Demirhindi Şerbeti Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Demirhindi Şerbeti Hakkında Bilinmesi Gerekenler
03.09.2021 11:00
Osmanlı Mutfağı’nın en sevilen ürünlerinden olan demirhindi şerbeti, demir hindi bitkisinden elde edilir. Demirhindi şerbeti günde kaç bardak içilmeli, hamilelikte içilir mi, kilo verdirir mi, nasıl saklanır, aç karna içilir mi?

Osmanlı Mutfağı’nın en sevilen ürünlerinden olan demirhindi şerbeti, demir hindi bitkisinden elde edilir. Baklagiller familyasının Afrika kökenli bitkileri arasında yer alan demirhindi bitkisinin şekerle kaynatılmasından elde edilen bu şerbet, oldukça popüler bir içecek olarak da bilinmektedir. Uzun yıllardan beridir kullanılagelen bu bitkinin 5000 yıl öncesinden beri popüler olduğunu belirtmek hiç de yanlış değildir. Afrika anavatanından gelen demirhindinin şerbetten ziyade aynı zamanda da ekşimsi bir tada sahip olması nedeni ile turşulara ve salatlara da eklendiği bilinmektedir. Çok güçlü müshil etkisi bulunan demirhindinin B,C ve E vitaminleri bakımından zengin olması, antioksidan ve antienflamatuar etkisinin bulunması da onu bu popülerliğe ulaştıran etkilerdendir. Karaciğer fonksiyonlarını iyileştirici etkisi olmasının sonucunda Osmanlı Mutfağı’nda da sık bir şekilde yapılmış, hatta Osmanlı ile özdeşlemiştir. İyi bir susuzluk giderici olarak da kullanılan ve aynı zamanda Ramazan aylarında sık tüketilen demirhindi şerbetini daha yakından tanıyalım…

Demirhindi Şerbeti Günde Kaç Bardak İçilmeli?

Oldukça şifalı ve lezzetli bir içecek olması nedeni ile sık tüketilen bu şerbetin günde kaç bardak içilmesi gerektiği merak edilmektedir. Son derece sağlıklı bir şerbet olmasına rağmen içerdiği yüksek şekeri oranı nedeni ile uzmanlar günde en fazla bir bardak içilmesini önermektedir.

Demirhindi Şerbeti Hamilelikte İçilir Mi?

Evet. Demirhindi şerbeti gebelik süreci boyunca da içilebilir. Son derce şifalı olması nedeni ile gebeler tarafından sık tüketilmesi önerilen bu şerbetin kan yapıcı bir özelliği bulunur. Özellikle gebeliğin vermiş olduğu yorgunluğun giderilmesi için önerilen bu şerbetin hamilelikte de abartılmadıkça içilmesi gerekir. Gebelerin günde bir bardak demirhindi şerbeti içmesinde bir sakınca olmadığı ise rahatlıkla söylenebilir.

Demirhindi Şerbeti Kilo Verdirir Mi?

Demirhindi şerbetinin kilo verdirici bir özelliği bulunduğu söylenir. Şeker oranı düşük tutulduğu sürece oldukça kilo verdirebilir. Bu şerbetin içerisinde yer alan safran, nane, kuru incir, reyhan gibi ürünler kilo vermeye yardımcıdır. Osmanlı’da içtikçe kilo verdiren şerbet olarak da tanımlanan bu ürün için kilo verebilme özelliği olduğunu söylemek de mümkündür. Bu işin uzmanları tarafından henüz net bir bilgi gelmemiş olsa da bu şekilde kilo kaybettirebileceğinden söz edilebilir.

Demirhindi Şerbeti Nasıl Saklanır?

Demirhindi şerbeti kaynatıldıktan sonra süzülmeli ve ardından da cam ve kapaklı bir sürahiye yerleştirilmelidir. En fazla bir hafta kadar saklanabilen demirhindi şerbeti güneşe maruz bırakılmamalı ve aynı zamanda rutubetsiz bir ortamda saklanmalıdır. Demirhindi şerbetinin saklanması konusunda dikkatli davranılmalı ve akabinde ise çok geçmeden tüketilmelidir.

Demirhindi Şerbeti Aç Karnına Mı İçilir?

Şifalı özellikleri ile sık tüketilen bu şerbetin aç ya da tok karna içilmesinde bir sakınca görülmez. Kişiler hem açken hem de tokken rahatlıkla içilebilen bir şerbettir. Tok karna içilmesinde de herhangi bir sakınca olmadığı ifade edilmiştir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir