Anjiyoplasti Nedir?

Anjiyoplasti Nedir?
18.10.2021 19:30
Tıp dünyasında birçok rahatsızlığa karşı pek çok tedavi yöntemi geliştirilmekte olup, bunlar çeşitli yollarla yapılmaktadır. Anjiyoplasti nasıl yapılır ve riskleri nelerdir? Balon Anjiyoplasti tedavisi nasıl olur? Anjiyoplasti ile ilgili en çok merak edilenleri derledik.

Bu tedaviler çoğu zaman insanları sağlığına kavuştururken, bu yönden insanlar için çok önemlidir. Özellikle kalp damarları zaman zaman insanlara sorunlar yaratırken, bu damarların görüntülenmesi anjiyografi ile görüntülemektedir. Genelde damar sertlikleri konusunda, anjiyo kavramını çok duyarız. Anjiyoplasti de eğer damarda bir rahatsızlık ya da hasar varsa, bu damarı açmak için yapılmaktadır. Bu damarlarda oluşan tıkanıklık ya da daralmaları açmak ve sorunun ortadan kaldırılması için yapılmaktadır. Yani atardamarların genişletilmesini sağlayan anjiyoplasti, damar sağlığımızı korumak için kullanılan bir yöntem olarak bilinmektedir. Bu müdahale birçok insana yapılırken, insanların hayat kalitesini yükseltmek amacı ile yapılmaktadır. Damarlar bu işlemden sonra daha rahat çalışırken, birçok sebepten dolayı daralır ya da tıkanabilir. Bu damarlar çeşitli sorunlara yol açarken, insanlar için büyük sorunlar yaratabilmektedir. İşte bu kötü sonuçlar olmasın diye genelde, bu damarlara anjiyoplasti uygulanabilmektedir.

Anjiyoplasti Nasıl Yapılır?

Bazı damar rahatsızlıklarında başvurulan anjiyoplasti, damarların tıkanıklığı ve temizlenmesi için yapılmaktadır. Bu işlemler ise balon anjiyoplasti olarak bilinmektedir. Bu işlem ince yapılı ve ısıya dayanıklı kateterler kullanılarak yapılmaktadır. Bu malzemeler özel olarak üretilip, tıp alanında kullanılmaktadır. İnmiş bir balon şeklinde bulunan kateter, bir tel yardımı ile damara koyularak, su basıncı ile belli bir seviyeye kadar şişirilir. Buda damarın genişlemesi ve daha iyi bir kan akışı sağlamasına yardımcı olur. Daha sonra bu balon indirilip, geri çıkarma işlemi yapılır ve başarılı bir şekilde, damardan çıkartılır. Duruma göre bu damar yine daralmasın diye, stent diye bir malzemede takılabilmektedir. Bu işlemler damar tıkanıklığını gidermek ve doğru kan akışını sağlamak için yapılmaktadır.

Balon Anjiyoplasti Tedavisi Nasıl Olur?

İnsanların birçok sebepten dolayı damarları tıkanabilir ya da daralabilirken, bu damarları açmak için bazen balon anjiyoplasti tedavisi uygulanabilmektedir. Bu tedavi, yöntemi damarları sağlıklı bir yapıya kavuşturmak ister. Sönmüş bir balona benzeyen kateterler, bir tel yardımı ile damara yerleştirilip, su basıncı ile şişirilir. Bu şişme sonucu damar duvarları, genişleyip, kan akışı daha rahat bir şekilde sağlanır. Belli bir süre böyle kalıp, balon söndürülür ve bu yapı damardan çıkartılır. Bazen doktorun gerek gördüğü hallerde, bu işlem sonrası damara stentler takılmaktadır. Stent takma işi genelde, damar yine tıkanmasın diye yapılırken, bu ilaçlı ya da ilaçsız şekilde yapılabilmektedir.

Anjiyoplasti Riskleri Nelerdir?

Damar tıkanıklığı için yapılan bir tedavi olarak karşımıza çıkan anjiyoplasti, cerrahi müdahaleye gerek kalmadan sorunu halledebilmektedir. Bu işlem sonrası damarlar genişlerken, kan akışı normal seviyelere dönmektedir. Bu tedavinin içinde barındırdığı bazı riskler de yok değil. Damar içine koyulan kateter ve teller damarları zedeleyebilmektedir. Yine bu işlemlerde damarın içinde pıhtılaşma olabilmektedir. Bu malzemeler damara yerleştirilirken, kanama yol açabilmekte olup, olay beyne giden damarlarda yapılıyorsa felç etme riski vardır. Yani bu işlemler yapılırken, çok dikkatli olunması gerekmektedir. Riskler en az seviyelere insin diye, bazı hususları gözden kaçırılmamalıdır. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir