Dondurucuda Et Saklama Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Dondurucuda Et Saklama Hakkında Merak Edilen Bilgiler
27.09.2021 13:00
Dondurucuda et ne kadar saklanır, et bozulur mu, et nasıl çıkarılır? Dondurucudan bozuk et kokusu nasıl giderilir, çıkan et tekrar dondurulur mu? Derin dondurucuda et suyu ne kadar saklanır, nasıl saklanır, et şoklama nasıl yapılır? Dondurucuda et saklama konusundaki önemli sorularınıza cevap verdik.

Dondurucuda et saklama alışkanlığı özellikle ülkece çok yaptığımız bir eylemdir. Çünkü özellikle Kurban Bayramı gibi özel günlerde fazlasıyla etin çok miktarda olması ile bu etti daha sonra kullanmak için özel bir dondurucuda saklamamız gerekir. Çünkü Kurban bayramında edindiğimiz fazla miktar eti birkaç gün içerisinde tüketemeyeceğimiz için bu eti saklama yoluna başvururuz. Bunun dışında herhangi bir zamanda da dondurucuda et saklayabiliriz. Çünkü etleri bozulmadan muhafaza edebilmenin tek yolu dondurucuda saklamak olacaktır.

Dondurucuda Et Ne Kadar Saklanır?

Özellikle kurban bayramlarında fazla miktarlarda et sakladığımız için dondurucuda ne kadar sürede et saklandığı konusu bilinmek zorundadır. Tabii ki bu dondurucunun sıcaklığını, kullanılan etin türüne ve kullanılan etin büyüklüğüne göre de değişebilmektedir fakat genel ortalama ile söylediğimizde dondurucuda saklanan parça etler 8-10 ay civarı, sakatatlar 2,5 ay civarı, kıyma etler ise genellikle 3-4 ay dayanmaktadır. Tabii eğer dondurucunuzun sıcaklığını çok daha azaltırsınız daha uzun sürelerde de dayanabilmektedir.

Dondurucuda Et Bozulur mu?

Tabii ki buzdolabına nazaran derin dondurucular saklama süresi olarak katbekat daha büyük bir sürede saklama süresi tanırlar. Örneğin bir eti buzdolabında 3-4 gün kadar beklettiğiniz zaman yavaş yavaş artık bozulmaya başlar fakat bu eti buzluğa koyduğumuz takdirde bu süre 6-7 aylara kadar çıkar. Tabii ki bu süre etin işlenişine, etin büyüklüğüne göre de değişiklik gösterir. Bu süre geçtiği zaman etiniz yavaş yavaş tazeliğini artık yitirmeye başlar ve artık uzun bir süre geçtiğinde yenilemez hali gelebilir. Bu yüzden yapmanız gereken en fazla 6 ay kadar bir süre zarfında bu etlerin tüketimini sağlamaktır.

Dondurucudan Et Nasıl Çıkarılır?

Dondurucudan eti çıkardığınız zaman genelde hepimizin yaptığı şey yemeğimizi veya yapacağımız herhangi yiyecek için kullanmadan önce belli bir süre çözülmesini beklemektir fakat bu hepimizin sıklıkla yaptığı çok yanlış bir harekettir. Çünkü bakteriler en çok 5 derece ile 60 derece arasında faaliyet gösterirler bu yüzden etinizi oda sıcaklığında herhangi bir yere koymanız etinizi bakteriyel anlamda faaliyetleri sürükler, bu da sağlıksızdır. Etinizi dondurucudan çıkardığınız zaman bir soğuk su ilavesi ile fakat bunu bir kilitli poşetin içerisine alarak yapmanız gerekir bir kaba bir miktar su doldurarak içine kilitli poşetin içindeki et ile beraber soğuk suyun içine koyarak daha kolay çözdürebilirsiniz. Eğer yemeğiniz daha acil bir zamanda ise yine etinizi bir kilitli poşet içinde tutarak sıcak su banyosu yaptırabilirsiniz. Bunun dışında yine bir acil durumunuz olduğu zaman etinizi bir miktar mikrodalgada ısıtarak çok daha kolay çözülmesini sağlayabilirsiniz fakat bunu yaptığınız zaman etimizi hemen pişirmeye başlamanız gerekir.

Dondurucudan Bozuk Et Kokusu Nasıl Giderilir?

Dolabınızda veya dondurucuda muhafaza ettiğimiz etler zaman zaman dondurucunuzda koku yapabilmektedir. Bu koku az miktarda rahatsız edici olmasından dolayı kokuyu gidermek için başvurabileceğiniz yollarda mevcuttur. Örneğin bu kokuyu gidermenin bir yolu elma sirkesidir. Elma sirkesi içindeki fazla miktarda asit ile bakterileri ve kötü kokuları ortadan kaldırabilen etkili bir güçtür bu yüzden elma sirkesi ile su karışımını küçük bir kaba koyarak dondurucunuza koyduğunuz zaman bu kokunun hemen geçtiğini görürsünüz. Bundan başka kullanabileceğiniz bir diğer yol ise herhangi bir çay bardağı veya su bardağına bir miktar süt ekleyerek bunu yine dolabınızda veya dondurucunuza koyabilirsiniz bu yöntem de yine kötü kokuları gider en etkili bir yoldur.

Dondurucudan Çıkan Et Tekrar Dondurulur mu?

Zaman zaman etin çözülmesi için herhangi işlemler yaparak eti çözdürüp yemeklerde kullanırız fakat bazı zamanlar bu etin fazla olduğunu görüp artan kısmını da tekrar buzluğa koymak isteyebilirsiniz. Bunun ne kadar sağlıklı ve güvenli olduğu konusunda şüpheleriniz olabilir. Şüphelenmekte de haklısınız çünkü etiniz çözündüğü zaman artık oda sıcaklığına geldiğinde bakterilerin faaliyetlerini uygun sıcaklıktadır. Bu yüzden bu şekilde tekrar buzluğa koymamız sağlık açısından pek de mantıklı bir çözüm değildir. Bu yüzden ihtiyacınız kadar eti buzluktan alarak kullanmalısınız veya etiniz çözmeye başlamadan buzla geri koymalısınız.

Derin Dondurucuda Et Suyu Nasıl Saklanır?

Et suyu özellikle de kemik suyu sağlık açısından insan vücuduna mükemmel etkiler bırakan ve yine sağlık açısından tüketilmesi oldukça önemlidir. Zaten kemik suyunun vücuda, özellikle kemiklere fazlasıyla iyi geldiğini ve iyileştirici özelliği olduğunu hepimiz bilmekteyiz. Bu yüzden özellikle et pişirdiğimiz zamanlar örneğin kurban bayramlarında haşladığınız veya kullandığınız etin suyunu saklayarak muhafaza etmek ve bunu ara sıra yemeklere koymak oldukça mantıklı bir tercih olacaktır. Bunun için yapmanız gereken kemik suyunun ılık ve soğumuş halde olduğundan emin olup elimizde bulunan kağıt bardaklara veya buz kalıpları oluşturan buz poşetlerine koyarak yapmalısınız. Bunlardan birini kullanıp kemik suyunuzu buzluğa attığınız zaman gerekli yemeklerde gayet rahatlıkla bu suyu tekrar kullanabilirsiniz.

Derin Dondurucuda Et Suyu Ne Kadar Saklanır?

Et suyunun sağladığı birçok faydadan dolayı buzdolabınızda veya derin dondurucuda saklamak isteyebilirsiniz. Bu sayede yaptığınız yemeklerde de bu et suyunu kullanabilirsiniz fakat burada önemli olan şey buzlukta veya buzdolabında ne kadar muhafaza edildiğini bilmektir. Buzdolabınızı koyduğunuz et suları sadece 3 gün civarlarında dayanabilmektedir. Bu yüzden eğer hemen kullanacaksanız buzdolabınızda koyabilirsiniz. Bunun dışında eğer derin dondurucuya koyarsanız da yaklaşık 3 ay kadar bu et suyunu rahatlıkla kullanabilirsiniz fakat 3 aydan sonra kullanmamanız tavsiye edilir.

Derin Dondurucuda Et Şoklama Nasıl Yapılır?

Öncelikle şoklama işlemine değinecek olursak şoklamak, haşlanmış sebzelerin etlerin vs. tüketilen besinlerin buzlu bir tencere içerisinde yapılan ani bir soğutma işlemi. Bu işlem sayesinde haşlanan sebze vs. ürünleriniz hoşlanmanın etkisi ile gevşeyecek fakat buzlu suyun etkisi ile tekrar canlanmaya başlayacaktır bu sayede de derin dondurucuya atılmaya hazır hale gelir. Bütün bu işlemleri tek tek yaptığınız takdirde buzlu su işlemini yaptıktan sonra hemen derin dondurucuya atarak işleminizi sonlandırabilirsiniz. Buda et saklamak için farklı bir yol kullanılmaktadır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir