Böbrek Taşı Neden Olur?

Böbrek Taşı Neden Olur?
20.01.2022 11:00
Böbrek hastalıklarından birisi de böbreklerde taş oluşmasıdır. Böbreklerde taş pek çok kişide görülmektedir. Böbrek taşı düşürmek için bazı zamanlar cerrahi işlem gerekebilir. Böbrek taşı tedavisi nasıl yapılır, ağrısına ne iyi gelir? Böbrek taşına ne iyi gelir, bitkisel tedavi önerileri nelerdir? Böbrek taşı düşmezse ne olur, genetik mi? Böbrek taşı ile ilgili merak edilenlere sizler için cevap verdik.

Böbrekler kanı vücuttaki atıklardan filtreler. Vücuttaki atıklar da idrar yoluyla atılır. Böbreklerin sağlıklı bir şekilde fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için bol miktarda su içilmeli, sağlıklı beslenmeye özen göstermeli, sigara, alkol gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durulmalı, asitli içeceklerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Ayrıca yemeklerde fazla tuz tüketilmemelidir. Aksi halde böbreklerde tortular oluşur ve bu tortular idrar kanalında tıkanıklığa yol açarlar. Böbrek taşı çok fazla ağrı ve sancıya yol açar.

Böbrek Taşı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Böbrek taşı böbreklerde tuz ve mineralin birikmesinden dolayı ortaya çıkar. Hastalarda şiddetli ağrı, bulantı, kusma, idrarda yanma, idrarda acı, renginde koyuluk ve kötü kokuya yol açar. Böbrek taşı belirtileri görüldüğünde doktora gitmek gereklidir. Böbrek taşının tedavisi için hastalara ağrı kesici ilaçlar verilir. Eğer taşın boyutları büyükse cerrahi işlemle alınmalıdır. Böbrek içindeki taşlar ince aletler yardımı ile kırılır ve dökülmesi kolaylaştırılır.

Böbrek Taşına Ne İyi Gelir?

Böbrek taşı çok fazla ağrıya yol açan ciddi bir hastalıktır. Hastanın idrar yaparken ağrı hissetmesine, sık idrara çıkmasına, mide bulantısı, kusma yaşamasına, halsiz ve yorgun olmasına yol açar. Ayrıca yüksek ateşe ve enfeksiyona neden olacağı için titreme ve üşümeye de yol açmaktadır. Böbrek taşı için bol su içilmesi çok iyi gelir. Ayrıca elma sirkesi, süt, nar ve ısırgan otu da böbrek taşı için iyi gelmektedir.

Böbrek Taşı Ağrısına Ne İyi Gelir?

Böbreklerde taş oluştuğunda idrar yolları tıkanır. Bu nedenle böbrekler şişer ve çok ağrır. Böbrek taşı ağrısına iyi gelen yöntemler şunlardır:

·      Bol su içmek

·      Limon ve zeytinyağı tüketmek

·      Nar tüketmek

·      Elma sirkeli su tüketmek

·      Kiraz sapı kaynatıp tüketmek

·      Isırgan otu tüketmek

Böbrek Taşı Bitkisel Tedavi Önerileri Nelerdir?

Böbrek taşı yetersiz sıvı tüketimi ve kötü beslenmekten dolayı ortaya çıkan bir problemdir. Genelde erkeklerde daha çok görülür. Böbrek taşı idrar kanalında tıkanmaya neden olur ve bu yüzden böbreklerin şişmesine yol açar. Bu durumda çok keskin ağrılara neden olur. Böbreklerde taş belirtileri olduğu zaman doktora gidilmelidir. Böbreklerde taş için bitkisel yöntemler nar suyu, kiraz sapı çayı, ısırgan otu, elma sirkesi, limon ve zeytinyağıdır.

Böbrek Taşı Düşmezse Ne Olur?

Böbrek taşı çok ciddi bir hastalıktır. Hastaların idrar yapamamasına, idrarda kötü koku oluşmasına, idrarda yanma hissine, mide bulantısına, kusmaya ve yüksek ateşe neden olur. Bu belirtiler görüldüğü zaman nefroloji bölümüne gitmek gerekir. Doktor gerekli testlerden sonra tanı koyar ve tedaviye başlar. Böbrek taşı tedavi edilmezse ve düşürülmese böbreklerde enfeksiyona, hasara neden olabilir. Ayrıca ilerleyen dönemlerde böbrek yetmezliğine bile yol açabilir.

Böbrek Taşı Genetik Midir?

Böbrek taşının oluşmasının nedeninin genetik olup olmadığı merak edilmektedir. Böbrek ağrısının nedenleri yetersiz sıvı almak, bol tuzlu yiyecekler tüketmek, lif içeren gıdaların az tüketimi, sindirim sistemi hastalıkları, aşırı kilolu olmak, polikistik over sendromu, crohn sendromu, medüller sünger böbrek, dent hastalığı, renal tübüler asidoz ve hiperparatiroidizm ve sık enfeksiyon olmaktır. Ayrıca genetik faktörler de böbrek taşına yol açmaktadır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir