Çalışan Hamile Kadınların Çalışma Saatleri Nelerdir?

Çalışan Hamile Kadınların Çalışma Saatleri Nelerdir?
02.02.2022 08:30
Hamile kalmayı düşünen ya da hamile olan ve çalışmak zorunda olan kadınlar çalışma saatlerini sorguluyor. Hamilelerin çalışma saatleri özel durumlarına göre resmi olarak ayarlanıyor. Çalışan hamile kadınların çalışma saatleri yaygın olarak internet platformları üzerinden araştırılıyor.

Bir kadın hamilelik durumu kesinleştiği zaman bu durumu kesinlikle iş yerine bildirmelidir. Böylece iş yeri hamile kadına iş sağlığı ve iş güvenliği kuralları gereği yeni bir çalışma düzeni belirler. Çalışan hamile kadınların çalışma saatleri bebeğin ve kendilerinin sağlığı açısından belirlenen kurallar gereği düzenlenir ve çalışma saatleri de buna uydurulur. Kurallar gereği çalışan hamile bir kadın, günde 7 buçuk saatten fazla çalıştırılamaz. Yani hamile kalmış bir kadın bunu iş yerine bildirdiği takdirde günde maksimum çalışacağı saat 7 buçuk saat ile sınırlandırılmıştır. Aksi bir şekilde farklı bir çalışma düzenine sizi uydurmaya çalışan bir işvereniniz varsa bu durumu ilgili kurum ve kuruluşlara bildirebilirsiniz.

Çalışan Hamile Doğum Parası Nasıl Alınır?

Çalışan hamilenin doğum parasından yararlanabilmesi için öncelikle doğumun gerçekleşmiş olması ve bebeğin sağ olması gerekiyor. Doğum izni süresi başlamadan önce işten ayrılan hamileler bu paradan yararlanamıyorlar. Hamilenin hala işyerinde çalışıyor olarak gözükmesi gerekiyor. Rapor süresi boyunca 112 gün boyunca herhangi bir işyerinde çalışmıyor olmak gerekiyor. Çalışan hamilenin doğum parasından yararlanabilmek için belirlenen şartları sağlıyor olması ve E-Devlet üzerinden kişisel bilgileri ile başvuru yapması gerekiyor.

Hamile Çalışan İşten Çıkarılabilir Mi?

Hamile kişi çalışan hakları gereği işten çıkarılamaz. Bu durum ile ilgili kanunen herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Devlet kurumunda çalışanlar hamile ise işten çıkarılma gibi bir durum söz konusu değildir. Ancak özel kurumlar dâhilinde çalışanlar, hamile kaldığında işten çıkarılma gibi durumlar gündeme gelebilir. İş yeri hamile kalma dışında farklı bir neden göstererek kişinin çalışmasına son verebilir. Ancak böyle bir durumda hamile çalışan iş yerine dava açarak, tazminat ücreti alabilir.

Çalışan Hamile Kadın Doğum İznine Ne Zaman Çıkar?

Çalışan hamile kadınlar gebelik belli bir sürece ulaştığında doğum iznine ayrılırlar. Bu hangi sektör olursa olsun bu şekilde işler. Çalışan hamile kadınlar doğum iznini gebeliğin 32. haftası ile birlikte talep edebilirler. Şayet çalışan hamile kadın birden fazla bebeğe hamile ise 30. haftadan sonra doğum izni talep edebilir.

Hamile Çalışan Günde Kaç Saat Çalışmalıdır?

Hamile çalışanların çalışma saatleri iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri ile birlikte kanunen belirlenmiştir. Bu açıdan çalışma saatleri anne ve bebeğin sağlığını korumak üzere yeniden düzenlenmiştir. Hamile çalışan günde 7 buçuk saatten fazla çalışamaz. İş yerinize hamile olduğunuzu bildirdiğiniz takdirde çalışma saati düzeniniz buna uygun şekilde değiştirilecektir.

Hamile Çalışan İşsizlik Maaşı Alabilir Mi?

Şayet hamile çalışan iş yerinden hamilelik sebebi ile kendi isteği doğrultusunda ayrıldıysa işsizlik maaşı alamaz. Çünkü hamile olmak işçinin işten ayrılması açısından geçerli bir sebep olarak kabul edilmez. Hamilelik sebebiyle işten ayrılan bir hamile çalışan istifa etmiş sayılır. İstifa eden işçiler ise işsizlik maaşından yararlanamazlar.

Çalışan Hamile Kadın Tazminat Alabilir Mi?

Çalışan hamile bir kadın işten kendi isteği dışında, işyeri zoru ile ayrıldıysa dava açarak tazminat alabilir. Ancak çalışan hamile kadın işten hamilelik sebebi ile kendi isteği doğrultusunda ayrıldıysa tazminat hakkı olmaz. Bu sebeple çalışan hamilenin işten ayrılma durumuna göre tazminat alıp alamama durumu da değişiklik gösterir. 


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir