Boza Tüketimi Nasıl Olmalıdır?

Boza Tüketimi Nasıl Olmalıdır?
01.09.2021 18:30
Algılarımızda sıcak bir içecek olarak yer edinmiş boza soğuk tüketilir. Bizler de boza nedir?, boza nasıl içilir?, boza neyden yapılır?, bozanın faydaları, boza alerji yapar mı?, boza bozulur mu?, boza bebeğe gaz yapar mı?, boza derin dondurucuda saklanır mı?, boza günde kaç bardak içilir?, boza hangi şehirde meşhur?, boza ısıtılıp içilir mi? sorularının cevaplarını sizler için araştırdık.

Algılarımızda sıcak bir içecek olarak yer edinmiş boza soğuk tüketilir. Bozanın üzerine biraz tarçın ekleyerek daha lezzetli hale getirebilirsiniz. Boza tüketirken yanında sarı leblebi de yiyebilirsiniz. İçecek olmasına rağmen boza katımsı kıvamı ile çorba olarak da tüketilebilir. Ayrıca geçmişte sarı leblebi ve tarçının yanında içerisine: Tarçın, pekmez, karanfil, Hindistan cevizi ve zencefil ekleyerek tüketenler olduğu belirtilmiştir.

Boza Nedir?

Bilinen en eski Türk içeceklerinde biri olan boza: Su, şeker ve darı irmiğinden üretilmektedir. Türk kültüründe kendine bir yer edinen bu içecek, özellikle Osmanlı döneminde çok tercih edilmiştir. Evliya Çelebi’nin aktardığına göre 17. yüzyılda İstanbul’da 300’e yakın bozacı dükkanı ve 1100’e yakın bozacı varlığını sürdürmüştür. Günümüzde ise eski Osmanlı topraklarında ve Orta Asya bölgelerinde bolca tüketilir. Özellikle kış aylarında tercih edilen bu içecek sağlık açısından oldukça faydalıdır.

Boza Nasıl İçilir?

Kış içeceği olarak bildiğimiz boza soğuk olarak içilir. Boza içerken sarı leblebi ve tarçın eklemeyi de unutmayın. Ekşi bir tadı olan bozayı dilerseniz dolapta daha uzun süre bekleterek daha ekşi bir tat elde edebilirsiniz. Bu şekilde içen insanlar da bulunmaktadır.

Boza Neyden Yapılır?

Türkiye’de içtiğimiz bozaların yapımında genellikle şeker su ve darı irmiği kullanılmaktadır. Başka ülkelere baktığımızda ise kullanılan malzeme değişmektedir. Ülkelerin başlıca ürününe göre arpa, mısır, çavdar, buğday, yulaf, karabuğday, gernik ve Arnavut darısı gibi tahılların unundan yapılır. Bazen de bazen ekmek ve pirinçten yapılır. Ender rastlansa da kenevir unundan da yapıldığı olmaktadır.

Bozanın Faydaları Nelerdir?

 İçerisinde fosfor, demir, E vitamini, A vitamini, B1 ve B2 vitaminleri bulunduran bozanın faydalarını şöyle sıralayabiliriz:

·        Gün içerisinde daha enerjik hissetmenizi sağlar.

·        Hazımsızlığı önler.

·        İçerisindeki vitaminler sayesinde hastalıklara karşı korur.

·        Emzirme dönemindeki kadınlarda süt yapmaktadır.

·        Kilo alma sorunu yaşayanların iştahını açarak yardımcı olur.

·        Sinirlerinizi yatıştırarak sakinleştirici etkiye sahiptir.

·        Öksürük için birebirdir.

Boza Alerji Yapar mı?

Mayalanmış olarak önümüze gelen bozayı tüketirken dikkatli olmalısınız. Her gıda gibi boza da fazla tüketilirse vücudumuza zarar vermektedir. Kişiden kişiye değişiklik gösterse de fazla tüketim de boza alerjik reaksiyon göstermenize sebep olabilir.

Boza Bozulur Mu?

Boza için ideal tüketim süresinin 3 ile 5 gün arası olduğu belirtiliyor. Boza kolay bozulan bir içecektir. Çünkü açıldıktan sonra mayalanma sürekli devam etmektedir. Belirtilen sürenin üzerinde bekletilirse gıda zehirlenmesi görülebilir. Risk almamak adına 3 gün içerisinde tüketmek doğru olacaktır. Her geçen gün tadında ekşime olacaktır. Tadının fazla ekşidiğini fark ederseniz tüketmeyiniz. Aynı şekilde üzerinde kabarcıklar var ve kötü kokular yaymaya başladıysa bozanız bozulmuştur.

Boza Bebeğe Gaz Yapar mı?

Emziren anneler tarafından süt yapması için tercih edilen bu içecek, sindirim sistemini rahatlatma ve kabızlığa karşı etkileriyle biliniyor. Bebeğinizde gaz yapmanın aksine bağırsaklarda rahatlama yapacaktır. Anne sütü yoluyla geçiyorsa daha rahat olabilirsiniz. Bebeğinize direkt olarak boza içirecekseniz doktorunuza mutlaka danışmalısınız.

Boza Derin Dondurucuda Saklanır mı?

Üzerinde bulunan yararlı bakteriler etkisin kaybedeceği için derin dondurucuda saklanması tavsiye edilmemektedir. 10-12 derece arası sıcaklıklar doğru saklama koşullarını oluşturmaktadır. Buzdolabının +4 derece bölümünde saklamanızda bir sakınca olmasa da orası da doğru sıcaklığa sahip değildir.

Boza Günde Kaç Bardak İçilir?

Boza tüketirken sınırı aşmamaya dikkat ediniz. Uzman doktorlar dikkatli olmanızı söylüyor. Haftada 2 gün 1 su bardağını geçmeden tüketmenin sakıncası olmadığını belirtiyorlar. 1 bardak bozanın kalorisi 1 kase sütlü tatlıyla eşdeğer. Bu yüzden şeker hastalarının özellikle dikkatli olması gerekiyor. Çok sık tüketilirse alerji olma ihtimalinizde bulunuyor.

Boza Hangi Şehirde Meşhur?

Osmanlı İmparatorluğu’ndan bize miras kalan boza ile ünlü şehrimizde yine Osmanlı ile ilişkilidir. Osmanlı’nın ilk başkenti olan Bilecik bozası ile meşhur şehrimizdir.

Boza Isıtılıp İçilir mi?

Soğuk olarak tüketilen boza ısıtılıp içilmemektedir. Isıtıldığında tadını kaybedecektir. Oda sıcaklığında tüketmek en doğrusudur. Üzerine tarçın ve sarı leblebi eklemeyi de unutmayın.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir