Düzgün Konuşma Nasıl Yapılır?

 Düzgün Konuşma Nasıl Yapılır?
21.09.2021 18:00
İnsanoğlu ilk çağlardan sonra özellikle iletişim kurmak için dili keşfetmişlerdir. Düzgün bir konuşma nasıl yapılır, düzgün konuşma için ne yapılmalı, düzgün konuşmak için hangi kitapları okumalıyız, düzgün konuşmak için nefes egzersizleri nelerdir? Tüm bu soruları sizin için araştırdık.

İnsanoğlu ilk çağlardan sonra özellikle iletişim kurmak için dili keşfetmişlerdir. Dil insandan var olan bir organ olarak karşımıza çıkarken, konuşmamıza yaramaktadır. İnsanlar konuşma ile iletişim kurarken, kendini iyi ifade edebilmek adına, güzel ve düzgün konuşmak isterler. Özellikle eğitmenler, sanatçılar, liderler ve pek çok sınıf düzgün konuşma ile birçok kesime hitap eder. İnsanların düzgün konuşması saygınlık kazandırırken, iş hayatında da olumlu sonuçlar doğurmaktadır. Düzgün bir konuşma için diksiyon çok önemliyken, ses tonu, kitap okuma da bu özelliğin gelişmesinde etkili olur. Düzgün konuşan insanlar kendilerini iyi ifade edebilirken, karşındakini ikna etmeyi de kolay başarır. Son dönemde düzgün konuşma önemli bir hal alırken, iyi konuşmak için çeşitli kurslara gidebilmektedir. Bu kurslarda nasıl etkili konuşulur, neler yapılması gerek ya da ne kadar konuşulmalı gibi konularda eğitim vermektedir. Günümüz iş hayatında da mülakat yapılırken, özellikle adayların düzgün ve kendilerini iyi ifade edebilmeleri ilk etapta çok işe yaramaktadır. Düzgün konuşmak zaman zaman kitleleri bile peşinden sürükleyen, liderlere kapı açmaktadır.

Düzgün Bir Konuşma Nasıl Yapılır?

İnsanlar kendilerini anlatabilmek adına konuşurken, düzgün bir konuşma kendinizi ifade edebilmenin temelidir. Konu böyle olunca, düzgün konuşma önemli bir hal almaktadır. Bazen hayatın bir noktasında bir yerde konuşma yapmamız gerekebilirken, bunun etkili olması için bazı konulara dikkat edilmelidir. Konuşma yapmadan önce söyleyecekleriniz hakkında bilgi toplayın ve konuya hakim olun. Bu size özgüven verirken, endişelerinizi azaltır. Konuşma yapılmadan önce iyi hazırlanın ve bol bol pratik yapın, bu sizi konuşmaya hazırlar. Sakin ve kelimeleri yutmadan konuşulmalı, dinleyenlerin anlaması buna bağlıdır. Güzel bir konuşmanın temeli kendinize güvenmenizden geçerken, bu güveni hazırlık yaparak pekiştirebilmek mümkündür. Beden dilinizi iyi kullanmak, konuşmanızı bir tık yukarı çekerken, göz teması kurmayı unutmayın.

Düzgün Konuşma İçin Ne Yapılmalı?

Hayatımızın her alanında insanlar ile iletişim kurarken konuşmaktayız, düzgün konuşmak bizi birçok yerde ön plana çıkarmaktadır. Düzgün bir konuşma için bazı konulara dikkat edilmeli olup, bunlar öğrenilmeli. Düzgün ve etkili bir konuşma için aşağıda ki maddeler uygulanmalıdır.

·        Hazırlık yapın ve konu hakkında bilgi edinin.

·        Göz teması kurun, bu konuşmanızı daha etkili kılar.

·        Doğru beden dili kullanımı ile anlattıklarınızı pekiştirin.

·        Ses tonunuzu iyi ayarlayın ve bu tonu kaybetmemeye çalışın.

·        Açık ve anlaşılır konuşurken, uzun karmaşık cümleler kurmayın.

Bunlar dışında nefes egzersizleri yapın, düzgün konuşma kurslarına katılın, çok fazla kitap okuyun ve tekerlemeler söyleyerek pratik yapın.

Düzgün Konuşmak İçin Hangi Kitapları Okumalıyız?

İnsanlar düzgün konuşmak adına çok fazla kitap okumalı ve sözcük hazinelerini genişletmelidirler. Düzgün konuşmak için bazı kitaplarda öneriler varken, bu kitaplardan bazıları şu şeklidedir:

·        Diksiyon 10 Derste Güzel Konuşma Sanatı

·        Uygulamalı Diksiyon & Güzel Konuşma

·        3 K Tekniği Diksiyon

·        Diksiyondan Mikrofona

·        Etkili Konuşma Teknikleri Diksiyon

·        Söz Söyleme ve Diksiyon

Bu kitaplar düzgün konuşmak için birçok bilgi barındırırken, piyasa da benzer şekilde pek çok kitap vardır.

Düzgün Konuşmak İçin Nefes Egzersizleri Nelerdir?

Düzgün bir konuşma için nefesinizi kontrol etmek çok önemliyken, bazı teknikler uygulayarak, nefes kontrolünü sağlamak mümkündür. Konuşma yapılmadan önce yapılan nefes egzersizleri sizi rahatlatır. İlk egzersiz burundan derin bir nefes alınıp, 3 saniye tutulu ağızdan verilmelidir. Bu egzersiz 5 dakika kadar yapılabilir. 5 saniye kadar bir süre de aldığımız nefesi ağızdan verirken, 20 saniye de verilmelidir. Diyafram nefesi çalışın, nefes alırken göğüs kafesine değil havayı karnınızı şişirin ve verin.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir