Böbrek Yetmezliği Belirtileri Nelerdir?

Böbrek Yetmezliği Belirtileri Nelerdir?
21.01.2022 18:00
Kronik böbrek hastalığı tedavi edilmediğinde böbrek yetmezliği olur. Böbrek yetmezliği çok ciddi bir hastalıktır. Böbrek yetmezliği olan hastalar diyaliz ya da böbrek nakline ihtiyaç duyarlar. Böbrek yetmezliği evreleri nedir, tedavisi nedir? Böbrek yetmezliği başlangıcı tedavisi nasıl yapılır, yüzde kaç engelli raporu kaçtır, yasak yiyecekleri nelerdir? Böbrek yetmezliği belirtileri hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için derleyip cevapladık.

Böbrekler omurganın iki tarafında da bulunan organlardır. Yumruk büyüklüğünde olan bu organlar kanı temizlemek ve idrar üretimini yapmak ile görevlidir. Vücuttaki atık maddelerivücuttan idrar yoluyla arındırır. Böbrekler vücudun en önemli gereksinimini yerine getirir. Yani vücudun sindirim sırasında ortaya çıkan fazla su ve zararlı maddeleri filtreler ve vücuttan atar. Bu nedenle böbrek sağlığı çok önemlidir. Böbrekler sağlıklı olduğunda fonksiyonlarını daha iyi yerine getirir. Sağlıklı bir böbrek neredeyse 300 döngüyle kanın temizlenmesini sağlar. Hatta böbrekler günde 24 saat boyunca atık maddelerin atılmasını sağlar. Böbreklerin bu işlevi yerine getirememesine böbrek yetmezliği denmektedir. Böbrek yetmezliği ile ilgili merak edilen diğer soru ve cevaplar için yazımızın devamını okumalısınız.

Böbrek Yetmezliği Evreleri Nedir?

Böbrek yetmezliği 5 evrede sınıflandırılır.

·   1. Evre: en hafif evredir. Genel olarak herhangi bir belirtiye rastlanmaz, herhangi bir komplikasyon olmaz.

·      2. Evre: idrarda protein sızması görülür, böbreklerde fiziksel hasar görülür.

·    3. Evre: böbreklerde orta derecede hastalık olur. Böbrekler olması gerektiği gibi çalışmaz.

·     4. Evre: böbrekler iyi çalışmaz. Anemi, kemik hastalığı, yüksek tansiyon gibi komplikasyonlar olur.

·      5. Evre: böbrekler işlevini yitirir. Hastanın diyaliz ve nakle ihtiyacı olur.

Böbrek Yetmezliği Başlangıcı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Böbrek yetmezliği ciddi bir hastalıktır. Nefes darlığı, aşırı yorgunluk, aşırı uyuşukluk, mide bulantısı, akıl karışması, göğüs ağrısı, göğüste basınç ve koma gibi belirtiler ile ortaya çıkar. Bu belirtiler görüldüğünde derhal doktora başvurulmalıdır. Böbrek yetmezliği olan hastalar için diyaliz yapılır. Diyaliz oldukça yorucu, ağrılı ve zor bir işlem olduğu için böbrek nakli yapılmasına ihtiyaç duyulur. Uygun bir böbrek bulunduğunda böbrek nakli yapılır.

Böbrek Yetmezliği Tedavisi Nedir?

Böbrek yetmezliği nefes darlığı, aşırı yorgunluk, mide bulantısı gibi belirtilerle ortaya çıkar. Bu belirtiler ortaya çıktığında nefroloji bölümüne gitmek gerekir. Nefroloji bölümünde doktor hastaya kan ve idrar testi yapar. Bunun dışında hastaya ultrason, MR ve BT taraması da yapılır. Böbrek yetmezliği tanısı konduktan sonra hasta diyaliz yöntemi ile tedavi edilir. Böbrek yetmezliği için en uygun çözüm böbrek naklidir. Böbrek nakli ameliyatından sonra da hastaya bazı ilaçlar verilir.

Böbrek Yetmezliği Yüzde Kaç Engelli Raporu Kaçtır?

Böbrek yetmezliği çok ciddi bir hastalıktır. Böbreklerin fonksiyonlarını yerine getirememesinden dolayı ortaya çıkar. Böbrek yetmezliğinin nedenleri genetik, karaciğer yetmezliği, yanıklar, kalp krizi, kronik kalk hastalıkları, sepsis ve alerjik reaksiyonlar olabilir. Ayrıca ağır enfeksiyonlar, uyuşturucu kullanımı, alkol bağımlılığı, kan damarlarında iltihap ve diyabet de böbrek yetmezliğine yol açabilir. Böbrek yetmezliği olan hastalar yüzde 90 oranında engelli raporu alır.

Böbrek Yetmezliği Yasak Yiyecekler Nelerdir?

Böbreklerin fonksiyonlarını yerine getirememesi ve hasar görmesinden dolayı böbrek yetmezliği oluşur. Böbrek yetmezliği olan hastalar için yasaklı olan besinler şunlardır:

·      Konserve, turşu, sucuk, pastırma,

·      Sakatat

·      Tuzlu yiyecekler

·      Kuruyemiş

·      Kurutulmuş meyveler

·      Çikolata

·      Et suyu

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir