Böbrekler Soğuktan Etkilenir Mi?

Böbrekler Soğuktan Etkilenir Mi?
11.01.2023 21:00
Vücut sistemlerinin düzgün çalışabilmesi için en önemli organlardan ikisi olan böbrekler hakkında merak edilenleri yanıtlayacağız. Böbrekler soğuktan etkilenir mi, neden enfeksiyon kapar, kaç gün susuz kalabilir? Böbrekler hangi maddeleri dışarı atar, hangi test yapılır, vücut ısısını düzenler mi? İşte detaylar.

Özellikle kış aylarında vücudun sıvı ihtiyacı göz ardı edilmektedir. Ancak soğuk hava ve susuzluk özellikle böbrekleri etkilemektedir.  Özellikle bu aylarda vücut ısısını korumalı ve günde yeterli miktarda sıvı tükettiğinize emin olmalısınız. Aksi halde titreme, ateş, kabızlık, ağrılı idrara çıkma gibi problemler karşılaşabilirsiniz.

Böbrekler Neden Enfeksiyon Kapar?

Böbrek enfeksiyonu hayat kalitenizi oldukça düşüren ağrılı ve sancılı bir rahatsızlıktır. Özellikle üretra (idrarın dışarı atılmasını sağlayan tüp benzeri yapı) ve mesanede başlayan ve böbreklerin tekine ya da her ikisine birden sıçrayan enfeksiyondur. İdrar yoluna gelen bakterilerin ya da vücudun herhangi bir yerindeki üreyen ve çoğalan bakterilerin sebep olmasından kaynaklanmaktadır. Genellikle az su tüketen kişilerde idrar yolları iyi temizlenemediği ve sıvı ile dışarı atılamadığı için ürerler ve enfeksiyona sebep olurlar.

Böbrekler Kaç Gün Susuz Kalabilir?

Vücudumuzun boşaltım sisteminin en önemli parçalarından ikisini oluşturan ve tıpkı bir fasulyeyi andıran organlardır. Günlük su tüketimi böbreklerinizin verimli çalışabilmesi için en önemli yakıttır. Bundan kaynaklı olarak belirli aralıklarla vücudunuza sıvı göndermelisiniz. Çünkü 16-17 saatlik bir susuzluk böbreklerin çalışma kapasitesini düşürmektedir. 3-5 gün arasındaki susuzluk böbrekleri iflas ettirir ve insan yaşamını sona erdirebilir.

Böbrekler Hangi Maddeleri Dışarı Atar?

Vücudumuzdaki zararlı toksinleri dışarıya atabilmek için boşaltım sistemimizin iyi çalışması gerekmektedir. Böbrekler kandaki üreyi ve atıkları süzer ve idrar ile birlikte dışarı boşaltılmasını sağlar. Böbrekler vücutta yapım-yıkım sonucunda oluşmuş olan zehirli atık, üre, ürik asit gibi maddelerin vücuttan ayrıştırılarak sıvı ile dolaşım sisteminden dışarı atılmasıyla görevlidir.

Böbrekler İçin Hangi Test Yapılır?

Böbrek fonksiyonlarını değerlendirmek ve böbrek rahatsızlıklarını saptayabilmek için birçok farklı yöntem kullanılmaktadır. Bunlardan biri “BUN“ adı verilen böbrek testidir. Kan tahlilinde ortaya çıkar ve böbreklerin üre azotu seviyesinin saptanması için uygulanan bir yöntemdir. Bunun dışında idrar tahlili, tıbbi görüntüleme yöntemleri sıklıkla kullanılmaktadır.

Böbrekler Vücut Isısını Düzenler Mi?

Vücudumuzun ideal ısısı 37,5 derece olarak belirlenmiştir. Vücudumuzda meydana gelebilecek ani sıcaklık düşüşü ya da artışı pek çok problemin yaşanmasına davetiye çıkarabilmektedir.  Bu noktada devreye böbrekler girmektedir. Böbrekler vücudun ısı dengesinin korunmasına yardımcı olan organlardan biridir. Vücut ani sıcaklık düşüşlerinde veya yükselişinde ilk sinyali böbreklere göndermektedir. Böbrekte bu sinyali deriye ve akciğere gönderir. Böbreklerin deriye sinyal göndermesinin sebebi eğer dışarıdaki hava fazla sıcaksa deri terler ve ateşin daha fazla yükselmemesi için vücudu belli, bir sıcaklık ortalamasında tutmaya çalışır. Böbrekler ise bu sırada dışarıya fazla idrar çıkarmamaya ve boşaltım sistemini mümkün olduğunca kullanmamaya çalışır. Bunun nedeni sıvıyı içeride tutarak vücudun ısı dengesini sabitlemeye çalışmasıdır.

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir