Çiçek Tohumu Ekimi Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Çiçek Tohumu Ekimi Hakkında Merak Edilen Bilgiler
05.09.2021 16:30
Çiçek tohumları oldukça farklı çeşide sahip çekirdeklerdir, bu tohumlar sayesinde topraklar çimlenir ve çiçeklenir. Çiçek tohumu ekimi nasıl yapılır, hangi ayda yapılır, filizlendirme nasıl yapılır?

Çiçek tohumları oldukça farklı çeşide sahip çekirdeklerdir, bu tohumlar sayesinde topraklar çimlenir ve çiçeklenir. Binlerce farklı çiçeğin yetiştirilmesi mümkündür. Çiçek tohumlarının doğru ekilmesi ile birlikte istenilen güzel çiçekler ve yeşillikler elde edilebilmektedir. Tohumlar ekildikten sonra patlama faaliyeti göstermektedir bu evreden sonra ise yeşillenme aşaması gerçekleşir ardından çiçek açar ve gelişim başlar. Çiçek tohumlarını birçok yerden temin etmek mümkündür. Özellikle günümüzde büyük market zincirleri, çiçekçiler hatta internetten dahi tohum alınabilmektedir. Çiçek tohumu, direk olarak çiçeklerden de alınabilmektedir.

Çiçek Tohumu Ekimi Hangi Ayda Yapılır?

Çiçekler genellikle bahar mevsimlerinde veya yaz mevsiminin başlangıç dönemlerinde ekilmektedir. Fakat her çiçek tohumunun kendine göre bir ekilme dönemi bulunabilmektedir. Her tohum aynı zamanda ekilmemelidir. Tohum ekerken, çiçeğin türüne dikkat edilmesi gerekmektedir aksi takdirde istenilen sonuç alınmayabilir. Evde beslenecek çiçekler için belirli bir zaman aralığı bulunmamaktadır bu sebeple evde yapılacak ekim işlemi yılın her zamanında gerçekleştirilebilir. Fakat dışarıdaki bölgelere yapılacak ekimler için en uygun zaman Eylül ayı olarak nitelendirilmektedir. Bu zamanda ekilen tohumlar sağlıklı bir şekilde yeşillenebilir ve uygun sonuçlar alınabilir.

Çiçek Tohumu Ekimi Nasıl Yapılır?

Çiçek tohumları yaygın olarak saksılara ekilmektedir kişiler bu işlemi evlerinde besleyecekleri saksı çiçekleri için sık sık gerçekleştirmektedir. Çiçek tohumu ekerken dikkatli davranılması gerekmektedir çünkü yanlış işlem yapılması çiçeğin verimli bir şekilde gelişim gösterememesine sebep olabilmektedir. Adımların iyi takip edilmesi ve titizlikle gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Çiçek tohumlarının ekilme işlemine başlanılmadan önce tohumların mutlaka 1 saat suda bekletilmesi gerekmektedir. Bu sayede tohumların daha sağlıklı ve hızlı bir şekilde gelişim göstermesi sağlanmaktadır. Ardından ekim yapılacak saksı ayarlanmalıdır. Saksının alt kısmında bulunan deliklerin açık olduğundan emin olunması gerekmektedir aksi takdirde sulama işlemi yapıldığında fazla su saksının içinde kalır ve toprağın zarar görmesine, böceklenmeye be parazitlere neden olur bu durumda da çiçek gelişim gösteremez. Toprak oranına dikkat edilmelidir. Fazla veya eksik toprak koymak yine çiçeklerin sağlıklı şekilde gelişim gösterememesine neden olabilmektedir. Saksının yarısından daha fazla bir kısmını kaplayacak şekilde toprakla doldurmak gerekmektedir. Tohumun türüne göre ekim işlemi gerçekleştirilir. Tohumlar toprağın üzerine serpilerek yerleştirilebilir. Parmak yardımı ile toprağın üzerine küçük baskılar uygulanarak oluşturulan çökük bölgelere tohumlar yerleştirilebilir. Bu işlemden sonra saksının üst kısmına da ufak bir miktar toprak atılması gerekmektedir. Tohumlar saksının en üstünde açık bir şekilde kalırsa filizlenmeyebilirler. Bu durumda ekim işlemi eksik ve hatalı yapılmış olur. Toprağı nemlendirme işlemi oldukça hafif ve dikkatli şekilde yapılmalıdır fazla sulama işlemi yapılmamasına dikkat edilmelidir. En son işlem olarak ise saksının üst kısmı streç film ile kaplanmalıdır. Bu sayede sera ortamı oluşturulabilir ve daha etkili bir ekim işlemi gerçekleştirilmiş olur.

Çiçek Tohumu Filizlendirme Nasıl Yapılır?

Çiçek tohumlarının filizlenme aşaması çiçeğin ve tohumun türüne göre farklılık göstermektedir. Çiçek tohumunun doğru bir şekilde filizlenmesi için ekim işleminin başarıyla yapılması gerekmektedir. Yanlış ve hatalı yapılan ekim işlemler sonucunda tohumlar filizlenmez ve gelişim gösteremez. Çiçek tohumlarının filizlendirilmesinin en etkili yolu ekilen saksının sıcak ve gölge olan ortamda bulundurulmasıdır. Ortamın ısısı tohumların filizlenmesi için son derece önemli bir faktördür ekim işlemi yapıldıktan sonra ortam sıcaklığına oldukça dikkat edilmesi gerekmektedir. Tohumların hızlı filizlenmesi için toprağın çok derinine ekilmemeleri gerekmektedir. Toprağın çok altında kalan tohumlar hızlı bir şekilde filizlenme aşamasına ulaşamazlar bu sebeple tohumların toprağın doğru bölgesine yerleştirilmesi gerekmektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir