Çocuğa Ödev Yaptırma Teknikleri Nelerdir?

Çocuğa Ödev Yaptırma Teknikleri Nelerdir?
06.09.2021 10:26
Ev ödevleri özellikle birinci sınıftan beri hemen hemen hepimize ilk eğitim sürecinden beri verilen bir sorumluluktur. Çocuğa ödev yaptırma teknikleri nelerdir, ödev yapma alışkanlığı nasıl kazandırılır? Çocuğa ödev yapmayı sevdirmek için nasıl yapılmalıdır?

Ev ödevleri özellikle birinci sınıftan beri hemen hemen hepimize ilk eğitim sürecinden beri verilen bir sorumluluktur. Bu ödevlerin verilmesinin esas amacı bir gün sonraki derslere hazırlanmak ya da o gün okulda öğrenilen bilgilerin hemen uçup gitmesini yani unutulmasını engellemektir. Aynı zamanda çocuğun henüz ufak yaşlardan beri bir sorumluluk hissine kapılmasını sağlayan ve onu ileri daha başarılı yapan temel kriterlerdendir. Fakat ne var ki çocukların hemen hemen bir çoğu bu ev ödevlerini yapmaktan inanılmaz derecede kaçınma davranışı sergiler. Bilhassa uzun süren yaz tatili ya da ocak tatillerinden sonra adaptasyonunu yüksek oranda kaybeden çocuk ebeveynler ve öğretmenlerinin işini son derece zorlaştırır.

Bilhassa okula yeni başlayan çocuklar henüz oyun çağında oldukları için bu durumdan kolaylıkla sıkılırlar. Hele hele çocuğun yaptığı ödevlerde el yazısı çirkinse ve bu durum sıklıkla kendisine hatırlatılıyorsa, motivasyonu çok çabuk bir şekilde bozulabilir. Çocukların kötü özelliklerine değil de daha çok iyi yaptığı şeylere odaklanılması onların motivasyonunu artırmada belirleyici bir kriter olarak karşımıza çıkıyor. Hal böyle olunca ödev yapmayan bir çocuğa nasıl yaklaşılacağı konusunda ebeveynlere ve öğretmenlere hatta evde varsa büyük abi ya da ablalara da oldukça iş düşüyor. Ödev yapmayan, ödev yapmak istemeyen ya da herhangi bir şekilde bundan kaçınma davranışı gösteren bir çocuğa nasıl yaklaşılır gibi sorular ebeveyn ve öğretmenlerin merakını cezbediyor. Bizlerde ödev sorunu yaşayan çocuklara nasıl bir yaklaşım sergilenir sizlerle bunları inceleyeceğiz…

Çocuğa Ödev Yaptırma Teknikleri Nelerdir?

Çocukların ödev yapmamasının temel nedeni bulmaya çalışarak işe başlamak her zaman daha iyi bir seçenektir. Bir çocuk ödev yapmıyorsa bunun altında üç farklı neden bulunur. Bunlardan ilki verilen ödevlerin kesinlikle çocuğun yapabileceği zorluğun üstünde bir seviyede olmasıdır. Böyle olduğunda çocuk başarısızlık hissi ile yapmaz. Diğer neden ise çocuğun kendi seviyesini altında bir ödev verilmesidir. Bu durumda da sıkıcı bulur. Üçüncü ve son neden ise ödül mekanizmasının aile ve öğretmen tarafından desteklenmiyor oluşudur. Bunlardan hangisi ise sorun ilk olarak buna dikkat edilmelidir. Verilebilecek diğer teknikler ise şu şekildedir;

·        İlk olarak imkanlarınız doğrultusunda bir çalışma odası, bir çalışma masası ya da bilgisayar gibi ekipmanlarla motivasyonu olmasını sağlayabilirsiniz.

·        Onunla mümkün mertebe iyi iletişim kurarak günlük ona verilen ödev listesini takip edebilirsiniz.

·        Size okulda öğrendiği bir şey ile ilgili soru sorduğunda ya da herhangi bir şekilde bir konu üzerinde sohbet etmek istediğinde kendinizi bu konularda geliştirmeli ve onun ufkunu birlikte açmalısınız.

·        Ders çalışması ya da ödev yapması gereken zaman dilimlerinde ona mutlaka eşlik etmeli ve desteklemelisiniz.

·        Ders sonunda güzel bir yemek, tatlı, ya da gezi gibi şeyler vadedebilirsiniz.

·        Mükemmelliyetçi bir yaklaşımla değil yardımcı olan bir yaklaşımla iletişim kurmalısınız.

·        Gelir gelmez ödevin başına oturması gibi bir baskı değil daha çok dinlenmesine olanak tanıdıktan sonra ödevlerini hatırlatmalısınız.

Çocuğa Ödev Yapma Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?

Pedagogların pek çoğu bu alışkanlığın kazanılması konusunda çocuklara özel yaratılmasının önemi vurgulamaktadır. Bunun için mutlaka ona bir oda yapmaya, en azından bir çalışma masası almaya özen göstermelisiniz. Bu sayede her akşam okuldan döndüğünde bir düzeni olduğunu bilen çocuk daha çok sorumluluğunu fark edecek ve yapacaktır. Ayrıca ödev yapma süresinin sonunda mutlaka bir eğlenceli vakit ayırmalısınız.

Çocuğa Ödev Yapmayı Sevdirmek İçin Neler Yapılmalıdır?

·        İlk olarak çok uzun bir zaman dilimine sirayet eden ödevler verilmemelidir.

·        Çocuğa karşı mükemmeliyetçi bir tutumdan daha çok mümkün mertebe iyi taraflarını öne çıkaran bir yaklaşım sergilemelisiniz.

·        Okuldan geldiğinde hemen onu ödev yapmaya zorlamak yerine biraz dinlenmesi için zaman tanımalısınız.

·        Çocuğun hala oyun çağında olduğunu unutmamalı ve mutlaka oyun zamanı tanımalısınız.

·        Ödevlerin kontrolünde yardımcı olmalı ve ödevler hakkında fikir sahibi olmalısınız.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir