Akciğer Embolisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Akciğer Embolisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
25.08.2021 16:00
Günümüzün tehlikeli hastalıklarından olan akciğer embolisi rahatsızlığı, akciğerdeki damarların birinin ya da daha fazlasının tıkanması sonucunda gelişen bir rahatsızlıktır. Akciğer embolisi tekrarlar mı, ölüm oranı nedir, tedavi edilmezse ne olur? Akciğer embolisi malulen emeklilik şartları, genetik mi, kendiliğinden geçer mi, akciğer embolisi öldürür mü? Tehlikeli mi, Akciğer embolisi ve Corona nasıl etkileşir?

Günümüzün tehlikeli hastalıklarından olan akciğer embolisi rahatsızlığı, akciğerdeki damarların birinin ya da daha fazlasının tıkanması sonucunda gelişen bir rahatsızlıktır. Bu tıkanıklıklar çeşitli sebeplerden dolayı olabilir. Genelde kan pıhtısı ile olan bu tıkanma, bazen yağ, bazense hava ile tıkanabilir. Genelde bacakta oluşan, bir pıhtının sebebiyet verdiği durumlar çoğu zaman görülmüştür. Bunun genetik yatkınlık, zararlı alışkanlıklar, kanın pıhtılaşmaya müsait olması gibi sebeplerden de oluşabilir. Erken teşhiste olumlu sonuçlar alınacağı için, böyle bir hastalık hissedildiğinde testler yapılmalıdır. Dünya genelinde birçok kişi akciğer emolisnden hayata gözlerini yummakla beraber, tedavi ile de kontrol altına alınabilmiştir.

Akciğer Embolisi Tekrarlar Mı?

Daha önce bu rahatsızlığı yaşayan hastalarda, tedavi süresince kontrol alınmışsa bile iler ki dönemde tekrar edebilme özelliği görülmüştür. Bu yüzden akciğer embolisi görülen hastalarda ani gelişen göğüs ağrısı, öksürük, nefes darlığı gibi belirtilerde gecikmeden doktora görülmeleri gerekir. Belirtileri göz ardı etmek iyileşme sürelerini uzatır, hatta bazen ölümle burun buruna bırakabilir.

Akciğer Embolisi Ölüm Oranı Nedir?

Bu hastalık tedavi edilmediği sürece, daha kötüye gider, hastaların en az 3’te 1’i hayata veda eder. Her yıl yaklaşık 300 bin ile 500 bin hasta bu hastalıktan dolayı yaşama gözlerini yummakta. Eğer akciğer embolisi tedavi edile bilirse, başarılı sonuçlar almak çokta zor değil. Bu yüzden hastalara çok iş düşmekte olup, hayatları için dikkat etmeleri gerekmektedir.

Akciğer Embolisi Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Akciğer embolisi tedavi edilmedikçe, daha farklı sorunlar ortaya çıkar, hastanın hayat kalitesi düşer ve ölüme kadar götürebilir. Bu yüzden bu hastalık belirtilerini gösteren kişiler, detaylı bir muayeneden geçip teşhis almalıdırlar. Aldıkları teşhis sonucunda, kendilerine uygun bir tedavi yöntemi ile daha kaliteli yaşayabilirler.

Akciğer Embolisi Malulen Emeklilik Şartları?

10 yıl sigortalı olup, yüzde 60 iş gücü kaybı yaşarsanız, rapora gerek kalmadan, malülen emekli olabilirsiniz. Eğer akciğer embolisi işinizi yapmaya, engel teşkil edilen sorunlar bırakmışsa, sağlık kurulu raporuna gerek kalmadan, malulen emekli olabilirsiniz. Birçok kanser türünde yüzde 60 kadar iş gücü kaybı yaşarsanız, malülen emeklilik hakkı kazanırsınız.

Akciğer Embolisi Genetik Mi?

Birçok faktöre bağlı gelişen akciğer embolisi akciğer damarlarının biri veya birkaçının tıkanması sonucunda gelişir. Bunlar bazen zararlı alışkanlıklardan, tütün ve tütün ürünleri kullanımı gibi bazen de kötü çevresel faktörlerden meydana gelebilir. Ama akciğer embolisi genetik faktörlerden de oluşabilmektedir ya da kanın pıhtılaşmaya yatkınlığından olabilir.

Akciğer Embolisi Kendiliğinden Geçer Mi?

Akciğer embolisi gibi ciddi hastalıklar kendi haline bırakılabilecek, hastalıklar değildir. Tedavi edilmediği sürece hep daha kötüye gitme, eğilimi gösterir. Kötüye gittikçe, vücudun sistemini bozar. Bu yüzden böyle hastalıklarda, hasta tedaviye olumlu cevap vermeli. İyileşmek için çaba harcamalı ki, yaşam kalitesi artsın.

Akciğer Embolisi Öldürür Mü?

Akciğer embolisi de diğer hastalıklar gibi tanı konup, tedaviye başlanırsa, olumlu sonuçlar almak mümkündür, ama ilerlemiş hastalık evresinde, kötü sonuçlar doğurmakla beraber ölümcül bile olabilir. Ama gelişen teknoloji ve tıp yöntemleri ile özellikle sonraki aşamalarda bile başarılı sonuçlar almakta mümkündür. Bu biraz hastaya birazda hastalığın evresine çok bağlıdır.

Akciğer Embolisi Tehlikeli Mi?

Tıp dilindeki adıyla pulmoner emboli yani Akciğer embolisi, akciğer üzerindeki damarların tıkanması ile oluşan bir durum olup, tedavi edilmediği zaman tehlikeli sonuçlar meydana getirebilir. Hasta, hayat düzeninde bir takım değişikliklerle, tedaviye yardımcı olabilir. Örneğin sigara içen bir hasta, bu alışkanlığını bırakarak, kan akış hızını artıra bilir.

Akciğer Embolisi Ve Corona Nasıl Etkileşir?

Çağımızın yeni belası olarak adlandırılan, Covid-19 salgını, ülkemiz ve dünyada birçok can almakta. Hala devam eden salgına karşı, birden çok aşı geliştirildi. Ama virüsün mutasyon geçirmesi ile sürekli yeni varyantlar türemektedir. Hal böyle olunca kronik rahatsızlığı olan hastalar diken üstündeler. Virüsün en çok akciğerlere zarar verdiği, bilinmektedir. Akciğer embolisi olan hastalar, bu yüzden çok daha dikkat etmek zorunda. Akciğerdeki damar tıkanıklığı, hastalığı olan akciğer embolisi, korona ile etkileştiği zaman istenmeyen sonuçlar doğura bilir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir