancak ekşi maya hazırlandıktan sonra çok bekletilmeden kullanılması gerekir. Yoksa gücünü ve kuvvetini kaybeder. Ekşi maya ile yapılan ekmeklerin kabarmamasına ve tatsız olmasına yol açar. Eğer 3 gün içinde kullanılmayacak ve daha ileri zamanlarda kullanılması planlanıyorsa derin dondurucuda saklamak gerekir.

Ekşi Maya Dolaptan Çıkınca Nasıl Kullanılır?

Ekşi maya eğer 3 gün içinde kullanılmayacaksa buzlukta bekletilmesi önerilir. Kullanılacağı zaman da buzluktan çıkarılır. Donan ekşi maya oda sıcaklığına gelene kadar bekletilir. Un ve su ilave edilerek ekşi mayanın beslenmesi gerekir. Ardından üzerinde minik kabarcıklar görüldükten sonra kullanılır.

Ekşi Maya Gluten İçerir Mi?

Ekşi maya içinde pek çok bakteri vardır. Bu bakteriler hamurun içinde protein yıkımı yaparlar. Böylece buğdayın içindeki glüten parçalar ve kolayca sindirilecek bir hale getirirler. Yani ekşi mayalı ekmekte bulunan glüten parçalanmış olur. Ekşi mayanın içinde hiç glüten bulunmaz denemez, ancak normal mayaya göre çok daha azdır.

Ekşi Maya Küflenirse Ne Yapılır?

Ekşi mayanın üzerinde minik kabarcıklar oluşmuşsa ekşi maya hazır olmuş olur. Hazırlandıktan sonra çok zaman geçmeden kullanılması gerekir. Yoksa gücünü ve fonksiyonunu kaybeder. Ekşi maya ile yapılan unlu yiyecekler istenen sonucu vermez. Küflenen ekşi maya kırmızımsı, pembemsi bir renkte görülür. Küflenen ekşi mayanın kullanılmaması önerilir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir