Burkulmalarda İlk Yardım Nasıl Yapılır?

Burkulmalarda İlk Yardım Nasıl Yapılır?
11.02.2023 20:23
Yaşamsal fonksiyonların devam edebilmesi için ilkyardım hayati bir meseledir. İlkyardım ile ilgili bilinçlenmek istediğiniz konuları sizin için aydınlatıyoruz. Burkulmalarda, bebeklerde, bayılmalarda ilk yardım nasıl yapılır? İlk yardım eğitmeni nasıl olunur, eğitimi nereden alınır, dolabında olması gerekenler nelerdir, çıktığı olan kazazedeye ilk yardım nasıl yapılır? İşte detaylar.

Burkulan bölgenin tanımlanabilmesi için bölgede şişlik,  ağrı ve işlev kaybı aranmalıdır. Tüm bunlar varsa ani hareketlerden kaçının ve sizinle paylaşacağımız maddeleri dikkatli bir şekilde okuyun.

. Öncelikle burkulan yerin tespit edilmesi çok önemlidir. Elinizle yoklayabiliyorsanız dikkatlice dokunun ve ağrı hissinin yoğunlaştığı bölgeyi hissetmeye çalışın.

. Daha sonrasında sıkıştırıcı bir bandaj ile (kıyafet parçası, bez gibi) çok sıkmadan bölgeye sarın

. Bölgeyi yukarı doğru kaldırın (bu hareket şişliğin azaltılması için uygulanmalıdır)

. Tıbbı yardım gelene kadar hareketsizce durun.(112 aranmalıdır)

Bebeklerde İlk Yardım Nasıl Yapılır?

Bebeklerde ilk yardımın tam zamanında ve uygun adımlarla ilerlemesi hayati önem taşımaktadır. Bebeklerin bilinci ayak tabanına hafifçe vurularak kontrol edilir. Eğer bebek hareket etmiyorsa bilinci kapalı demektir.

. Bebeği dizinize ya da kolunuzun üzerine iyice yerleştirin. İşaret parmağınızı bebeğin ağzının içine sokun yabancı cisim varsa çıkarın ve bu sırada da başı aşağıya bakacak şekilde bebeği yüz üstü döndürün.

. Yabancı cisim çıkmıyorsa kürek kemiklerinin arasına, elinizin kemikli kısmı önce vuracak şekilde, elinizi bebeğin sırtında kaydırır gibi hafifçe 5 kez vurun yabancı cismi çıkartmaya çalışın.

. Bebeğin solunum yapmadığını bak-dinle-hisset yöntemiyle tekrar kontrol edin. Bu 10 saniye süren bir işlemdir. (eğilip kulağınızı bebeğin ağzına yaklaştırın. Solunumu dinlemeye çalışın)

. Solunum yoksa tam ağız dolusu nefes bebeğin ağzını ve burnunu içine alacak şekilde tek seferde üflenir. Bebeğin göğsünü yükseltecek kadar nefes verin. Arka arkada 1 saniye süren 2 nefes verin

. Kalp masajı (kalp basısı) uygulamak için bebeğin iki meme baş ortasındaki çizginin (hayali çizgi yani hattın) ortasını hedefleyin. Kullanılan elin orta ve yüzün parmağı belirlenen merkeze yerleştirilir.

. Göğüs kafesi 4 cm aşağıya inecek şekilde kalp basısı uygulanır.

. 30 kez kalp masajı 2 solunum vermelisiniz. (5 tur devam edin)

. Bebeğin yaşamsal refleksleri geri gelene kadar uygulayın. Tıbbi desteği bekleyin.(112 aranmalıdır)

Bayılan Kişiye İlk Yardım Nasıl Yapılır?

Stres, açlık, korku, çok yüksek ateş ve kansızlık gibi durumlar bayılmalara sebebiyet verebilir. Peki bayılma durumlarında kişiye nasıl bir ilk yardım müdahalesinde bulunmalıyız? Gelin detaylarına birlikte bakalım.

. Öncelikle kişinin mümkünse temiz hava alınması sağlanmalıdır.

. Üzerindeki elbiseler sıkıyorsa ya da çok kalınsa rahatlatılmalıdır.

. Şok pozisyonu verilir (kişi sırt üstü dümdüz yatırılır. Bacakları 30 cm havaya kaldırılır.)

. Kişi sıcak tutulur.

. Solunum kontrolü sağlanmalıdır. Takma dişi varsa çıkartılmalıdır.

. Yüzünü soğuk bir su ile yıkamanın da faydası olacaktır.(112 aranmalıdır)

( hastaya kesinlikle tokat atmamalısınız. Ani sarsmalardan ve ayağa kaldırmaya çalışmaktan kaçınmalısınız. Mümkün olduğunca hareketsiz bir şekilde tıbbi yardım beklemesini sağlayarak sakin kalmasına yardımcı olmalısınız)

Çıkığı Olan Kazazedeye Yapılacak İlk Yardım Nedir?

Eklem yüzeylerinin birbirlerinden ayrılması sonucunda çıkık meydana gelir. Çıkık kendiliğinden iyileşmez ya da ideal konumuna gelemez. Mutlaka müdahale edilmesi gerekmektedir. Yoğun ağrı, bölgede şişlik, hissizlik ve işlev kaybı yaşanabilir.

. Öncelikle çıkık tespit edilir.

. Kesinlikle çıkığı yerine oturtmaya çalışmamalısınız.

. Çıkığı olan kişiye kesinlikle bir şeyler yedirip içirmemelisiniz.

. Bölgenin rengi (morluk, kızarıklık, renk değişimi) kontrol edilmelidir.

. Sabit şekilde tutulmalı ve yardım gelene kadar beklenmelidir. (112 aranmalıdır)

İlk Yardım Dolabında Olması Gerekenler Nelerdir?

İlk yardım dolabının her evde, iş yerinde, okullarda bulunması gerekmektedir. Gelin ilk yardım dolabında bulunması gerekenlere birlikte bakalım.

. Pamuk

. Sargı bezi

. Steril gazlı bez

. Flaster (küçük)

. Dezenfektan

. Yanık merhemi

. Anti alerjik merhem

. Derece

. İlk yardım broşürü

İlk Yardım Eğitmeni Nasıl Olunur?

İlk yardım eğitmeni olabilmek için sağlık alanında lise, ön lisans ya da lisans eğitimi almış olmanız gerekmektedir. Daha sonrasında Sağlık Bakanlığı’nın yetkilendirmiş olduğu “ilk yardım eğitici kursu“  başvurusu yapmanız gerekmektedir. Bu eğitici programa başvuru yapılabilmesi için doktor, hemşire ya da sağlık çalışanı olmak gerekmektedir.

İlk Yardım Eğitimi Nereden Alınır?

İlk yardım eğitimi alan kişilere ilk yardımcı denilmektedir. Hastaya profesyonel tıbbi yardım gelene kadar hayatta tutma prosedürlerini uygulayabilecek yetkili kişi olarak adlandırılmaktadır. Bu eğitim Sağlık Bakanlığı tarafından yetki verilmiş kurumlar tarafından verilmektedir. Fabrikalarda, sağlık merkezlerinde, okullarda, üniversitelerde ilk yardım eğitmenleri tarafından alınabilmektedir.

 

 

 

 

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir