Böbrek Yetmezliği Hakkında Merak Edilenler Nelerdir?

Böbrek Yetmezliği Hakkında Merak Edilenler Nelerdir?
21.01.2022 11:30
Böbreklerin fonksiyonlarını yeterince yerine getirememesi böbrek yetmezliği olarak adlandırılır. Böbrek yetmezliği ciddi bir hastalıktır. Tedavi edilmediğinde hayati tehlikeye yol açabilir. Böbrek yetmezliği neden olur, öldürür mü? Böbrek yetmezliği cinselliği etkiler mi, baş döndürür mü? Böbrek yetmezliği hastaları ne yemeli, mide bulantısı nasıl geçer? Böbrek yetmezliği ile ilgili merak edilenleri sizler için cevapladık.

Böbrekler vücuttaki atık maddeleri uzaklaştıran ve idrar ile vücuttan dışarı atan organlardır. Bu organlar vücut için hayati önem taşır. Kişi sağlıklı olduğunda ve iyi beslendiğinde böbrekleri de bir o kadar iyi çalışır. Ancak bazı hastalıklar, kötü beslenme ya da genetik faktörlerden dolayı böbrekler çalışamaz hale gelir. Bu durumda da böbrek yetmezliği ortaya çıkar. Böbrek yetmezliği olan hastanın böbrek nakline ihtiyacı vardır.

Böbrek Yetmezliği Neden Olur?

Böbrek yetmezliği böbreklerin işlevini yitirmesi ve hasar görmesi demektir. Böbrek yetmezliğine neden olan faktörler şunlardır:

·      Hipertansiyon

·      Diyabet

·      Glomerülonefrit yani böbreklerdeki filtreleme birimlerinde iltihap

·      İnterstisyel nefrit yani böbrek kanallarında iltihap

·      Polikistik over hastalığı

·      Prostat

·      Mesane kanseri

·      Böbrek taşı

·      Kalp krizi, kalp hastalıkları, karaciğer yetmezliği

·      Alerjik reaksiyonlar

·      Ağır yanık

·      Vaskülit

·      Lupus hastalığı

·      Uyuşturucu ve alkol

·      Gereksiz ilaç kullanımı

Böbrek Yetmezliği Öldürür Mü?

Böbrek yetmezliği böbreklerin işlevini yitirmesi anlamına gelir. Çok ciddi ve tehlikeli bir hastalıktır. Böbrek yetmezliği tanısı koymak için hastalara idrar, kan testleri yapılır, MR, ultrason yapılır ve hastaya biyopsi uygulanır. Böbrek yetmezliği tanısı konduktan sonra tedaviye başlanır. Böbrek yetmezliği olan hastaya diyaliz yapılır. Diyaliz vücuttaki kanı atık maddelerden temizlemeye yardımcı olur. Ancak kesin çözüm değildir. Hastaya böbrek nakli yapılması gerekir. Böbrek yetmezliği olan hasta tedavi edilmediğinde hayatını kaybetme riski vardır.

Böbrek Yetmezliği Cinselliği Etkiler Mi?

Böbrek yetmezliği kronik böbrek hastalığının son aşamasıdır. Böbreklerin işlevini yitirmesi ve görevini yerine getirememesidir. Böbrekler işlevini yerine getiremediğinde böbrek yetmezliği olur ve böbrek yetmezliği çok ciddi bir sorundur. Böbrek yetmezliği olan hastalarda aşırı yorgunluk, halsizlik, uyuşukluk, bulantı, kusma, iştahsızlık, ayaklarda şişkinlik ve sık idrara çıkma görülür. Böbrek yetmezliğinin cinselliği etkileyip etkilemediği bilinmemektedir.

Böbrek Yetmezliği Baş Döndürür Mü?

Böbrek yetmezliği çok hayati bir hastalıktır. Hastanın kesinlikle tedavi olması gerekmektedir. Böbrek yetmezliği olan hastalarda baş dönmesi olup olmadığı merak edilmektedir. Böbrek yetmezliği baş dönmesi ve baş ağrısına yol açmaktadır. Ayrıca iştahsızlık, mide bulantısı, gözlerde şişme, ayaklarda ödem, konsantrasyon bozukluğu, ciltte aşırı kuruluk, hipertansiyon, nefes darlığı, sık idrara çıkma, göğüs ağrısı görülür.

Böbrek Yetmezliği Hastaları Ne Yemeli?

Böbrek yetmezliği olan hastaların beslenmesine daha çok dikkat etmesi gerekir. Böbrek yetmezliği olan hastaların yemesi gereken besinler:

·      Mısır gevreği, yulaf gevreği

·      Süt, yoğurt, peynir

·      Fasulye

·      Sakatat

·      Çikolata

·      Deniz ürünleri

·      Dondurma

Böbrek Yetmezliği Mide Bulantısı Nasıl Geçer?

Böbrek yetmezliği olan hastalarda bazı belirtiler görülür. Bunlar halsizlik, yorgunluk, uyuşukluk, baş ağrısı, baş dönmesi, konsantrasyon güçlüğü, gözlerde şişme, sık idrara çıkma, ciltte aşırı kuruluk, nefes darlığı, hipertansiyon, göğüs ağrısı, mide bulantısı ve kusmadır. Böbrek yetmezliğinde en çok şikâyet edilen semptomlardan birisi mide bulantısıdır. Mide bulantısının geçmesi için doktorunuza ne yapmanız gerektiğini sorabilirsiniz.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir