Omurganın oluşumunda rol alan omur kemikleri, sağlıklı tüm insanlarda üst üste bir düzen içerisinde dizilidir. Tıp dilinde spondilolistezis olarak adlandırılan halk arasında bel kayması olarak bilinen durumda omurların biri ön tarafa doğru hareket edip yer değiştirerek omur dizilimindeki düzlemi tamamen bozar. Omur bölgesinin yapmış olduğu bu kayma hareketine bağlı olarak omurganın iç kısmından geçen omurilik sıkışır ve sinir köküne bası yapar. Bel kaymasının birden çok nedeni olabilir. Travma, dejenerasyon, ileri yaşlara bağlı olarak aşınma, enfeksiyon, doğumsal anlamda anomi, cerrahi girişim ve tümör gibi sebepler bel kayması durumuna yol açabilir.
Bel Kayması Egzersiz Önerileri Nelerdir?
Birden fazla sebeple ortaya çıkabilen bel kayması, çağımızın revaçta rahatsızlıkları arasında yer alıyor. Bel kaymasının tedavi yöntemleri arasında egzersiz en sık tavsiye edilen yöntemdir. Bel kayması egzersiz önerileri;
Gevşeme Pozisyonu: Eğimsiz düz bir zemine sırtüstü uzanın. Dizlerinizi bükün. Baldır bölgenizin altına yastık koyun. Gevşemeye başlayın. Bu hareketi 2 şer set toplamda 5 dakika boyunca yapabilirsiniz.
Yatarken Yataktan Kalkarken: Yatağın kenarına doğru yanaşıp yan dönün. Bacaklarınızı karnınıza doğru çekerek kıvırın. Bacaklarınızı aşağıya doğru sallarken dirseğinizden kuvvet alarak doğrulun ve oturun. Daha sonra hareketi tam tersi olacak şekilde tekrarlayın.
Boyun-Sırt Gerdirme: Başınızı öne ve arkaya doğru yavaşça eğin. Ardından başınızı sağa ve sola doğru eğin. Bu süre zarfında başınızı döndürmeden eğmeye özen gösterin.
Yan Gerdirme Egzersizi: Sol elinizi havaya doğru kaldırın. Sağ elinizi uyluk bölgenize yakın tutun ve vücudunuzu sağ tarafa doğru yavaşça eğin. Hareketin devamında gerdirmeyi kademeli olarak arttırın. Daha sonra aynı işlemi sol tarafa doğru yapın.
Yüzüstü Destekli Gerdirme: Düz zemine yüzüstü uzanın. Ellerinizden destek alarak vücudunuzu kaldırın. Bu pozisyonda en az 5 saniye bekledikten sonra gevşetir.
Bel Kayması Ameliyatı Riskli Midir?
Bel kayması pek çok sebeple ortaya çıkabilir ve kişinin sosyal hayatını olumsuz anlamda etkileyebilir. Bel kaymasının en kalıcı tedavi yöntemlerinden biri cerrahi müdahaledir. Hal böyle olunca bel kayması ameliyatının riskli olup olmadığı sorgulanır oldu. Her türlü ameliyatta olduğu gibi bel kayması ameliyatında da belli başlı riskler bulunmaktadır. Bel kayması ameliyatında kişiye takılması planlanan vida, kemiğin iç kısmında açılacak bir kanal aracılığıyla ilerlemeyi hedefler. Söz konusu bu vidanın sinirlere herhangi bir şekilde temas etmesi veya sinirleri kesmesi gibi bir durumda hasta kalıcı olarak felç riski durumu ile karşı karşıya gelebilir. Diğer taraftan hastaya takılan platinin vücut üzerinde enfeksiyon gibi bir etki oluşturup oluşturmadığı devamlı kontrol edilir. Ameliyat sonrası oluşabilen enfeksiyon durumları da bel ameliyatının riskleri ve komplikasyonları arasında yer alır.
Bel Kayması Bitkisel Tedavi Önerileri Nelerdir?
Bel kaymasını tedavi yöntemleri arasında kişiyi rahatlatacak bitkisel tedavi önerileri de yer almaktadır. Bel kayması bitkisel tedavi önerileri arasında ağrılara çözüm olması amaçlanan; hindistan cevizi yağı masajı, lahana yaprağı ve hint yağı bulunmaktadır.
Hindistan Cevizi Yağlı Masaj: Bel bölgesinde bulunmakta olan bağ dokularının rahatlamasına yardımcı olarak kas ağrılarını büyük ölçüde azaltmaktadır. Hindistan cevizi yağı içerisinde bulunan asit kas kramplarının tedavisini destekleme özelliğine sahiptir. 2 yemek kaşığı hindistan cevizi yağını bir miktar ısıtarak bel bölgenize uygulayabilirsiniz.
Lahananın Yaprağı: İçerisinde bulunan birçok bileşen sayesinde ağrı kesici özelliğe sahip olan lahana yaprağı, bel kayması ağrıları üzerinde de oldukça etkili bir bitkidir. Derin bir tencereye bir bardak kadar doğranmış lahana yaprağı ve yarım bardak süt koyun. 10 dakika kadar kaynattıktan sonra ocaktan indirerek blender yardımıyla macun haline getirene kadar öğütün. Daha sonra macunu bel bölgesine uygulayın ve 30 dakika kadar bekleyin. Bu kürü haftada 3 kez uygulayabilirsiniz.
Hint Yağı Masaj Yöntemi: Doğal anlamda ağrı kesici özelliği olduğu bilinen hint yağı, akut ve kronik bel ağrılarının tedavisinde destekleyici bir rol oynamaktadır. 2 yemek kaşığı kadar hint yağını ısıttıktan sonra bel bölgesine masaj yaparak uygulayın. 5 dakikalık masajın ardından birkaç dakika yağın emilmesini bekleyin. Daha sonra ılık su ile temizleyin. Bu işlemi günde 2 defa olacak şekilde uygulayabilirsiniz.