Defne Çiçeği Faydaları Nelerdir?

Defne Çiçeği Faydaları Nelerdir?
15.11.2021 21:30
Defne çiçeği mart aylarının sonuna doğru oluşmaktadır. Defne ağacı her yıl bahar aylarında çiçeklerini açar ve bu çiçekler defne tohumuna dönüşür. Defne çiçeğinin özellikleri nelerdir? Defne çiçeği ne zaman açar, çayı nasıl yapılır? Gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

Defne tohumu şifa kaynağı olarak bilinen tohumlar arasında yer almaktadır. Defne yaprağının da en az tohumu kadar yararlı olduğu söyleniyor. Defne çiçeği, vücutta oluşabilecek bakteri ve mikropların üreyerek çoğalmasını önlüyor. Defne çayı içildiği zaman vücuttan ter aracılığı ile mikrop ve bakterilerin atıldığı gözlemlenmiştir. Doğal antibiyotik özelliği olduğu bilinen defne çiçeği hastalık zamanlarında tüketildiğinde grip ve nezle gibi hastalıkları hızlı bir şekilde vücuttan uzaklaştırdığı söyleniyor.

Balgam söktürücü özelliğe sahip ve aynı zamanda idrar söktürücü özelliği taşıyor bu vasıtayla idrar yollarını da temizliyor. Astım gibi solunum yollarıyla alakalı rahatsızlıkların tedavisinde sıklıkla kullanılıyor. Kolesterolü düşürücü özelliğe sahip olmakla egzama, mantar gibi cilt ve deri hastalıklarının tedavisinde de bir yöntem halini alıyor. Artrit gibi kemik hastalıklarında tedavi iken romatizmaya da iyi geliyor. Ülser gibi mide hastalıklarına faydalı olduğu aynı zamanda gaz giderici özelliğe de sahip olduğu düşünülüyor. Yapılan bazı araştırmalara göre Parkinson ve Alzheimer gibi hastalıkların tedavisinde de etkili olduğu gözlemlenmiştir. Görme bozukluklarına iyi geldiği ve sakinleştirici özelliğe sahip olduğu ayrıca kalp ve damar hastalıklarına da iyi geldiği gözlemlenmiştir.

Defne Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir?

Defne çiçeği diğer bilinen adları ile; har, nehtel, tehnel, laurus nobilis ya da laurier. Tüm bu isimler içerisinde halk arasında en bilinen en kullanılan ismi defne çiçeği olan bu bitki, defnegiller familyasına aittir. İlkbaharda defnenin sarımsı, yeşilimsi ve beyaz renkteki küçük çiçekleri açtığı zaman koyu mor tek tohumlu ve etli meyveler haline gelir. Bitkinin mor ve kahverengi olan gövdesi zaman içerisinde odunlaşarak griye döner. Defne, gövde çelikleriyle çoğaltılmaktadır. Defnenin yaprakları eterik asit içermektedir. Defne çiçeğinin yaprakları her mevsim yeşil kalmaktadır. Boyu ise 10 metreye kadar uzanabilmektedir. Kokusu ile oldukça ilgi çeken defne çiçeği soğuğu sevmeyen bir bitki türü olup yapraklarının aromatik bir tada sahip olması ve kokusu ile yemeklerde dahi kullanılabilmektedir. Birçok faydası olmakla beraber meyvelerinden çeşitli yağlar da elde edilmektedir.

Defne Çiçeği Ne Zaman Açar?

Defne çiçeği yaz aylarında ya da kış aylarında yapraklarını dökmeyen bir bitki olup ülkemizde Akdeniz kıyıları dahil olmak üzere Ege, Marmara ve Karadeniz kıyılarının iç kesiminde yetişmektedir. Defne çiçeğini evde yetiştirmek isteyenler için ise bilinmesi gereken ilk özellik bitkinin güneş ışığına direkt bir şekilde maruz bırakılmaması gerektiğidir. Doğrudan güneşe ihtiyaç duymayan bu bitki dolaylı yollardan ışık alması yeterli olacaktır. İlkbahar aylarında açan defne çiçeğinin yaprakları genel olarak yaz aylarının sonunda toplanarak gölge ve havadar yerlerde kurutulur.

Defne Çiçeği Çayı Nasıl Yapılır?

Yaz aylarının sonlarına doğru toplanan defne çiçeğinin yaprakları gölge ve hava alan yerlerde kurutulur. Parçalanmış hale getirilen kuru defne yapraklarının 2 veya 3 adedi 5 bardak kaynar suya atılır. 2 ya da 3 dakika kadar kaynatılmaya devam edilir ve daha sonra 10 dakika beklenir. 10 dakika bekleme süresinden sonra defne çiçeği çayınız hazır. Hazırlamış olduğunuz defne çiçeği çayını yemekten sonra ya da yemek aralarında günde 2 ya da 3 fincan kadar içmeniz tavsiye ediliyor. Mide için etkileri fazlaca olduğu bilinen bu çayın tavsiye edilen ölçüden fazla tüketilmesi halinde kusturmaya gidecek sonuçları olabileceği konusunda uyarılar yapılıyor. Bu sebepten hazırlamış olduğunuz defne çiçeği çayınızı günde 2 ya da 3 fincandan fazla tüketmemeniz tavsiye ediliyor. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir