Deprem Anında Ne Yapmalıyız?

Deprem Anında Ne Yapmalıyız?
30.11.2022 21:24
Deprem anında ne yapmalıyız? Deprem anında ışık patlaması neden olur? Deprem anında okulda yapılması gerekenler nelerdir? Deprem anında asansörde isek, açık alanda isek ne yapmalıyız? Deprem anında masanın altına girilir mi? Deprem anında bebekle ne yapmalıyız? Deprem anında yapılması ve yapılmaması gereken eylemler bulunmaktadır. İşte tüm detaylar...

Depremlerde can ve mal kayıplarını önlemek için yapılması gereken en önemli eylemlerden biri de sarsıntı sırasında kişilerin kendilerini nasıl koruyacaklarını ve ne yapmaları gerektiğini bilmesi olacaktır. Eğer ki sarsıntı başladığında yataktaysanız orada kalmalısınız. Üzerinize düşecek ağır bir eşya çevrenize görmüyor iseniz bir yastıkla başınızı koruyun; varsa en yakındaki güvenli alana geçiş yapmanız gereklidir.

·        Yakınınızda çok sağlam ve yüke dayanıklı bildiğiniz bir kapı değilse, kapıyı kullanmamalısınız.

·        Merdivenlere ya da çıkışlara doğru koşulmamalıdır. Sarsıntı bitene kadar içeride kalmalısınız ancak sarsıntı bitince dışarı çıkmak doğru olacaktır.

·        Deprem anında panik yapmamak gereklidir.

·        Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere vb. Eşyaların olduğu yerlerden uzak durulması gerekmektedir.

Deprem Anında Işık Patlaması Neden Olur?

Fayın harekete geçip deprem ürettiği anda fay zonunda yer alan kayaların içindeki minerallerin gerilmesinden dolayı elektriksel özelliklerinde değişim meydana geldiği için bir ışıma yani ışık patlaması meydana gelmektedir. Örneğin nasıl ki bulutlardaki elektrik yükünden dolayı şimşek çakıyorsa bu da benzer bir olay olarak karşımıza çıkmaktadır.

Deprem Anında Okulda Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Deprem okulda olursa ve siz sınıfta, laboratuvarda, kütüphanede, spor salonunda veya gösteri salonundaysa bulunuyor iseniz;

·        Bulunduğunuz yerde kalmalı ve pencerelerden, raf, dolap veya benzeri ağır eşyalardan uzaklaşmanız gerekmektedir.

·        Sınıfta ve laboratuvarlarda sıranızın hemen yanına çöküp, olabildiğince küçük bir alan yaratmalı, dirseklerinizle başınızı kapatın ve tutunmalısınız. Kütüphanedeyseniz orta masaların yanına çökme hareketi yapabilirsiniz.

·        Eğer ki spor salonunda deprem yaşanır ise camlardan uzaklaşarak aynı şekilde “çök ve kapan” yöntemini yapmanız gerekmektedir. Gösteri salonunda, koltuğunuzda kalıp başınızı ellerinizle kapatarak deprem anında önlem almış olunacaktır.

Deprem Anında Asansörde İsek Ne Yapmalıyız?

İlgili standarda göre bina sistemi deprem dalgalarını algılayıp hareket halindeki asansörün kumanda sistemine ilettiği anda kayıtlı tüm kabin ve kat çağrıları iptal edilerek yeni çağrılar gelse de dikkate alınmayacaktır. Hareket halindeki kabinin hızı düşüşe geçer ve yavaşça ilerleyerek bir sonraki katta durma işlemini gerçekleştirir. Deprem sinyali aldığı anda bir katta durur halde olan asansörler, kapı kilitlerini açar ve hizmet dışı kalarak insanların can sağlığını korumuş olurlar. Böyle bir durum da panik yapmadan sakince beklenmeli ve yardım sağlanmalıdır.

Deprem Anında Açık Alanda İsek Ne Yapmalıyız?

Enerji hatları ve direklerinden, ağaçlardan, diğer binalardan ve duvar diplerinden uzakta bir yerde konum alınmalıdır. Açık arazide çömelerek etraftan gelen tehlikelere karşı hazırlıklı bir halde yani tetikte beklenmelidir. Toprak kayması olabilecek, taş veya kaya düşebilecek yamaç altlarından uzak durulmalıdır.

Deprem Anında Masanın Altına Girilir Mi?

Deprem esnasında konumlanma çok önemlidir. Eğer etrafta varsa sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa altına ya da dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek hayat üçgeni yapılarak can güvenliğini sağlamak söz konusu olabilir.

Deprem anında heyecanlı ve panik halinde ne yapılacağı çoğu kez akla gelmese de sakin kalınıp hayatta ve güvende kalmak için önemleri almak gerekmektedir.

Deprem Anında Bebekle Ne Yapmalıyız?

·        Deprem anında sakin kalınmalı ve bebeğin başını iyice koruyacak şekilde hayat üçgeni oluşturulmalıdır. Bebeğin çevresinde ona çarpabilecek herhangi bir sivri ve sert cisimlerden uzak tutulmalıdır.

·        Acil durumlarda yanınıza almanız gereken bir kit hazırlanması gerekmektedir. Minik bir bebeğiniz varsa bu kiti onun ihtiyaçları doğrultusunda şekillendirmelisiniz. Örneğin bebek maması, giyecek, ayakkabı, termometre, bebek ağrı kesicileri, çocuk bezi ve mendil gibi ihtiyacınız olabilecek eşyaların bulunması son derece önemlidir.

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir