Eğrelti Otu Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Eğrelti Otu Hakkında Merak Edilen Bilgiler
11.08.2022 14:01
Bitki dünyasında çiçeksiz ve damarlı olarak tanınan eğrelti otu, zehirli bir bitki olmasına rağmen tıp dünyasında yaygın olarak kullanılmaktadır. Peki, eğrelti otu endemik mi, nerde yetişir, çiçekli bir bitki midir, besin üretebilir mi? Eğrelti otu zehirli mi, tohum oluşturur mu?

Dünyanın her bölgesinde bulabileceğiniz bir ot türü olan eğrelti otu, nemli ve sulak bölgelerde yetişmektedir. Toprağın içinde kalan bölgesi kalın ve köklüdür, toprağın üzerindeki kısmı ise yalnızca yapraklardan oluşmaktadır.

Eğrelti otu, dişi ve erkek olmak üzere iki çeşide ayrılsa da 10.000 kadar değişik türe sahiptir. çalılıklarda, dere kenarlarında, duvar diplerinde ve ormanlık alanlarda yaygın olarak bulunan eğrelti otu, kök kısmı zehirli olduğu için kullanırken dikkat edilmelidir.

Eğrelti Otu Besin Üretebilir mi?

Klorofil barındıran her bitki oksijen ve besin üretebilmektedir. Yani fotosentez yapabilmektedir. Bu durumda eğrelti otu da besin üretebilmektedir.

Eğrelti Otu Çiçekli Bir Bitki midir?

Eğrelti otu çiçeksizdir. Hatta çiçeksiz bitkilerin en bilinen türleri arasında eğrelti otu yer almaktadır.

Eğrelti Otu Endemik mi?

Eğrelti otu endemik bir türdür. Hatta ülkemizde endemik olarak en çok bilinen otlar arasında yer almaktadır.

Eğrelti Otu Evde Yetişir mi?

Eğrelti otunu evinizde yetiştirebilirsiniz. Antioksidan, antimikrobiyal ve klorojil içeren bitkiler havadaki formaldehit üzerinde oldukça etkilidir. Böylece evde yetiştirdiğiniz eğrelti otu, evinizin havasını temizler.

Eğrelti Otu Nerede Yetişir?

Duvar diplerinde, çalılıklarda, ormanlık alanlarda ve dere kenarlarında yetişen eğrelti otu, karanlık ve nemli ortamları sevmektedir. Birçok türü bulunan bu bitki, bu nedenle dünyanın birçok alanında yaşamaktadır.

Eğrelti Otu Nasıl Çoğalır?

Eğrelti otunun tohumu bulunmamaktadır. Uzun ve ince yapraklarının altında küçük kahverengi sporlar, diğer bir anlamı ile üreme torbaları bulunmaktadır. Eğrelti otu bu sporlar ile çoğalmaktadır.

Eğrelti Otu Tohum Oluşturur mu?

Eğrelti otlarında tohum oluşumu bulunmamaktadır. Bütün eğrelti otu çeşitleri tipik sporofit ve gametofit döllerin arka arkaya gelmesi ile meydana gelen bir döl değişimi yapmaktadır.

Eğrelti Otu Zehirli mi?

Eğrelti otunun kökü zehirlidir. Bu nedenle bu ot tüketirken dikkat edilmesi gereken eğrelti otugiller familyasına ait bir bitkidir.

Eğrelti Otu Nasıl Kullanılır?

Eğrelti otunu haşlanmış ya da çiğ olarak tüketebilirsiniz. Çiğ olarak tüketirken salataların içine koyabilir ya da tabağın kenarına koyarak yemek ile beraber yiyebilirsiniz. Haşlanarak tüketmek isterseniz eğrelti otunu 10 dakika boyunca kaynatmanız gerekir. 10 dakikadan fazla kaynatırsanız içerisinde bulunan kimyasal maddeler zararlı kimyasallara dönüşebilir.

Eğrelti otunu çay olarak da tüketebilirsiniz. Su içerisinde 10 dakika kaynatmalısınız. 100 gram eğrelti otu için 500 ml su kullanmalısınız. Kuru eğrelti otu kullanırsanız 500 ml su için 25 gram eğrelti otu kullanmalısınız.

Günlük eğrelti otu tüketiminizin belirli bir sınırı bulunmalıdır. Taze eğrelti otunu gün içerisinde 80 gram, kuru eğrelti otunu ise gün içerisinde 20 gram kullanmalısınız. Bu miktarlardan fazla kullanılması sorunlara yol açabilir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir