Doymuş Yağ Nedir? Zararlı Mıdır?

 Doymuş Yağ Nedir? Zararlı Mıdır?
24.09.2021 19:00
ağlar vücudun en önemli besin kaynaklarından birisidir. Vücutta A, D, E ve K vitaminlerinin vücutta erimesini ve kullanılmasını sağlar. Doymuş yağ nedir, zararlı mıdır, neyden yapılır, caiz midir, lekesi nasıl çıkar? Faydaları nelerdir, doymuş yağ ile doymamış yağ arasındaki fark nedir, kilo aldırır mı? Tüm bu soruları sizin için cevapladık.

Yağlar vücudun en önemli besin kaynaklarından birisidir. Vücutta A, D, E ve K vitaminlerinin vücutta erimesini ve kullanılmasını sağlar. Kalp sağlığının korunmasına yardımcı olan yağlar aynı zamanda vücuttaki hormonların da çalışmasını düzene sokar. Bunun yanında vücuttaki organların çevresinde yer alarak vücut ısısını korur ve vücudu darbelere karşı korur. Vücudun rutin fonksiyonlarını yerine getirmesi için gereken yağların her bir gramı 9 kalori içerir. Yağlar içerisindeki karbon sayısı ve karbonların birbiri arasındaki çift bağ durumuna göre sınıflandırılır. Yağlar karbon sayısına göre kısa, orta ya da uzun zincirli olmak üzere 3’ e ayrılır. Karbonlar da birbirleri arasındaki çift bağa göre doymuş ve doymamış yağ olmak üzere 2’ ye ayrılır. Doymamış yağ bitkilerden elde edilir ve çok faydalıdır. Doymuş yağ ise asitlerinin gliserol ile birleşmesi ile ortaya çıkar. Yağ asitlerinin zincirini oluşturan karbon bağlarının tümü hidrojen ile kaplıdır. Doymuş yağlar katı ya da yarı katı bir halde bulunmaktadır. Dışardan alınmasa bile vücut tarafından karbonhidrat ve protein metabolizması sonucunda ortaya çıkan moleküllerden sentezlenebilir. Doymuş yağlar hayvansal gıdalardan elde edilir. Dana eti, sığır eti, keçi eti, koyun eti, tavuk, hindi, ördek, peynir, kaymak, yumurta sarısı, yoğurt ve tereyağında bulunur. Doymuş yağlar fazla tüketildiğinde kalp ve damar sağlığını olumsuz etkileyebilir.

Doymuş Yağ Nedir?

Doymuş yağlar katı ya da yarı katı halde olur. Hayvansal gıdalardan elde edilen doymuş yağlar vücuda enerji verir. Keçi eti, koyun eti, sığır eti, dana eti, hindi, tavuk, ördek, peynir, kaymak, yoğurt, süt, tereyağı ve yumurta sarısında bulunur. Ancak uygun şartlarda saklanmadığında çok çabuk bir şekilde bozulabilirler. Ayrıca yüksek ısıya maruz kaldıklarında da yapısını değiştirirler ve içinde kanserojen madde oluştururlar. Bu nedenle doymuş yağlarla yapılan yemeklerin düşük ısıda ve ağır ağır pişirilmesi gerekir.

Doymuş Yağ Zararlı Mıdır?

Doymuş yağlar vücuda enerji verir. Bu nedenle tüketilmelidir. Ancak günlük alınması gereken miktardan fazla alınırsa vücuda zarar verebilir. Kolesterolü yükseltir, kalbe giden damarların tıkanmasına neden olur, kalbi yorar, kan basıncını artırır, yüksek tansiyona neden olur ve kalp krizi riskin, artırır.

Doymuş Yağ Neyden Yapılır?

Doymuş yağlar hayvansal gıdalardan elde edilir. Keçi eti, koyun eti, sığır eti, dana eti, tavuk, ördek, hindi, tereyağı, yoğurt, süt, peynir, kaymak ve yumurta sarısında bulunur. Bunun dışında palmiye yağı, zeytinyağı, kuyruk yağı, hurma yağı ve kakao yağında da doymuş yağ bulunur. Kanola yağı, yer fıstığı yağı, Ayçiçek yağı ve soya yağında da eser miktarda bulunur.

Doymuş Yağ Caiz Midir?

Doymuş yağlar hayvansal gıdalardan elde edilir. Dana eti, sığır eti, koyun eti ve keçi etinde doymuş yağ bulunur. Bu hayvanların eti dini acıdan helaldir. Bu nedenle doymuş yağların tüketimi caizdir. İslamda yalnızca domuz eti tüketimi haramdır. Bu nedenle domuzlardan elde edilen doymuş yağlar da caiz değildir.

Doymuş Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?

Yağ lekesi makinada kolaylıkla çıkmayabilir. Bu nedenle yağ lekesi olan kıyafetleri el ile çitilemek gerekir. Yağ çözücülü bulaşık deterjanı ile veya sabununu yağ lekesinin üzerine damlatarak yıkanabilir. Bunun dışında eski bir yöntem de tuz serpmektir. Yağ lekesinin üzerine tuz dökerek diş fırçası ile fırçalamak ve durulamak gerekir.

Doymuş Yağ Faydaları Nelerdir?

Doymuş yağlar vücuda enerji verir. Bu nedenle tüketilmesi gereklidir. Ancak günlük tüketilmesi gereken miktarın üstünde tüketildiğinde bazı sorunlara yol açabilir. Kolesterolün yükselmesine, kalp hastalıklarına, damar tıkanıklığına ve obeziteye neden olabilir. Ayrıca fazla doymuş yağ tüketimi kanser riskini artırır.

Doymuş Yağ İle Doymamış Yağ Arasındaki Fark Nedir?

Doymuş yağ ile doymamış yağ arasında birçok fark vardır. Doymuş yağ hayvansal gıdalardan elde edilirken doymamış yağ bitkilerden elde edilir. Doymuş yağ katı bir halde bulunurken doymamış yağ sıvı veya yumuşak bir halde bulunur. Bu iki yağ çeşidi de vücuda enerji verir. Ancak doymuş yağlar vücuda zarar verebilir. Kalp ve damar sağlığını tehdit edebilir. Doymamış yağlar ise vücuda pek çok faydası bulunur ve özellikle kalp ve damar sağlığını korur.

Doymuş Yağ Kilo Aldırır Mı?

Doymuş yağlar hayvansal gıdalardan elde edilir. Özellikle dana eti, sığır eti, keçi eti ve koyun eti doymuş yağlar açısından epey zengindir. Ancak fazla tüketimi vücuda birçok zarar verir. Fazla tüketilen yağlar vücutta depolanır ve kilo almaya neden olur. Hatta ileri durumlarda obeziteye bile yol açabilir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir