Deniz Kaplumbağası Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Deniz Kaplumbağası Hakkında Merak Edilen Bilgiler
21.08.2021 13:00
Denizde uzun yıllar boyunca yaşayabilen deniz canlıları vardır. Bizler de deniz kaplumbağasının nesli tükendi mi?, ne yer?, kaç yıl yaşar?, nerede yaşar?, özellikleri, diğer adı, yumurtlama dönemi, fiyat, insana zarar verir mi? ve deniz kaplumbağası karada yaşar mı? sorularının cevaplarını sizler için araştırdık.

Denizde uzun yıllar boyunca yaşayabilen deniz canlıları vardır. Bunlardan biri ise deniz kaplumbağalarıdır. Yumurtlama dönemleri dışında karaya çıkmazlar ve suyun altında yarım saat ile dört saat arasında kalabilme yetenekleri vardır. Deniz kaplumbağaları 100 ile 120 yıl arasında yaşayabilirler.

Çok uzun yıllardır okyanus ve denizlerde deniz kaplumbağalarının yaşadığı bilinmektedir. Bu yüzden deniz kaplumbağalarının geçmişleri, insanlık tarihinin çok daha eskilerine dayanmaktadır. Deniz ve kıyı eko sistemlerinin dengesi ve düzeni açısından çok önemli bir role sahiptirler. Deniz kaplumbağalarının kıtalar arası yolculuk yaptıkları varsayılmaktadır.

Deniz kaplumbağalarında bulunan derilerin kalın yapısı sayesinde en soğuk deniz sularında bile yaşarlar. Erişkinlik boyutlarına göre bilinen en ufak küçük deniz kaplumbağaları 40 kg, en büyük deniz kaplumbağaları ise 450 kg ağırlığındadır.

Deniz Kaplumbağasının Nesli Tükendi Mi?

Deniz kaplumbağaları yaklaşık 150 milyon yıldır dünyada bulunan ve denizde yaşayabilen hayvan çeşididir. Deniz ve kıyı ekosistemlerinin dengesinin kurulması açısından vazgeçilmez bir role sahip olan deniz kaplumbağaları, nesli, tehlike altında olan türlerden biri haline gelmiştir. Bunun sebebi, yaşam alanlarının tahrip edilmesi, denizel-karasal kirlilik, iklim değişikliği, avcılık ve yırtıcı diğer hayvanların varlığıdır. Deniz kaplumbağalarının varlığını tehdit eden bu faktörler sebebiyle nesillerinin devamı tehlike altındadır ve riskini korumaya devam etmektedir.

Deniz Kaplumbağası Ne Yer?

Deniz kaplumbağalarının hangi tür besinler ile besleneceği tamamıyla kaplumbağanın çene yapısı ile ilgilidir. Deniz kaplumbağaları; denizin içerisinde bulunan sünger, mercan, mürekkep balığı, karides, yengeç, denizanası ve deniz hıyar, yosun, alg ile beslenir. Deri sırta sahip olan bir deniz kaplumbağası 500 kilograma kadar erişebilir ve makas biçimindeki çene yapısı sayesinde deniz anasını yiyebilir. Yeşil renkte bulunan deniz kaplumbağaları ise yosun ve alg ile beslenirler.

Deniz Kaplumbağası Kaç Yıl Yaşar?

Deniz kaplumbağaları yaklaşık 150 milyon yıldır dünya üzerinde varlığını sürdüren bir kaplumbağa çeşidi arasında yer almaktadır. Bilinen en uzun süre yaşayabilen canlı türlerinden biri olan deniz kaplumbağalarının kökeni, tarihin çok eskilerine dayanmaktadır. Deniz kaplumbağaları nesli tükenmekte olan canlılar olarak bilinmektedir. Deniz kaplumbağalarının ortalama ömrü 100 ile 120 yıl arasında değişiklik göstermektedir.

Deniz Kaplumbağası Nerede Yaşar?

Deniz kaplumbağaları; deniz altında yaşayan altı sarı, sırtı ise kahverengi renkte olan bir canlı türüdür. Hayatlarının birçoğunu denizlerde geçiren deniz kaplumbağalarının, ekolojik dengenin korunmasında oldukça büyük bir rolü vardır. Deniz kaplumbağaları; suyun altında-4 dereceye soğukluğa kadar dayanabilmektedir. Sıklıkla Akdeniz bölgesinde yaşarlar.

Deniz Kaplumbağası Özellikleri Nelerdir?

Günümüzde yaygın olarak görülen deniz kaplumbağalarının özelliklerini yazımızda bulabilirsiniz. Deniz kaplumbağalarının bacak yapıları değişime uğrayarak, kürek şeklini almıştır. Simetrik bir yürüyüşleri bulunan deniz kaplumbağalarının güçlü çeneleri ve büyük kafaları bulunmaktadır. Ağırlıkları 100-230 kg arasındadır. Yumurtlama dönemlerinde bıraktıkları yumurta sayısı 90-130 arasındadır. Erkek deniz kaplumbağaları denizin dışına çıkmazken, dişi deniz kaplumbağaları yumurtalarını bırakmak için kumsala çıkar. Erkek ve dişiler üreme zamanları geldiğinde yuvalanma yerleri civarında çiftleşirler. Yavru deniz kaplumbağaları yumurtalarından çıktıkları gibi denize giderler. Deniz kaplumbağaları besin olarak deniz çayırlarını, yengeç süngerleri, mercanları, mürekkep balıklarını ve deniz analarını tüketirler.

Deniz Kaplumbağasının Diğer Adı Nedir?

Deniz kaplumbağaları yıllardır yaşamlarını sürdüren canlılardır. Günümüzde nesli tükenmekte olan deniz kaplumbağalarının yaşamları tehlikededir. Deniz kaplumbağası olarak bilinen canlıların diğer adı caretta carettadır.

Deniz Kaplumbağası Yumurtlama Dönemi Nedir?

Sürüngenler sınıfında deniz kaplumbağaları, omurgalı hayvanlar grubu içerisinde yer alır. Yumurtlama ile üreyen deniz kaplumbağaları, genelde yaz aylarında yumurtlarlar. İklim koşullarına göre değişiklik görülse de nisan ayından mayıs ayının sonuna kadar kaplumbağaların çiftleştikleri tahmin edilmektedir. Dişi deniz kaplumbağaları, çiftleşme sonrasında erkek deniz kaplumbağaların spermlerini 4 sene boyunca saklayabilirler. Denizde yaşamlarını sürdüren ve nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kalmış olan deniz kaplumbağalarının yumurtlama dönemi dikkatli bir şekilde takip edilmektedir. Deniz kaplumbağaları sadece yumurtlama dönemlerinde karaya çıkarlar. Deniz kaplumbağaları 3’den başlamak suretiyle 120 yumurtaya kadar yumurtlayabilirler.

Deniz Kaplumbağası İnsana Zarar Verir Mi?

Deniz kaplumbağası yüzyıllardır bizimle olan, denizlerimizde, okyanuslarımızda yaşayan bir canlı türüdür. Bu yüzden insanlar; deniz kaplumbağalarının zarar verebileceği düşüncesine kapılabilir fakat bu asılsız bir düşüncedir. Deniz kaplumbağalarının çeneleri çok kuvvetlidir ancak dişlere sahip değillerdir. Deniz kaplumbağaları; insanları deniz anası sanarak ısırdığında bile acı vermez ve küçük bir kızarıklığa neden olabilir. Onun dışında deniz kaplumbağalarının insana zarar vermesi beklenmez.

Deniz Kaplumbağası Karada Yaşar Mı?

Caretta Caretta olarak da bilinen deniz kaplumbağaları bir tür su kaplumbağalarıdır. Nesli tükenme tehlikesi altında olan deniz kaplumbağaları solunumları için gerekli olan oksijeni havadan almalarına rağmen uzun süre su altında yaşayabilmektedir. Deniz kaplumbağaları normal şartlar altında karaya çıkmazlar ve denizin içerisinde yaşarlar. Yalnızca dişi deniz kaplumbağaları yumurtlama dönemlerinde1-2 saatliğine denizden karaya çıkar ve kuma çukur açarlar. Yumurtlama dönemi bittikten sonra denize girerler ve yumurtlama dönemlerine kadar tekrar karaya çıkmazlar. Erkekler deniz kaplumbağaları ise denizi asla terk etmezler.


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir