Cumhurbaşkanlığı Seçim Sistemi

Cumhurbaşkanlığı Seçim Sistemi
07.09.2021 09:30
Türkiye Cumhuriyetinde ülkeyi yöneten kişiye Cumhurbaşkanı unvanı verilmektedir ve bu kişi, halkın verdiği oylarla seçilmektedir. Bizler de cumhurbaşkanlığı seçimi kaç yılda bir yapılır?, cumhurbaşkanlığı seçimi erkene alınabilir mi?, cumhurbaşkanlığı seçimi hangi tarihte olmuştur?, cumhurbaşkanlığı seçimi için gerekli şartlar nelerdir?, cumhurbaşkanlığı seçim kuralları ,cumhurbaşkanlığı seçimi için yüzde kaç oy gereklidir?, cumhurbaşkanlığı seçimi nasıl olur? sorularının cevaplarını sizler için araştırdık.

Türkiye Cumhuriyetinde ülkeyi yöneten kişiye Cumhurbaşkanı unvanı verilmektedir ve bu kişi, halkın verdiği oylarla seçilmektedir. Yapılan oylamada, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan kişi Cumhurbaşkanı seçilmiş olur ve görevine başlar. Oylama iki aşamada gerçekleşebilir. İlk turda eğer gerekli çoğunluk sağlanamaz ise ikinci bir oylama gerçekleşir ve oy çoğunluğunu kazanan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş kabul edilir. Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kapsayan kurallar kanunlar ile düzenlenmektedir.

Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kaç Yılda Bir Yapılır?

Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre Cumhurbaşkanlığı seçimleri her 5 yılda bir yapılmaktadır. Yapılan bir seçimin üzerinden 5 yıl geçtikten sonra yeni bir seçim yapılması gerekmektedir. Aynı kişi tekrar aday olabilir ve bir kişi ancak 2 defa Cumhurbaşkanlığı yapabilmektedir. Alınan bir karara göre ise erken seçime gidilebilir böylece iki seçim arasında 5 yıldan daha az bir zaman aralığı olması mümkün olabilir.

Cumhurbaşkanlığı Seçimi Erkene Alınabilir Mi?

Cumhurbaşkanlığı seçimi her 5 yılda bir yapılmaktadır fakat bu seçimlerin erken bir tarihe alınması anayasal açıdan mümkündür. Bazı durumlarda bu seçim erken bir tarihe alınabilir böylece yeni bir Cumhurbaşkanı seçmek için 5 yıl beklenmeyebilir. Fakat bu oldukça nadir görülen bir durum olma özelliği taşımaktadır.

Cumhurbaşkanlığı Seçimi Hangi Tarihte Olmuştur?

Ülkemizde en son gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçimi 24 Haziran 2018 yılında gerçekleşmiştir. 2018 Türkiye genel seçimleri ile beraber aynı gün içerisinde gerçekleştirilmiştir ve Türk halkı sandıklara giderek oy kullanmış ve kendilerini yönetecek Cumhurbaşkanını seçmiştir. Bir sonraki Cumhurbaşkanlığı seçiminin ise 18 Haziran 2023 tarihinde yapılması planlanmaktadır. Her dönem olduğu gibi tekrar genel seçimler ile birlikte yapılması planlanmıştır.

Cumhurbaşkanlığı Seçimi İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı olabilmek için bazı gerekli kurallar bulunmaktadır. Bu kurallar doğrultusunda; Cumhurbaşkanı adayı olan kişinin 40 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. Yükseköğrenim yapmış olması gerekmektedir. Ayrıca Milletvekili seçilme yeterliliğine sahip olması ve Türk vatandaşı olması gerekmektedir. Bu şartlara uygun olan adaylar Cumhurbaşkanı adayı olur ve doğrudan Türk halkı tarafından seçilir. Cumhurbaşkanı seçimlerden itibaren 5 yıl boyunca görev yapabilmektedir.

Cumhurbaşkanlığı Seçim Kuralları

Seçimlerde, seçim şartlarını yerine getiren kişiler Cumhurbaşkanı adayı olur ve yapılan oylama gününde halkın oylamasına sunulurlar. Bir adayın bu seçimi kazanabilmesi için geçerli oyların salt çoğunluğunu alması gerekmektedir bu oylarda %51 olarak nitelendirilmektedir. Eğer yapılan ilk seçimde bu çoğunluk sağlanamaz ise ikinci bir oylama yapılır fakat bu oylamaya ilk seçimdeki her aday değil en yüksek oyu alan iki aday katılır ve bu iki aday arasında bir oylama yapılır yine en çok oyu alan kişi Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı seçilmiş olur.

Cumhurbaşkanlığı Seçimi İçin Yüzde Kaç Oy Gereklidir?

Bir adayın Cumhurbaşkanı seçilebilmesi için yapılan ilk seçimde oyların salt çoğunluğunu alması gerekli olmaktadır. 50 + 1 olarak adlandırılan bu sisteme göre bir adayın %51 oy alması gereklidir. Eğer ilk seçimde bu oya ulaşılamaz ise yapılacak ikinci seçimde en çok oy alan 2 aday yarışır ve bu iki aday arasında en çok oyu alan kişi Cumhurbaşkanlığı görevine seçilmiş kabul edilir.

Cumhurbaşkanlığı Seçimi Nasıl Olur?

Cumhurbaşkanlığı seçimi her 5 yılda bir yapılmaktadır. Bu seçim milletvekili seçimleri ile aynı gün gerçekleştirilir. Seçim yerleri olarak okullar belirlenmiştir. Hemen her okula seçim günü oy kullanılabilmesi için sandıklar yerleştirilir ve belirli görevliler bu sandıkların ve yapılan etkinliğin yöneticiliğini ve idaresini üstlenir. Her Türk vatandaşı oy günü ikametine göre en uygun okula giderek oyunu kullanır. Kişilerin verdikleri oylar belli bir saatten sonra toplanarak sayım için belirli merkezlere götürülür. Oy sayımları başladığı andan itibaren birçok televizyon ve radyo kanalı gibi kuruluşlarda yayınlanmaya başlar böylece vatandaşlar seçim sürecini ve sonucunu canlı olarak takip etmiş olurlar.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir