Akvaryum Balığı Hastalıkları Nelerdir?

Akvaryum Balığı Hastalıkları Nelerdir?
14.08.2021 13:00
Evimizde hobi olarak edindiğimiz akvaryum balıklarının, tıpkı kedi, köpek ya da hamster gibi hayvan dostlarımız gibi hastalıklara yakalanabilecekleri unutulmamalıdır. Bizler de akvaryum balık hastalıkları beyaz benek, akvaryum balık hastalıkları nelerdir?, akvaryum balığı göz hastalıkları nelerdir?, akvaryum balığı mantar hastalığı nedir?, japon balığı hastalıkları insana bulaşır mı?, japon balığı mantar hastalığı belirtileri nelerdir?, akvaryum balıkları kara leke hastalığı nedir? sorularının cevaplarını sizler için araştırdık.

Evimizde hobi olarak edindiğimiz akvaryum balıklarının, tıpkı kedi, köpek ya da hamster gibi hayvan dostlarımız gibi hastalıklara yakalanabilecekleri unutulmamalıdır. Fakat diğer dostlarımız gibi kendilerini ifade edebilme yetenekleri olmadığından dolayı iş burada sahiplere düşmektedir. Bu durumda akvaryum balıkları sıklıkla gözlenmeli iştahları takip etmeli ve hareketliliğine dikkat kesilmelidir.

Akvaryum balıklarında her türlü hastalık meydana gelebileceği gibi bazen bakımsızlık, bazen de genetik faktörler hastalıklara neden olabilir. Balıkların sürekli saklanması, çekingen davranması, hareketliliğinin azalması, beslenme sorunları yaşaması, kıyılara tutunmaya çalışması gibi davranışları iyi takip edilirse, balıkların sahibi kişiler tarafından kolaylıkla fark edilebilmektedir. Hayvanların düzenli yemlenmemesi, geniş bir akvaryum tercih edilmemesi, filtre kullanılmaması ve akvaryum temizliğinin yapılmaması gibi nedenlerle meydana gelebilecek hastalıklar, bahsi geçen maddelere dikkat edildiği takdirde önlenebilmektedir.

Akvaryum Balık Hastalıkları Beyaz Benek Nedir?

Akvaryum balıklarının hemen hemen pek çoğunda görülen beyaz benek hastalığı esasında bir parazit olarak bilinmelidir. Bu hastalığa yakalanma oranının yüksek olması, hastalığın tatlı su balıklarında yani akvaryum içinde bakılan balıklarda görüldüğü bilinmektedir.

Örnek vermek gerekirse, farklı bir balık alınıp gelindiğinde, eğer bu balıkta beyaz benek paraziti var ise çok kolay bir şekilde akvaryumda yer alan diğer balıklara da geçer. Parazitin balıklara işlediği andan itibaren yapılacak bir şey yoktur. Üç ya da dört gün boyunca sabredilmesi gereklidir. Yaklaşık üç günlük sürenin sonucunda bu rahatsızlığın geçeceği bilinmelidir.

Akvaryum Balık Hastalıkları Nelerdir?

Akvaryumda bakılan balıkların maruz kaldığı pek çok hastalık bulunabilmektedir. En bilinen hastalıklar, bakımsızlıktan kaynaklanmakla birlikte genelde mantar enfeksiyonu ve parazit kaynaklıdır. Genel olarak akvaryum balıklarının yakalanabileceği hastalıklar arasında ‘beyaz benek hastalığı, yüzgeç hastalığı, zehirlenme, yaralanmalar, çeşitli mantar enfeksiyonları, hava kesesi yırtıkları’ yer almaktadır.

Akvaryum Balığı Göz Hastalıkları Nelerdir?

Balıklarda yüzgeç, solungaç ve hava kesesi hastalıkları ve zehirlenmeler olabileceği gibi göz hastalıkları da yaygın bir şekilde görülmektedir. Bu göz hastalıklarından en bilineni ise fungus olarak bilinmektedir. Bir çeşit hastalık olan fungusun esasen bir mantar olduğu bilinmelidir. Fakat bu mantar türü daha çok balıkların göz içi ve çevresinde konumlanır. Fark edilmemesi ve tedavisinin yapılmaması durumlarında ne yazık ki ölümcül bir risk de doğurabilir. Göz üzerinde katarakt benzeri katmanlar olduğunda fungustan şüphe duyulabilmektedir.

Akvaryum Balığı Mantar Hastalığı Nedir?

Akvaryum balıklarında en sık rastlanılan hastalıklar arasında mantar hastalığı yer almaktadır. Bir tür enfeksiyon olan mantar hastalığı, balıkların deri mukozalarında beyaz bir kabarıklığın görünmesine neden olmaktadır. Akvaryum suyunun sağlıksız ve daima kirli olması, sık sık suyunun temizlenmemesi, diğer hasta balıklarla sağlıklı balıkların aynı akvaryum içinde yer alması gibi nedenlerle meydana gelebileceği bilinmelidir. Su kalitesinin arttırılması ve düzenli hijyen sağlanması ile mantar hastalığının önüne geçilebilir.

Japon Balığı Hastalıkları İnsana Bulaşır Mı?

Japon balıklarında görülebilen mantar, parazit gibi hastalıkların insanlara bulaşmadıkları bilinmektedir. Fakat bakıldığında tüberküloz hastalığının insanlara bulaşabileceği unutulmamalıdır. Balığa dokunmak ve sık sık hijyenlerinin yapıldığında temas halinde bulunulması verem hastalığının bulaşmasına sebebiyet verebilmektedir.

Japon Balığı Mantar Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Japon balıklarında sık rastlanılan mantar hastalığının fark edilebilmesi için, balık sahiplerinin oldukça dikkatli davranmaları gerekmektedir. İyi bir gözlemle fark edildiğinde, görülebilecek belirtiler şu şekilde sıralanabilir;

-Balıkların durgun ve halsiz davranmaları

-Sık sık diğer bitkiler ya da balıkların arkasına saklanmaları

-Zayıflamaya başlamaları

-Yemlerini yememeleri

Akvaryum Balıkları Kara Leke Hastalığı Nedir?

Balıklarda kara benek hastalığı olarak da bilinen bu rahatsızlık tıpkı beyaz benek hastalığında olduğu gibi çeşitli parazitlerden kaynaklanmaktadır. Genelde Tang cinsi balıklarda görülebilmekle birlikte, diğer akvaryum canlılarında da görülebilmektedir. Parazit nedeni ile siyah pigmentlerin artması, hem solungaçlarda hem balıkların gövdesinde siyah lekeler oluşmasına neden olabilmektedir. Sık sık akvaryum filtrelerinin temizlenmesi, genel akvaryum hijyen kurallarına dikkat edilmesi ve hasta balığın tecrit edilmesi ile birlikte önüne geçileceği bilinmelidir. Akvaryum ısısının bir miktar artış göstermesi ile birlikte parazitlerin giderilmesi mümkün olabileceğinden dolayı, iyi bir araştırma yapılarak bunun parazitlerin giderilmesi mümkün gözükmektedir. Ayrıca akvaryum suyuna eklenecek olan iki kaşık dolusu tuzun da bu hastalığın diğer akvaryum canlılarına geçmesini sağlayacaktır. Koyu renklere sahip balıklarda fark edilmesi zor olacağından ekstra dikkat gerektirmektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir